2021. január 20. szerda Fábián, Sebestyén
HR Centrum

TOP 10: ezek a legjobban fizető szakmák most Magyarországon


Egy átlagos magyar munkavállalónak szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy egymilliónál is többet vigyen haza egy hónapban, pedig ilyen állás is van. A jó fizetéshez persze nem árt jó területet választani és esetleg vezető pozícióban elhelyezkedni. Mutatjuk a legjobban kereső foglalkozások toplistáját.


Jelenleg hazánkban a legjobban keresők közé tartoznak a légforgalmi irányítók, a törvényhozók, a miniszterek, az államtitkárok, a tőzsde- és pénzügyi ügynökök, és a brókerek - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) 2015-ös statisztikájából. Az adatok összesítésekor szinte az összes szakmát (több száz foglalkozást) számba vették, és ebből mi az összesített kereseti átlagok alapján gyűjtöttük össze a legjobb 10-et.

Hogyan jöttek ki a számok?

A teljes keresetek megállapításakor az NFSZ az alábbiak szerint számolt:

"A megfigyelt hónapban számfejtett rendszeres keresetelemek bruttó összege, melyhez hozzáadjuk az előző évi nem havi rendszerességű prémiumok, jutalmak, 13. havi fizetés 1/12-ed részét. Az egyes soroknál az oda tartozó elemek megfelelő adatainak az egyénenkénti létszámsúlyokkal számított súlyozott számtani átlaga jelenik meg" - olvasható a módszertani megjegyzések között.

A 2014-es kereseti listában is a légforgalmi irányítók végeztek az élen, de az újabb rangsorban valamivel többet kapnak: már átlagosan 1,7 millió forintot zsebelhetnek. Ez persze nagyon jól hangzik, de nem szabad elfelejteni, hogy bruttó számokról van szó, vagyis ez nettósítva olyan 1,2 millió forint körüli összegre tehető.

A legjobban fizető foglalkozások 10-es listájában leginkább a valamilyen vezető pozícióval van esélyünk bekerülni, de érdekességnek számít, hogy nem a vezető beosztásban dolgozók végeztek az élen. Ráadásul a fizetéslistában 6. helyre kerültek az informatikai és telekommunikációs technológiai termékek értékesítését tervező, szervező dolgozók - vagyis alig maradtak le az ugyanezen a területen dolgozó vezetőiktől.

Mennyit visz haza az átlag?

Egy átlagos magyar munkavállalónak szinte elképzelhetetlen, hogy havonta egymillió forint körüli összeget vigyen haza. A KSH legfrissebb adatai szerint a bruttó átlagfizetés Magyarországon 2016. január-március időszakban a 253 800 forint volt. Vagyis családi adókedvezmény nélkül számítva a "kézhez kapott" nettó átlagfizetés 168 800 forintra tehető. Az átlagkeresetek egyébként az elmúlt években növekedő tendenciát mutatnak.


Mit érdemes most tanulni?

2016. áprilisi adatok szerint az NFSZ rendszerében 338,1 ezer álláskereső szerepelt. Közöttük a nők és a férfiak aránya csaknem 50-50 százalékban oszlik meg. Az iskolai végzettség tekintetében pedig az álláskeresők a következőképpen oszlanak meg:

  • legfeljebb általános iskolást végzettek - 42,5 százalék
  • középfokú iskolai végzettségűek - 51,8 százalék
  • felsőfokú végzettséggel rendelkezők - 5,7 százalék

Bár az álláskeresési statisztikák szerint felsőfokú végzettséggel könnyebb elhelyezkedni, de az már nem feltétlenül mondható el, hogy a diplomával feltétlen magasabb fizetésre is számíthatunk majd. Ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, hogy kifejezetten nehéz elhelyezkedni az általános jellegű, nem specifikus, azaz nem konkrét szakmát adó diplomákkal, mint például a bölcsész, médiatudományok, vagy kommunikációs végzettség.

Ezen felül a következő években várhatóan Magyarországon nőni fog a kereslet a szakmunkások iránt.

A HR-es piacon már régen aktuális témának számít a szakmunkások kérdése, ugyanis tény, hogy az elmúlt 4-5 évben egyre nagyobb a hiány ezen a területen. Ezek a szakmák kezdenek kiöregedni, az utánpótlás képzése pedig hagy némi kívánnivalót maga után. Elképzelhető, hogy emiatt a munkaerőpiaci környezet javulni fog, és növekedni fognak a bérek Magyarországon

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak Ficza János, a Workania.hu PR menedzsere.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 20. 07:10
Minimálbér – kereseti korlátok

A minimálbér összege egyes társadalombiztosítási kötelezettségek meghatározása során komoly...

vezetoi-coaching
2021. 01. 19. 07:50
Mi lenne, ha megnéznénk a szociopata viselkedést az önzetlen-önző skála szempontjából?

Mindennapi notion-jaink, beszélgetéseink/reagálásaink egyértelműen besorolják az önzést a rossz...

hrdoktor
2021. 01. 18. 04:16
Fejfájástípusok

Sajog, szorít, görcsöl vagy lüktet a homlok mögött, a halántékon vagy a tarkótájon? Az emberek...

legacykft
2021. 01. 15. 16:37
A csapat érzelmi intelligenciája – a jó csapatműködés egyik sikertényezője

Meglepő, hogy a csapatnak is van érzelmi intelligenciája, ugye? Pedig bizony van. De hogy pontosan...

coachco
2021. 01. 14. 18:09
A legfontosabb dolgok, amiket eddig megtanultam

Ha meg kellene röviden fogalmazni, mi a legfontosabb, amit megtanultam eddigi karrierem során (közgazdászi...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked