2020. július 13. hétfő Jenő
HR Centrum

TOP 10: ezeket a nyelveket tanuld, ha jól fizető állást akarsz!


A nyelvtudás sokat számít egy állás elnyerésénél, Magyarországon körülbelül a munkahelyek 50-60 százalékánál pedig egyenesen alapelvárás. A Pénzcentrum utánajárt, milyen nyelveket érdemes tanulni ahhoz, hogy itthon is esélyesek legyünk egy jó állásra.


A munkaerőpiacon ahhoz, hogy esélyesek legyünk egy jó állásra, vagy egy biztos nyelvtudással, vagy egy speciális készséggel kell rendelkezni, ugyanis egy átlagos végzettséggel, és egy alap nyelvtudással senki nem fog kitűnni.

Bár a nyelvismeret nem mindenhol alapfeltétel, mindenképpen előnyt jelent. Nem csak a diplomás állásoknál, hanem a szakmunkáknál is, ahol az akár minimális nyelvtudással rendelkezők is hatalmas előnyben vannak a nyelvet nem beszélőkkel szemben.

Mennyire sikeres a Diplomamentő program?

A nyelvtudás hiánya évről évre gondot jelent a felsőoktatásban is: idén például emiatt nem vehette át a diplomáját a szolnoki főiskolán a végzősök 60 százaléka, a kecskeméti főiskolán pedig a fele. Erre próbál megoldást nyújtani a Diplomamentő program, ahol több mint 800 nyelvi kurzuson 9000 fiatal tanult. Eddig 1300 próbálkoztak a diplomához szükséges nyelvvizsgával, közülük 1200-nak sikerült, ők már átvehetik az egyetemi vagy főiskolai végzettségről szóló oklevelüket. A hárommilliárd forintos keretösszegű programban október végéig meghirdetik az utolsó államilag támogatott nyelvtanfolyamokat, amelyekre november 15-ig lehet jelentkezni. A képzések 2016 júliusáig tartanak, a nyelvvizsgát pedig legkésőbb jövő év végéig kell letenni.

Olyan is előfordulhat, hogy bizonyos szakmunkáknál kifejezetten nyelvtudással rendelkezőket keresnek, akik a külföldi szakemberekkel is képesek egyeztetni, ha szükséges. A nyelvismeret hasonlóan fontos a kereskedelemben, vendéglátásban dolgozóknál, illetve külföldi székhelyű cégek esetében. Az egészségügyben sem jelent hátrányt a biztos nyelvtudás, ugyanis a magánpraxisok számának növekedésével egyre többször kell külföldi betegeket ellátni.

Ha valakinek valóban használható és folyékony nyelvtudása van, amit a gyakorlatban is tud alkalmazni, akkor biztosan el tud helyezkedni, ehhez viszont több nyelven, és magas szinten kell beszélni. Vannak ugyanis olyan állások, mint például az ügyintézés, vagy egyes pénzügyi pozíciók, ahol nem feltétlenül szükséges speciális végzettség

- mondta el a Pénzcentrumnak Huszka Ágnes, a Trenkwalder közvetítési csoportvezetője.

Fontos, hogy egy munkahelyen nem a papír számít, hanem az illető beszédkészsége, amit legtöbbször élesben is tesztelnek az állásinterjún. Így ha nem üti meg a kívánt szintet a jelentkező, biztosan nem jut tovább. Ezért érdemes a szinten tartás miatt lehetőleg minden nap gyakorolni.

Milyen nyelveket érdemes tanulni? Itt a TOP 10 lista:

  • Angol: Az első helyen mindenképpen az angol áll, ugyanis ez a világnyelv, és alapvetően az üzleti kommunikáció nyelve is. A magabiztos angol nyelvtudás ma már alapfeltételnek számít, ami mellett egy másik nyelv ismerete, vagy egy speciális képesség mindenképpen szükséges a munkaerőpiacon való érvényesüléshez.

  • Német: Magyarországon talán a németet lehetne a második helyre rangsorolni, nem csak Ausztria és Németország közelsége miatt, hanem azért is, mert nagyon sok cég és befektető érkezik hozzánk ezekről a területekről.

  • Francia: A francia szintén fontos, nem véletlenül került a TOP 10 elejére. Előnyt jelent egy állás megpályázásánál, ha a francia mellett olaszul, vagy spanyolul is beszél valaki.

  • Spanyol/portugál: Ezekkel a nyelvekkel elsősorban back office, emberi erőforrás, adminisztráció, vagy ügyfél-kapcsolattartó pozíciókra érdemes jelentkezni.

  • Olasz: Az olasz nyelvvel a kereskedelemben és a multiknál van jó esélye a munkavállalónak, főképpen akkor, ha magabiztos angol nyelvtudása is van emellett. A szakemberek szerint ugyanis ritka az olyan munkaerő, aki mindkét nyelvet professzionális szinten beszéli.

  • Holland:  A holland nyelvnek is van jövője itthon, ugyanis évről-évre egyre több holland cég jön Magyarországra.

  • Skandináv nyelvek: A finn és dán mellett legfőképpen a svéddel lehet érvényesülni. Mivel ezeket a nyelveket nem beszélik sokan az országban, egész jó eséllyel lehet elhelyezkedni ezzel a nyelvtudással.

  • Arab: Sok olyan cég van, ami nemcsak Európában, hanem Afrikában, és a Közel-Keleten is jelen van, így az arab nyelvtudás ezeknél a cégeknél nagyon jól jön.

  • Orosz: Sok magyar cég terjeszkedik Keletre, amiből Oroszország hatalmas piacot fed le, így nagy szükség van az oroszul beszélő munkaerőre.

  • Szlovák/román/cseh: A közép-európai piac miatt a szomszédos országok nyelveit beszélők is jó helyzetben vannak, sok helyen ugyanis anyanyelvi ügyfelekkel kell tartani a kapcsolatot.

És mi a helyzet a kuriózumnak számító nyelvekkel?

A ritka, kevesek által beszélt nyelvek tanulása, mint például a kínai, japán, vagy a koreai szintén hasznos lehet. Bár itthon elsősorban nem az ilyen munkaerőt keresik tömegével, ettől függetlenül - mivel kevesen beszélik - meg lehet belőle élni. Ehhez azonban magas szinten kell beszélni a nyelvet, ami nagyon sok energiabefektetést igényel, így csak azoknak ajánlott, akik valóban elkötelezettek a nyelvtanulás iránt.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 07. 13. 07:08
Könnyítés a turizmusfejlesztési hozzájárulásban

A koronavírussal kapcsolatban hozott szigorító, korlátozó intézkedések enyhítésére tett adópolitikai...

hrdoktor
2020. 07. 13. 06:33
Rossz és jó stressz a munkahelyen

Sokat beszélünk a munkahelyi stresszről, legtöbben minden gondunk-bajunk legfőbb okának tartjuk....

legacykft
2020. 07. 10. 09:00
6 dolog, ami jól jön a nehéz beszélgetésekhez a csapatban

Vannak azok a beszélgetések egy csapatban, amiktől hidegrázást kapunk. Mert nehéz benne lenni...

ajovomunkahelye
2020. 07. 07. 09:42
Alkalmazkodás a változásokhoz

A koronavírus-járvány iparágtól függetlenül egy dologra biztosan megtanított minden vállalatot:...

vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS