16 °C Budapest

Tízezreket kaphatnak ajándékba a magyar családok augusztusban

Pénzcentrum
2015. július 29. 06:03

Akár harmincezer forintos iskolakezdési támogatást is kaphatnak azok a szülők, akiknek gyermeke közoktatásban tanul. Az utalvány formájában kapott támogatásból tankönyvet, taneszközt és ruhát lehet vásárolni.

Az iskolakezdés a gyermekes családok számára rengeteg kiadással jár. Elég csak az iskolatáskára, a tolltartóra, vagy a tornafelszerelésre gondolni. Természetesen vannak dolgok, amiket az előző évből tovább hozhat a gyermek, de a füzetekből és tankönyvekből minden évben újat kell vásárolni. A füzetek árai idén 45 forinttól 300 forintig terjednek. A legdrágább tételnek pedig az iskolatáska számít, darabja 7 -8 ezer forinttól indul, de találni 36 ezer forintért is táskát.

Egyes felmérések szerint idén az iskolakezdés gyermekenként legalább 30-40 ezer forintba kerül.

Iskolakezdési támogatás

Idén is igényelhetünk munkáltatónktól adómentes iskolakezdési támogatást. Az igénylési feltételek közé tartozik, hogy gyermekünk közoktatásban tanuljon, azaz általános iskolába vagy középiskolába járjon. A feltételeknek eleget tevő szülőknek adhat a munkáltató ilyen jellegű juttatást. A támogatás mértékét a munkáltató szabja meg, és arról is ő dönt, hogy ezt a támogatást gyermekenként vagy csak szülőnként adja.

A maximálisan adható összeg idén a minimálbér 30 százaléka, vagyis 31 500 forint.

A családi pótlékra jogosult szülő és a vele egy háztartásban élő házastársa is igényelheti a támogatást. Így akár mindkét (esetenként nem vérszerinti) szülő is kérheti munkáltatójától az iskolakezdési támogatást, ezért annak összege gyermekenként akár 63 000 forintra is rúghat.

Mit vásárolhatunk belőle?

  • tankönyvet

  • taneszközt

  • ruhákat
Mivel a támogatás összege nem korhoz, hanem családi pótlékhoz kötött ezért akár az is előfordulhat, hogy bár az idősebb gyermek még középiskolában tanul, de családi pótlékra már nem jogosult, hiszen betöltötte 20. életévét, így ebben az esetben számára nem igényelhető az iskolakezdési támogatás.

A támogatás igényléséhez egyetlen nyilatkozat kitöltésre van szükség, amit a munkáltatóhoz kell eljuttatni, ez alapján pedig az adóhatóság ellenőrizheti jogosultságunkat. Fontos tudni, hogy a támogatást utalvány formájában kapjuk meg, ami lehet papíralapú vagy elektronikus utalvány is. A boltban pedig fizetésnél tudjuk felhasználni. Nem minden üzletben kötelesek elfogadni az utalványt, ez attól függ, hogy az utalvány kibocsátója milyen bolttal szerződött.

Általában a hipermarketekben, könyvesboltokban, írószerboltokban és ruházati boltokban van lehetőség fizetni az utalvánnyal

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Fata László, cafetéria szakértő.

Mindig érdeklődjünk az adott üzletben vásárlás előtt, hogy elfogadják-e az általunk használni kívánt utalványt, vagy amint kézbe vettük ellenőrizzük rajta az elfogadóhelyek listáját, esetleg az utalvány hátulján megjelölt honlapon tájékozódjunk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Meddig használató?

A törvény szerint az igénylésünket legfeljebb 60 nappal a tanév első napja előtt lehet benyújtani és a kapott utalványokat az adott naptári év utolsó napjáig használhatjuk fel.

A támogatás nem kötelező

Az eddigi években a maximális támogatási összeget, közel 30 ezer forint értékű támogatás kaptak a Semmelweis Egyetem Klinikáján dolgozók, ám az idei évben az egy gyermekes családok mindössze 5000 forintot, a kétgyermekes családok 10 000 forintot, míg a több gyermekesek 27 000 forintos támogatást kapnak - derült ki az RTL Klub kedd esti híradójából.

Az egyetem közleményében azt válaszolta, hogy szűkös költségvetésük miatt döntöttek az iskolakezdési támogatás csökkentése mellett. Azt is hozzátették, hogy több más felsőoktatási intézménnyel ellentétben - sikerült iskolakezdési támogatást adni még az egygyermekes családoknak is.

>>> Lájkold a Pénzcentrum Facebook-oldalát, és nem maradsz le semmiről!

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem