2020. december 1. kedd Elza
HR Centrum

Tízezreket kaphatnak ajándékba a magyar családok augusztusban


Akár harmincezer forintos iskolakezdési támogatást is kaphatnak azok a szülők, akiknek gyermeke közoktatásban tanul. Az utalvány formájában kapott támogatásból tankönyvet, taneszközt és ruhát lehet vásárolni.


Az iskolakezdés a gyermekes családok számára rengeteg kiadással jár. Elég csak az iskolatáskára, a tolltartóra, vagy a tornafelszerelésre gondolni. Természetesen vannak dolgok, amiket az előző évből tovább hozhat a gyermek, de a füzetekből és tankönyvekből minden évben újat kell vásárolni. A füzetek árai idén 45 forinttól 300 forintig terjednek. A legdrágább tételnek pedig az iskolatáska számít, darabja 7 -8 ezer forinttól indul, de találni 36 ezer forintért is táskát.

Egyes felmérések szerint idén az iskolakezdés gyermekenként legalább 30-40 ezer forintba kerül.

Iskolakezdési támogatás

Idén is igényelhetünk munkáltatónktól adómentes iskolakezdési támogatást. Az igénylési feltételek közé tartozik, hogy gyermekünk közoktatásban tanuljon, azaz általános iskolába vagy középiskolába járjon. A feltételeknek eleget tevő szülőknek adhat a munkáltató ilyen jellegű juttatást. A támogatás mértékét a munkáltató szabja meg, és arról is ő dönt, hogy ezt a támogatást gyermekenként vagy csak szülőnként adja.

A maximálisan adható összeg idén a minimálbér 30 százaléka, vagyis 31 500 forint.

A családi pótlékra jogosult szülő és a vele egy háztartásban élő házastársa is igényelheti a támogatást. Így akár mindkét (esetenként nem vérszerinti) szülő is kérheti munkáltatójától az iskolakezdési támogatást, ezért annak összege gyermekenként akár 63 000 forintra is rúghat.

Mit vásárolhatunk belőle?

  • tankönyvet

  • taneszközt

  • ruhákat
Mivel a támogatás összege nem korhoz, hanem családi pótlékhoz kötött ezért akár az is előfordulhat, hogy bár az idősebb gyermek még középiskolában tanul, de családi pótlékra már nem jogosult, hiszen betöltötte 20. életévét, így ebben az esetben számára nem igényelhető az iskolakezdési támogatás.

A támogatás igényléséhez egyetlen nyilatkozat kitöltésre van szükség, amit a munkáltatóhoz kell eljuttatni, ez alapján pedig az adóhatóság ellenőrizheti jogosultságunkat. Fontos tudni, hogy a támogatást utalvány formájában kapjuk meg, ami lehet papíralapú vagy elektronikus utalvány is. A boltban pedig fizetésnél tudjuk felhasználni. Nem minden üzletben kötelesek elfogadni az utalványt, ez attól függ, hogy az utalvány kibocsátója milyen bolttal szerződött.

Általában a hipermarketekben, könyvesboltokban, írószerboltokban és ruházati boltokban van lehetőség fizetni az utalvánnyal

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Fata László, cafetéria szakértő.

Mindig érdeklődjünk az adott üzletben vásárlás előtt, hogy elfogadják-e az általunk használni kívánt utalványt, vagy amint kézbe vettük ellenőrizzük rajta az elfogadóhelyek listáját, esetleg az utalvány hátulján megjelölt honlapon tájékozódjunk.

Meddig használató?

A törvény szerint az igénylésünket legfeljebb 60 nappal a tanév első napja előtt lehet benyújtani és a kapott utalványokat az adott naptári év utolsó napjáig használhatjuk fel.

A támogatás nem kötelező

Az eddigi években a maximális támogatási összeget, közel 30 ezer forint értékű támogatás kaptak a Semmelweis Egyetem Klinikáján dolgozók, ám az idei évben az egy gyermekes családok mindössze 5000 forintot, a kétgyermekes családok 10 000 forintot, míg a több gyermekesek 27 000 forintos támogatást kapnak - derült ki az RTL Klub kedd esti híradójából.

Az egyetem közleményében azt válaszolta, hogy szűkös költségvetésük miatt döntöttek az iskolakezdési támogatás csökkentése mellett. Azt is hozzátették, hogy több más felsőoktatási intézménnyel ellentétben - sikerült iskolakezdési támogatást adni még az egygyermekes családoknak is.

>>> Lájkold a Pénzcentrum Facebook-oldalát, és nem maradsz le semmiről!

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

AKI VÁLASZOL...
HRBLOGGER
perfekt
2020. 11. 30. 08:13
Összefoglalás az adótörvények változásairól

A Magyar Közlöny 2020. évi 261. számában – 2020. november 26-án – megjelent a „2020. évi...

hrdoktor
2020. 11. 30. 05:05
Hogyan kerüljük el a home office buktatóit?

A koronavírus-járvány második hulláma miatt sokan kényszerülnek újra home office-ba. És bár...

vezetoi-coaching
2020. 11. 28. 12:45
Siker és kudarc energetikai alapon... kvalitatív hipotézis...

Hipotézis, magyarázó elmélet, nem kell elfogadni, inkább gondolati keret, de helyesen használva...

coachco
2020. 11. 27. 16:39
Nézzünk ki a köd mögül!

Napok óta ül rajtunk a köd. És most nem csak képletesen. "Őszi reggel járok a szabadban,De hiába...

legacykft
2020. 11. 27. 08:52
Teremts kapcsolatot kíváncsisággal!

Az emberek közötti kapcsolatteremtés legkézenfekvőbb és legközvetlenebb módja a beszélgetés....

hrbonbon
2020. 11. 09. 18:58
365 üzleti történet közül az egyik a miénk

A napokban jelent meg a 365 üzleti történet című kiadvány, melyben Simonyi Judit ügyvezetőnk...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk