2020. szeptember 29. kedd Mihály
HR Centrum

Tízszeres fizetés vagy éhezés várja a magyarokat külföldön?


Akik külföldi munkára adják a fejüket, gyakran mindent feladnak egy jobb élet reményében. Pedig nem biztos, hogy "odaát" kolbászból van a kerítés. Londonban például 750 ezerre becsülhető a létminimum alatt keresők száma. Ráadásul az sem mindegy, a város melyik területén lakik valaki, illetve hol vállal munkát.


A rendszerváltás óta eltelt időszakban még soha nem volt ekkora a kivándorlási kedv a TÁRKI felmérése szerint, mint ez év áprilisában. A legtöbben Ausztriába, Németországba és Nagy-Britanniába mennek. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt években körülbelül 600 ezer magyar ment el jobb megélhetést keresni külföldre, ebből 300 ezren Nagy-Britanniában akarnak boldogulni. Viccesen azt is szokták ma már mondani, hogy

London az ötödik legnagyobb "magyar" város az egész világon.

Londonban sincs mindenhol kolbászból a kerítés

Ha valaki fontolgatja a londoni munkavállalást, elsőként nem árt tisztában lennie azzal, mekkora fizetésre számíthat a város egyes területein. Bár többször írtunk róla, hogy egyes szakmákban akár a hazai bérek tízszeresét is megkaphatják a munkavállalók, azért Londonban sem fenékig tejfel az élet. Sokan azt sem tudják többek között, hogy:

  • 17 londoni kerületben a munkavállalók legalább egynegyede keres a létminimum alatt. Waltham Forest, Sutton, Enfield, Bexley és Newham is a legrosszabbak között van.

  • Az egész főváros területén pedig 750 ezerre becsülhető a létminimum alatt keresők száma. Ez azt jelenti, hogy az ő órabérük nem éri el a 9,15 fontos órabért, azaz a körülbelül 3850 forintot.

Alább található London összes kerülete, és a kerület lakosságának százalékban kifejezve, hányan is kapnak kevesebb bért, mint a létminimum. A százalékokon túl a listában az is szerepel, mindez hány ezer állást érint.

A lakásokkal mi a helyzet?

Ahogy sok magyar kivándorló nem számol a fentebb vázolt munkaerőpiaci helyzettel, úgy arra se gondolnak sokan, hogy Londonban olcsó lakást találni szinte lehetetlen. Ráadásul minél kevesebbet szeretne valaki költeni, annál több emberrel kell a lakáson, vagy épp a szobán is osztoznia. A külső zónákban általában olcsóbb a lakhatás, de általában alacsonyabbak a bérek is, ahogy arra következtethetünk a kerületekre jellemző létminimumértékekből alapján.

Így a legtöbb magyarnak a jó fizeetésért cserébe marad - legalábbis eleinte - a több órás napi utazás a külső zónákból befelé, ez azonban nem olcsó mulatság.

Mielőtt valaki munkát vállal, érdemes kalkulációt végeznie, megéri-e a lakáshoz képest túl nagy távolságban elvállalnia azt. Hiszen az 1-estől 9-esig az összes zónára érvényes havi bérlet 320 font, ami majdnem 135 ezer forintos kiadást jelent havonta: csak azért, hogy a külvárosból adott esetben valaki bejusson a belvárosi munkahelyére.

A létminimumos lista legrosszabb helyén Harrow áll. Itt bár a szobabérlés olcsóbb, mint például a jól fizető Southwarkban, azért a különbség nem feltétlenül arányos azzal, milyen sokan dolgoznak ott éhbérért. South Harrowban átlagosan 1004 font (azaz kb. 423 ezer forint) egy szoba havidíja, míg Southwarkban 1676 font (705 ezer forint) ez az összeg.

Az alábbi térképen látható, hol mennyibe kerül Londonban egyetlen szoba bérlése átlagosan (nagyobb méretért kattints ide)


Forrás: Thrillist

Egy ehhez hasonló metrótérképet egyébként a Pénzcentrum is késztett nemrég; mi azonban a lakásbérleti-díjak helyett a 4 magyar vonal megállói közelében tapasztalható fajlagos lakásárakat mutattuk.

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
coachco
2020. 09. 28. 17:34
Sátoraljaújhely és Sárospatak – vesztesek közt cinkos aki léha?

Talán nem árulok el titkot, ha azzal kezdem, imádom a Zemplént! De mondhatnám úgy is, imádom Tokaj-Hegyalját! [...]...

perfekt
2020. 09. 28. 08:32
A jogkövetési vizsgálat legfontosabb szabályai

2018. január 1-jei hatállyal került bevezetésre egy új ellenőrzési típus, a jogkövetési vizsgálat....

hrdoktor
2020. 09. 28. 04:45
Ezek a gyógyszerek gyengíthetik a fogamzásgátlót

Bár a fogamzásgátló tabletta szedése az egyik legbiztosabb módja a nem kívánt terhesség megelőzésének...

vezetoi-coaching
2020. 09. 26. 09:16
A motiváció vs demotiváció dialektikája... (avagy a húzd meg - ereszd meg művészete...:-)))

Meg is lepett, meg nem is a demotiválásról írt rövid szösszenet iránt támadt érdeklődés...

legacykft
2020. 09. 25. 09:00
Hányszor csináljátok még, ami nem működik?

Nem sikerült? Meg kell próbálni újra! Logikusnak tűnik, mégsem mindegy, hogy hogyan csináljátok:...

hrbonbon
2020. 09. 17. 12:01
A vezetők felelőssége - a tervezés fontossága

Mégis megérkezett, amit szerettünk volna elkerülni! Még bőven benne voltunk az első hullámban...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos

Tesco

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó