2018. augusztus 17. péntek Jácint

Több fizetésre vágysz? Ezt kell tenned, hogy megkapd a vágyott bért


Úgy érzed, nem becsülnek meg annál a cégnél, ahol dolgozol? Úgy érzed, az eredményeid és a teljesítményed alapján indokolt lenne valamivel magasabb fizetés? Mutatjuk, mit tehetsz a cél érdekében és mire figyelj, ha bértárgyalásra kerül sor.

Sokan elégedetlenek a bérükkel, a téma akár baráti összejöveteleken is felmerül. Ilyenkor gyakran kapja meg az ember: próbáltál valaha beszélni erről a főnöködről? A téma persze kényes, sokan nem is tudják, hogyan hozakodjanak elő vele a felsővezetésnél. Most viszont tippeket adunk, hogyan érdemes bértárgyalást kezdeményezni és mire érdemes figyelni a beszélgetés során.

Fontos észben tartani, hogy ha meg sem kérdezed, a válasz biztosan nemleges

- mondta a Business Insidernek Joanna Echols karriertanácsadó. Viszont mielőtt előhozakodnánk a fizetésemeléssel, néhány dolgot gondoljunk át:

  • Ha még nem vagy egy éve a cégnél, ne kérj emelést. Ez alól kivételt jelent, ha hirtelen a munkaszerződésben foglaltnál jóval több és nagyobb felelőséggel járó munka szakad a nyakadba.
  • Legyen bizonyítékod, hogy jól végzed a munkád: vedd szemügyre, mennyi mindent értél el a munkahelyeden, hogyan járultál hozzá a cég bevételének növekedéséhez.
  • Tudd, mennyit érsz a piacon, mérd fel, van-e számodra más lehetőség, másik cégnél.
  • Az, hogy "több pénzre van szükségem", nem érv.
  • Találd ki, mi az az összeg, amivel elégedett lennél.
  • Készülj fel, mit mondasz és mit teszel, ha elutasítják a kérésedet.

Ha ez megvan, jöhet a beszélgetés. Lehetőleg személyesen jelezd, hogy szeretnél leülni a főnököddel beszélgetni, és mondd meg őszintén, miről is van szó. A beszélgetésen légy magabiztos, hangsúlyozd, mit értél el az utóbbi időben, miért érzed úgy, hogy ideje lenne a béremelésnek. Azt, hogy tudod, hogy az egyik kollégád, aki esetleg később jött a céghez, mint te, ne említsd.

Ne hasonlítsd magad másokhoz, a saját erényeidet hangsúlyozd, az általad elért eredményekre fókuszálj

- javasolja Michael Kerr kommunikációs szakértő. Ha a főnököd nemleges választ ad, ne kezdj védekezni, ne reagálj negatívan, kérdezd meg, mi kellene szerinte ahhoz, hogy megkapd a vágyott fizetést. Ha egyszerűen anyagi okokból nem tudnak neked fizetést adni, kérdezz rá, milyen más lehetőségek vannak: home office, egyszeri bónusz, plusz fizetett szabadnapok?

Ne törj le, ha a fentiekre is elutasító választ kapsz. Magyarországon soha nem látott méreteket öltött a munkaerőhiány, a Profession.hu adatai alapján a tavalyi második negyedévhez képest 17 százalékkal emelkedett a havi hirdetésszám, így az elmúlt negyedévben minden idők legtöbb új hirdetését adták fel a cégek online. A munkaerőt kereső cégek száma átlagosan 14 százalékkal növekedett az elmúlt évben. Érdemes tehát figyelni az álláshirdetéseket és küldeni az önéletrajzokat, ugyanis könnyen lehet, hogy rövid időn belül találsz új állást egy olyan helyen, ahol azonnal megadják a vágyott bért.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 11 millió forintot, 16 éves futamidő mellett már 2,30 százalékos THM-el, és havi 68 279 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: az OTP Banknál például 69 206 forintos törlesztőt ígér a 2,65 százalékos THM; míg az Erste Banknál némileg magasabb, 2,71 százalékos THM is alacsonyabb, 70 513 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2018. 08. 17. 09:00
3 dolog, amit minden munkahelyi közösségről tudni kell

Már régóta nem kérdés, hogy a szervezeti eredményesség egyik kulcsa az emberekben és az ő együttműködésükben...

jobangel
2018. 08. 17. 08:10
Női álláskereső tréning újra!

Egy új együttműködéssel gazdagodott a Jobangel, meghívást kaptam egy előadásra a Magyar Máltai...

hellokarrierista
2018. 08. 16. 06:11
4 módszer és Te leszel a legkarizmatikusabb ember, ahol csak megjelensz

Szóval múlthéten belebotlottam egy volt főiskolás csoporttársamba, nevezzük Bendegúznak. Anno...

laskainelli
2018. 08. 15. 13:31
Hogy mondjam meg a páromnak, hogy nem nyújt eleget az ágyban?

A tartós párkapcsolatban élők számára előbb-utóbb el szokott jönni a rettegett szexmentes időszak....

hrbonbon
2018. 08. 15. 11:26
Kikre építsük a vállalatunk jövőjét?

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben a vezetés keresi azokat az eszközöket, amelyek leginkább feltárják...

perfekt
2018. 08. 15. 09:02
GDPR – Negyedi rész

Az adatkezelők feladatai, beépített és alapértelmezett adatvédelem, közös adatvédelem, adatvédelmi...

ajovomunkahelye
2018. 08. 14. 09:41
Juniorok a csapatban

Junior tanácsadók, akik már most a jövő munkaformáját követik. Szabadon dolgozhatnak kávézókból...

NÉPSZERŰ
FRISS