2017. október 18. szerda Lukács

Totális csőd lehet a válásból: erről jobb, ha megegyeztek

Évente több ezer gyermektartási pert indítanak hazánkban, pedig a közös megegyezés fontosabb lenne, mint gondolnánk. A perköltség kifizetése mellett akár a fizetésünk felétől is elbúcsúzhatunk, ha nem sikerül megegyezni volt párunkkal.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2015-ben közel 46 ezren házasodtak össze, a válások száma pedig 20 ezer körülire tehető. De korábbi évek adatai is azt mutatják, hogy hazánkban a házasságoknak csaknem a fele válással végződik.


A válás elve nem egy egyszerű élethelyzet, de még jobban megbonyolíthatja a dolgokat, ha nem sikerül megegyezni a gyermekek tartásdíjának összegéről. Ez alkalommal a Pénzcentrum annak járt utána, mekkora tartásdíjat fizethet egy elvált szülő.

Mitől függ a tartásdíj összege?

Mindenekelőtt fontos szem előtt tartanunk, hogy minden gyermektartási per más és más, a bíróknak pedig mindig több szempontot kell figyelembe venniük, amikor döntést hoznak. Ide tarozik többek között:

  • a gyermek indokolt szükségletei,
  • mindkét szülő jövedelmi viszonya és vagyoni helyzete,
  • a szülők háztartásában élő más eltartott személyek,
  • a gyermekek saját jövedelme,
  • és a szülőnek jutatott gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátások.

A gyermekek indokolt szükségletei közé tartozik: a megélhetéshez, az egészségügyi ellátáshoz, a neveléshez és a taníttatáshoz szükséges rendszeres kiadások. Az ezekkel kapcsolatos rendkívüli kiadások arányos részét pedig akkor is ki kell fizetni, ha azt nem fedezi a havi tartásdíj összege.

Mennyi az annyi?

A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett fél átlagos jövedelmének 15-25 százalékában határozzák meg. Tehát egy nettó 192 100 forintos átlagkeresettel számolva ez havi szinten 28 815 - 48 025 forint közötti összeget jelent. Viszont ez az összeg sokkal magasabbra is rúghat, ha akár több gyermek után kell tartásdíjat fizetnünk.

A kötelezettel szemben érvényesíthető összes tartási igény a jövedelme felét nem haladhatja meg

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Budapest Környéki Törvényszék sajtóosztálya.

Bár a tartásdíj összegének kiszabásakor figyelembe veszik a jövedelmi helyzetünket és persze azt is, ha éppen egy lakáshitelt fizetünk, de a törvény szerint a kiskorú gyermekünk tartásdíját akkor is fizetnünk kell, ha az saját szükségleteink korlátozásával jár. Bár ezt a rendelkezést nem kell alkalmazni, ha a gyermek indokolt szükségleteit munkával szerzett keresményünk vagy vagyonunk jövedelme fedezi, vagy a gyermeknek tartásra kötelezhető más egyenesági rokona van - tette hozzá Budapest Környéki Törvényszék.

Egyre kevesebben pereskednek

A felek általában akkor szoktak pereskedni, ha a külön élő szülő nem fizet tartásdíjat, vagy a fizetett összeget esetleg kevésnek tartja a tartásdíjra jogosult szülő. Az, hogy meddig tart egy ilyen gyermektartási per, nagyon változó. A per hosszát ugyanis az adott bíróság leterheltsége, a résztvevő felek együttműködése, vagy éppen a bizonyítás gördülékenysége is befolyásolhatja.

Az elsőfokú gyerektartási perek száma egyébként az elmúlt években folyamatosan csökkent. Az Országos Bírósági Hivatal adatai szerint 2013-ban összesen 13 157 ilyen pert tartottak számon, még a tavalyi évben már csupán 9 750-et. Aki azonban pereskedésre adja a fejét, annak nem szabad elfelejtenie, hogy a jogvita elvesztése esetén a perköltségeit is neki kell fizetnie.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Szuperintenzív nyelvtanfolyam? Mese habbal: a gatyád is rámegy a különórákra
Mutatjuk azt is, mennyivel kereshetsz többet, ha beszélsz még egy nyelvet.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Szégyenpadon Magyarország: ott vagyunk a legelhízottabb országok között

Az OECD 2017-es jelentése szerint Magyarország a legelhízottabbak között van a vizsgált országok közül. Az adatokból kitűnik, hogy a 15 évnél idősebb magyar lakosság 30 százaléka elhízott. Csupán...
 

Ne költs erre: készíts otthon fali szerszámtartót

A tavaszt ősszel kell előkészíteni - mondták a régi, tapasztalt gazdák. És valóban, az ősz beköszönte nem jelenti azt, hogy ezután nem találunk munkát a kertben - írta Bálint gazda. Tennivaló...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

10.12-10.18
Országos

Spar

10.12-10.18
Országos

Lidl

10.12-10.18
Országos

Auchan

10.12-10.18
Országos

Aldi

10.12-10.18
Országos

Tesco

10.12-10.18
Országos

Auchan

Borkatalógus
10.05-10.25
Országos

Diego

10.01-10.31
Országos

  Ajánlatunk