2020. december 4. péntek Borbála, Barbara
HR Centrum

Terhességi táppénz kalkulátor 2020: táppénz kódok és nettó táppénz kalkulátor 2020


Terhességi táppénz kalkulátor 2020: mit mond a veszélyeztetett terhesség táppénz kalkulátor 2020 idején, mit tanácsol a nettó táppénz kalkulátor 2020, mennyi a táppénz összege?

A táppénz mértékének megállapítása mindig fontos kérdés, bármilyen élethelyzetben is legyünk: megfázás, munkahelyi baleset, Covid-19 járvány vagy veszélyeztetett terhesség, jó, ha tudjuk, mire számítsunk! Cikkünkben leírjuk egyszerűen, hogyan számítsuk ki a táppénz értékét a táppénz kalkulátor 2020 segítségével. Mutatjuk kinek, mennyi táppénz jár és a táppénz hány százaléka fizetésünknek. Kitérünk a terhesség kérdéskörére is: milyen táppénz kódhoz tartozik a veszélyeztetett terhesség, hány százalék táppénz jár rá? A nettó táppénz kalkulátor 2020 minden kérdésünket megválaszolja!

A táppénzről röviden

Minden dolgozó számára jár évi 15 nap betegszabadság, amelyre a munkáltató a távolléti díj 70%-át fizeti - ugyanúgy adózunk utána, mintha rendes fizetésünkről lenne szó. Ha ezt az évi 15 napot elfogyasztottuk, akkor kerülünk táppénzre, amelynek mértéke általában véve alacsonyabb, a napi átlagkereset 50-60%-a. A táppénz összege után csak 15% SZJA megfizetésére vagyunk kötelezettek, ám befolyásolják azt biztosítási előzményeink is. A táppénz igénybevételének mindemellett 3 feltétele van: legyünk keresőképtelenek, legyen fennálló TB-jogviszonyunk és fizessük az egészségbiztosítási járulékot!

A táppénz naptári napokra jár (tehát, ha a keresőképtelenség ideje munkaszüneti napra esik, akkor is megkapjuk). Táppénz jogosultságunk maximum egy éven keresztül állhat fenn. Azt, hogy végül a táppénz összege mennyi lesz, a táppénz kódok határozzák meg, amellyel szintén számol a nettó táppénz kalkulátor 2020: a táppénz mértéke akár 100% is lehet attól függően, mi történt velünk. Jelenleg 9 táppénz kódot különböztetünk meg a keresőképtelenné válás oka szerint. Alapesetben a táppénz 1/3-a a munkáltatói táppénz, ami értelemszerűen a munkaadót terheli, ám mindig vannak kivételes helyzetek. Nézzük, a táppénz kalkulátor 2020 szerint milyen kódhoz, mennyi táppénz jár!

Táppénz kalkulátor 2020: táppénz kódok

  • 1. Az üzemi baleset esete: nincs betegszabadság; a keresőképtelenség kezdetétől jár; nincs munkáltatói táppénz 1/3, az egész költség a munkáltatót terhelheti (100%-os táppénz)
  • 2. A foglalkoztatási megbetegedés esete: nincs betegszabadság; a keresőképtelenség kezdetétől jár; nincs munkáltatói táppénz 1/3, az egész költség a munkáltatót terhelheti;
  • 3. A közúti baleset esete: van betegszabadság, azt követően jár; 1/3 munkáltatói táppénz;
  • 4. Egyéb baleset esete: van betegszabadság, azt követően jár; 1/3 munkáltatói táppénz;
  • 5. Beteg gyermek ápolása: nincs betegszabadság; a keresőképtelenség kezdetétől jár
  • 6. A szülés esete: nincs betegszabadság; a keresőképtelenség kezdetétől jár
  • 7. Hatósági elkülönítés közegészségügyi okokból (karantén): nincs betegszabadság; a keresőképtelenség kezdetétől jár
  • 8. Egyéb betegségek esete: van betegszabadság, azt követően jár; 1/3 munkáltatói táppénz
  • 9. A veszélyeztetett terhesség esete: nincs betegszabadság; a keresőképtelenség kezdetétől jár; 1/3 munkáltatói táppénz

Terhességi táppénz kalkulátor 2020

A táppénz kalkulátor a sima, zökkenőmentes terhesség idejére nem állapít meg külön kategóriát: ha terhességünk ideje alatt elkapunk valamilyen betegséget, például influenzások leszünk, más kóddal, például a 8-as, egyéb betegség kóddal megyünk táppénzre.

Veszélyeztetett terhesség táppénz kalkulátor 2020

A táppénz kalkulátor 2020 során is kiemelt figyelmet fordít a veszélyeztetett terhességre: a 9-es kóddal megjelölt esetben a veszélyeztetett terhes nők részére a napi átlagkereset 60%-a jár, kórházban töltött idő esetén pedig az összeg 50% lesz. A táppénz napi összege mindemellett limitálva van: 2020-ban a minimálbér kétszeresének az 1/30-ad része lehet (10.728 Ft). Fontos kiemelnünk, hogy csak az az anya jogosult a veszélyeztetett terhességi táppénz igénybevételére, aki megfelel a táppénz-igénylési kritériumoknak!

Mi számít veszélyeztetett terhességnek?

A veszélyeztetett terhességet nem csak a baba betegsége, súlyos baja indokolja, más tényezők is kiválthatják azt: többek között veszélyeztetett terhes az a nő, aki munkahelyén veszélyes anyagokkal dolgozik, fizikai munkát végez, túl fiatal (18 év alatti) vagy túl idős (40 év feletti), ha ikreket vár, illetve, ha korábban vetélésen vagy abortuszon ment keresztül. Rizikófaktor mindemellett a korábbi császármetszés, a túlsúly, a cukorbetegség és a magas vérnyomás is. Egy dolog közös minden tényezőben: a háziorvos igazolása szükséges a veszélyeztetett terhesség megállapítására, anélkül nem vehetjük igénybe.

Címlapkép: Getty Images

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

AKI VÁLASZOL...
HRBLOGGER
hrbonbon
2020. 12. 04. 00:21
Adventi ajándék egypercesek - 4. nap

„Megtanultam, hogy az emberek elfelejtik, amit mondasz, és elfelejtik, amit teszel. Az egyetlen dolog...

perfekt
2020. 11. 30. 08:13
Összefoglalás az adótörvények változásairól

A Magyar Közlöny 2020. évi 261. számában – 2020. november 26-án – megjelent a „2020. évi...

hrdoktor
2020. 11. 30. 05:05
Hogyan kerüljük el a home office buktatóit?

A koronavírus-járvány második hulláma miatt sokan kényszerülnek újra home office-ba. És bár...

vezetoi-coaching
2020. 11. 28. 12:45
Siker és kudarc energetikai alapon... kvalitatív hipotézis...

Hipotézis, magyarázó elmélet, nem kell elfogadni, inkább gondolati keret, de helyesen használva...

coachco
2020. 11. 27. 16:39
Nézzünk ki a köd mögül!

Napok óta ül rajtunk a köd. És most nem csak képletesen. "Őszi reggel járok a szabadban,De hiába...

legacykft
2020. 11. 27. 08:52
Teremts kapcsolatot kíváncsisággal!

Az emberek közötti kapcsolatteremtés legkézenfekvőbb és legközvetlenebb módja a beszélgetés....

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk