Több tízezret buknak a magyar szülők: ennek a támogatásnak is lőttek

2018. augusztus 15. 11:05

Sok magyar család életét könnyítette meg éveken keresztül az iskolakezdési támogatás, melyet azonban idén kaphatunk utoljára úgy, hogy a munkáltatónak is megérje. Az Erzsébet utalvánnyal, a lakhatási támogatással és sok más cafetéria elemmel együtt ez is a jövő évi költségvetés áldozatául esett.


Nem is kérdés, hogy az iskolakezdést megelőző hetek anyagilag az év egyik legmegterhelőbb időszaka a szülőknek. Habár a tankönyvek ingyen vannak idén már a 9. évfolyamon tanulóknak is, és augusztus utolsó napjaiban számíthatunk az előrehozott családi pótlékra, a füzetek és az egyéb taneszközök, a szükséges új ruhák és cipők egy vagyonba kerülnek. És akkor még meg sem említettünk az augusztus végén esedékes első havi ebédpénzt, osztálypénzt.

Pontosan ezért, a szülők terheinek megkönnyítése érdekében találták ki béren kívüli juttatásként a munkáltatók által adható iskolakezdési támogatást, mely az általános iskolai vagy középiskolai tanulmányait folytató gyerekek után igényelhető. Az juttatást munkáltatójánál igényelheti a családi pótlékra jogosult szülő és vele egy háztartásban élő házastársa is, egy gyermek után akár mind a ketten.

Legalábbis eddig így volt.

Az Országgyűlés július végén elfogadott jövő évi költségvetésről szóló törvénye értelmébe ugyanis a SZÉP-kártyán és a bölcsődei/óvodai támogatáson kívül az összes cafeteriának lőttek, azaz megszűnik szinte az összes béren kívül adható juttatás kedvezményes adózása. Innentől kezdve jövedelemként adózik utána a munkáltató.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezzel gyakorlatilag felszámolták az iskolakezdési támogatást, hiszen mostantól nem éri meg ezt adni a a munkavállalóknak. Feltehetően ez tehát az utolsó tanév, amikor még sokan számíthatnak rá, hiszen jövőre munkabérként (vagyis jóval magasabb elvonási teher mellett) adózik majd, ahogy

  • a munkahelyi étkeztetés,
  • az Erzsébet-utalvány,
  • a helyi bérlet,
  • az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás,
  • az egészségpénztári hozzájárulás
  • lakástámogatás is.

Fata László, cafetériaszakértő a Pénzcentrum kérdéseire megerősítette, hogy ha az adótörvények nem változnak, az idei az utolsó év, amikor a munkáltatók még kedvezményesen adhatják az iskolakezdési támogatást, melynek felső összeghatára már nincs, és az összeg 40,71 százalékát kell befizetni utána a munkáltatónak az államkasszába.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem