2018. október 17. szerda Hedvig
HR Centrum

Több fizetésre vágysz? Ezt kell tenned, hogy megkapd a vágyott bért


Úgy érzed, nem becsülnek meg annál a cégnél, ahol dolgozol? Úgy érzed, az eredményeid és a teljesítményed alapján indokolt lenne valamivel magasabb fizetés? Mutatjuk, mit tehetsz a cél érdekében és mire figyelj, ha bértárgyalásra kerül sor.

Sokan elégedetlenek a bérükkel, a téma akár baráti összejöveteleken is felmerül. Ilyenkor gyakran kapja meg az ember: próbáltál valaha beszélni erről a főnöködről? A téma persze kényes, sokan nem is tudják, hogyan hozakodjanak elő vele a felsővezetésnél. Most viszont tippeket adunk, hogyan érdemes bértárgyalást kezdeményezni és mire érdemes figyelni a beszélgetés során.

Fontos észben tartani, hogy ha meg sem kérdezed, a válasz biztosan nemleges

- mondta a Business Insidernek Joanna Echols karriertanácsadó. Viszont mielőtt előhozakodnánk a fizetésemeléssel, néhány dolgot gondoljunk át:

  • Ha még nem vagy egy éve a cégnél, ne kérj emelést. Ez alól kivételt jelent, ha hirtelen a munkaszerződésben foglaltnál jóval több és nagyobb felelőséggel járó munka szakad a nyakadba.
  • Legyen bizonyítékod, hogy jól végzed a munkád: vedd szemügyre, mennyi mindent értél el a munkahelyeden, hogyan járultál hozzá a cég bevételének növekedéséhez.
  • Tudd, mennyit érsz a piacon, mérd fel, van-e számodra más lehetőség, másik cégnél.
  • Az, hogy "több pénzre van szükségem", nem érv.
  • Találd ki, mi az az összeg, amivel elégedett lennél.
  • Készülj fel, mit mondasz és mit teszel, ha elutasítják a kérésedet.

Ha ez megvan, jöhet a beszélgetés. Lehetőleg személyesen jelezd, hogy szeretnél leülni a főnököddel beszélgetni, és mondd meg őszintén, miről is van szó. A beszélgetésen légy magabiztos, hangsúlyozd, mit értél el az utóbbi időben, miért érzed úgy, hogy ideje lenne a béremelésnek. Azt, hogy tudod, hogy az egyik kollégád, aki esetleg később jött a céghez, mint te, ne említsd.

Ne hasonlítsd magad másokhoz, a saját erényeidet hangsúlyozd, az általad elért eredményekre fókuszálj

- javasolja Michael Kerr kommunikációs szakértő. Ha a főnököd nemleges választ ad, ne kezdj védekezni, ne reagálj negatívan, kérdezd meg, mi kellene szerinte ahhoz, hogy megkapd a vágyott fizetést. Ha egyszerűen anyagi okokból nem tudnak neked fizetést adni, kérdezz rá, milyen más lehetőségek vannak: home office, egyszeri bónusz, plusz fizetett szabadnapok?

Ne törj le, ha a fentiekre is elutasító választ kapsz. Magyarországon soha nem látott méreteket öltött a munkaerőhiány, a Profession.hu adatai alapján a tavalyi második negyedévhez képest 17 százalékkal emelkedett a havi hirdetésszám, így az elmúlt negyedévben minden idők legtöbb új hirdetését adták fel a cégek online. A munkaerőt kereső cégek száma átlagosan 14 százalékkal növekedett az elmúlt évben. Érdemes tehát figyelni az álláshirdetéseket és küldeni az önéletrajzokat, ugyanis könnyen lehet, hogy rövid időn belül találsz új állást egy olyan helyen, ahol azonnal megadják a vágyott bért.

Pénzre van szükséged? Mit szólnál 2 000 000 Ft-hoz?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja, náluk 34 571 forintos törlesztőt ígér a 8,27%-os THM; de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata sem, amely esetében 34 947 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen Bank, az MKB Bank, a Budapest Bank, valamint az ERSTE Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2018. 10. 17. 09:01
Értékcsökkenés megváltoztatásának szabályai 1. rész

Számviteli törvény alapján: A továbbképzéseken sokan teszik fel az előadóknak azt a kérdést...

laskainelli
2018. 10. 16. 19:31
Hogyan és milyen szokásokat alakítsunk ki a kapcsolat javítása érdekében?

Amikor megkeres valaki, hogy a házassága nem elég gördülékeny, nincs benne tűz, sem szenvedély...

hrdoktor
2018. 10. 15. 07:34
Sok a dolga? Növelje hatékonyságát!

Mindenki ismeri azt az állapotot, amikor az egész napot munkával töltjük ugyan, de a dolgok mégsem...

coachyourself
2018. 10. 14. 10:37
A múltadon rágódsz, a jövőd miatt aggódsz?

Sokszor eszedbe jutott már, mi az amit másképp kellett volna csinálnod, hogy a jelenlegi életed...

schrammelivett
2018. 10. 14. 09:12
Befogadás és elengedés – Az élet ritmusa

    Mit veszünk magunkhoz a világból? Hogyan változtathatunk szokásainkon?  A légzés olyan...

legacykft
2018. 10. 12. 09:00
Működő csapatot akarsz, vagy elég egy kis szórakozás?

Az nem kérdés, hogy a szervezetek sikere egyértelműen összefügg a benne dolgozó csapatok sikerességével...

jobangel
2018. 10. 12. 06:00
Szexista robot választ az álláskeresők közül?

A robotinterjú előnyeiről HR-es körökben halljuk a „hivatalos”, már-már propagandába illő...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk