2021. január 25. hétfő Pál
HR Centrum

Tiszta vizet a pohárba! Tényleg elkeserítő a magyar nők helyzete a mezőgazdaságban?


A történelemkönyveket bújva számos fontos dátumra bukkanni, amelyek mérföldkőnek számítanak a férfiak és nők közti egyenjogúság elősegítésében. 1895-ben engedélyezték a hölgyek egyetemi tanulmányait, 1919 kaptak szavazati jogot, testi és lelki kizsákmányolásukat viszont csak 1997-től vette védelmébe az állam, ekkortól számít bűnténynek a családon belüli erőszak. Mivel azonban ezek a nemi egyenlőtlenségek több ezer évre nyúlnak vissza, mindig van hová fejlődni, ezt bizonyítja egy globális tanulmány, amely az agráriumban dolgozó nők helyzetét vette górcső alá. A HelloVidék ennek kapcsán megkeresett három, a szakmájában sikeres hölgyet, hogy megtudja, valóban annyira szörnyű-e a helyzet, mint ahogy azt a statisztikák mutatják.

Nőként sikeresen a mezőgazdaságban

A HelloVidék a témában három vidéken dolgozó nőt keresett meg, akik kezdetben nem a mezőgazdaságban képzelték el a jövőt, mára azonban egy olyan ágazatban sikeresek, amit arányában a férfiak uralnak. A kecskeméti Barcsik Gabriella eredeti végzettsége szerint cipőfelsőrész készítő, amivel a kiskunmajsai cipő ktsz-ben kezdett el dolgozni, de az alacsony fizetések miatt hamar átpártolt a mezőgazdaságba. Szüleinek köszönhetően nem volt idegen a terep, ők már korábban is libákkal foglalkoztak, így becsatlakozott férje munkásságába, a naposliba-keltetésbe, majd később saját indíttatásra a juhtenyésztésbe, ami igazi szerelemmunka lett a számára.

Először a keltetőben kezdtem dolgozni, majd én vittem a napos libákat a termelőkhöz, ők meg ledöbbentek, hogy mit keresek ott, mert ezt nem a nők szokták intézni. Amikor elkezdtem a birkatenyésztést, tartottam tőle, hogy egyedüli női tenyésztőként hogy fogadnak majd, de nagyon pozitívak voltak a reakciók, azonnal ismert lettem. Főleg az idősebb juhászoktól tartottam, hogy ők mit szólnak majd hozzám, de amint látták, hogy ez nemcsak egy föllángolás, rögtön elfogadtak. Előfordult, hogy valaki a férjemmel akart beszélni, mert azt hitte, hogy az állatok csak a nevemen vannak, és nem értek hozzájuk. Az elején sok meglepett arccal találkoztam, de semmi negatívumot nem tapasztaltam

- idézte fel 15 év tapasztalatát Barcsik Gabriella őstermelő, egy kft. tulajdonosa és ügyvezetője.

A Gyulán ma már méhészként tevékenykedő Mikóné Hirth Beáta hivatása szerint az egészségügy területén tevékenykedik, viszont férje harmadik generációs méhészként hamar megfertőzte szakmaszeretetével. Közösen tanulták ki a mesterség rejtelmeit, hogy már férje édesapjától függetlenül vezethessék saját vállalkozásukat, azonban a feladatok időnként csak és kizárólag Beára hárultak, mikor párja külföldi munkája miatt nem tudott jelen lenni.

Minden szakma megtanulható bárki számára. A kaptárak pakolása, a pergetés, a kipergetett hordós mézek pakolása az, ami számomra nőként megterhelő, de ezek nem mindennapos helyzetek, csak akkor csinálom, ha a férjem éppen külföldön van. A 2017-es szezon nagyon embert próbáló év volt, ekkor az egész évet szinte egyedül csináltam 2 kisgyerekkel és 100 méhcsaláddal. Sokszor éreztem azt, hogy feladom, nem bírom tovább fizikailag, de a bizonyítási vágy mindig erősebb volt. Ez az év meg is hozta számomra a szakmai sikert, 4 éves méhész múlttal nőként egy teljesen férfiak uralta szakmában Magyarország év méze díjjal ismerték el a munkámat

- cáfolt rá minden nőkkel kapcsolatos sztereotípiára Mikóné Hirth Beáta. Ha ennél is részletesebben érdekel a magyar mezőgazdaságban dolgozó nők helyzete, okvetlenül olvasd el a HelloVidék teljes cikkét!

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
coachco
2021. 01. 24. 15:10
Kiírni magunkból a családot

Az alcím friss könyvélményemre utal. És arra, amin sokat gondolkodom mostanában. Miért is annyira...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

legacykft
2021. 01. 22. 20:00
4 érv a sokszínű csapatok mellett

Az nem kérdés, hogy a diverzitás témaköre mára már nagy népszerűségnek örvend a csapatok...

perfekt
2021. 01. 20. 07:19
Ilyen lesz a mérlegképes képzés! Felmentési lehetőségek! - III. rész

A gazdaságtudományi képzési területen – természetesen elsősorban a pénzügy és számvitel...

hrdoktor
2021. 01. 18. 04:16
Fejfájástípusok

Sajog, szorít, görcsöl vagy lüktet a homlok mögött, a halántékon vagy a tarkótájon? Az emberek...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked