7 °C Budapest

Tízezer magyar fiatal tanul külföldön: csak töredékük jön haza

2017. április 12. 10:02

Jelenleg csaknem 10 ezer magyar egyetemista tanul külföldön. A hazai munkakörnyezet, a lehetőségek és a közhangulat azonban nem túl csábító egy külföldi egyetemen szocializálódott pályakezdőnek a hazatérésre.

Hogyan lehet hazacsalogatni a jelenleg közel 10 ezer külföldi egyetemen tanuló magyar diákot? Tette fel a kérdést az Engame akadémia friss kutatása. Az 500 külföldön tanuló, vagy frissen végzett diák részvételével készített felméréséből az derül ki, hogy a jelenlegi magyarországi munkakörnyezet, a lehetőségek, a közhangulat nem túl vonzó egy külföldi egyetemen szocializálódott, ifjú pályakezdőnek.

Az akadémia többek között arról kérdezte a résztvevőket, miért választják a külföldi egyetemi képzéseket, milyen terveik vannak a diploma megszerzése után, hogyan látják a hazai munkaerőpiacot és terveznek-e hazatérni és itthon munkát vállalni. Érvek-ellenérvek mentén térképezte föl az intézmény, mi tartja az ifjú szakembereket külföldön, és mik azok a tényezők, amelyek megléte/hiánya mégis hazai munkavállalásra ösztönözné őket.

A kutatási eredmények segítségével a hazai munkaerőpiaci szereplők megérthetik a külföldön végzett magyar pályakezdők a jövőbeli munkehelyükkel szemben támasztott elvárásait. Ez pedig hozzájárulhat egy olyan hazai munkaerőpiaci környezet kialakításához, mely támogató a külföldi felsőoktatásban magasan képzett magyar diákok felé és valós alternatívát kínál számukra a külföldi munkahelyekkel szemben.

 - mondta Lévai Balázs, az Engame Akadémia alapító-ügyvezetője.

Színvonal, pénz, hangulat

A sok ezer diák a világ különböző pontjain tanul: Anglia, Ausztria, Németország, az Egyesült Államok a legnépszerűbb célpontok. A most végzett felmérést kitöltő hallgatók válaszaiból azonban egyértelműen látszik, hogy bármely ország egyeteme mellett is döntöttek,

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

elsősorban a hazai felsőoktatás alacsony színvonala, túlzott elmélet-orientáltsága, a külföldi képzésekhez képest elavult tananyaga, valamint módszertana miatt hagyják el az országot.

Tanulmányaik során a diákok nagyra értékelik az egyetemi képzések képesség-fókuszú diákközpontúságát és innovativitását is. Szeretik továbbá az önállóságra tanító külföldi létet, és a felmérésben sokan jelölték kint tartózkodásuk fontos okának a hazai negatív közhangulatot is.

A külföldön tanuló és az elmúlt években végzett magyarok több mint 40 százaléka tervez ugyan hazaköltözni a jövőben, ám túlnyomó többségük még nem tudja, mikor jönne haza.

Azonban a kint élők 30 százaléka egyértelműen külföldön képzeli el a jövőjét, és a megkérdezettek maradék 30 százaléka pedig egyelőre bizonytalan a hazatérést illetően. A tanulmányok befejezése utáni külföldön maradás mellett racionális, sok esetben anyagi jellegű érveket jelöltek meg a diákok. Az életszínvonal és megélhetési feltételek, a szakmai lehetőségek és a "civilizált" fizetések tartják kint a magyar fiatalokat.

Család, barátok távolléte

Természetesen vannak "hazahúzó" indokok is, ám a megkérdezettek túlnyomó többségének külföldi létét kizárólag személyes, érzelmi tényezők nehezítik: a család, a barátok távolléte és a mindennapi életből való hiánya, valamint a tágan értelmezett "otthon" érzés csábítja haza a diákokat.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm