Szülők, figyelem! Lépni kell, ha még az oviban akarjátok tartani a gyereket

2021. január 7. 12:31

A jelenlegi szabályok szerint 2021-ben is minden hatéves iskolaéretté válik, azonban ha valaki nem szeretné, hogy gyereke szeptemberben az iskolában kezdjen, kérelmet kell beadnia. A 2021/2022-es tanévre vonatkozóan már elérhetőek a kitöltendő űrlapok.

Egy tavaly előtti törvénymódosítás elvette a szülőktől és óvodáktól a jogot, hogy maguk döntsenek arról, hogy még egy évet az óvodában tartják-e a hatéves gyereküket. A jogkört az Oktatási Hivatal kapta, amely - egyes esetekben a pedagógiai szakszolgálat véleménye alapján - dönt a további egy év óvodára vonatkozó szülői kérvényekről.

A kérelemben bármilyen releváns ok, körülmény, állapot, tény megfogalmazható, amely alátámasztja az iskolakezdés halasztását - emlékeztet az Eduline. Bármilyen lényegesnek tartott dokumentum mellékelhető, akár beszerezhetőek az óvodától a gyerekek fejlődését nyomon követő papírok és ezek is csatolhatóak.

A 2021/2022-es tanévre - a 2014. szeptember 1-je és 2015. augusztus 31-e között született gyerekekre vonatkozóan - január 15-ig kell benyújtani a kérelmet, amelyet az OH oldaláról lehet letölteni. A kitöltésre ügyfélkapun keresztül és papír alapon is van lehetőség. Ebben rögzíteni kell a gyerek adatait, a szülő/gyám adatait, a gyerek jelenlegi jogviszonyát, illetve a kérelem részletes indoklását. Továbbá lehetőségetek van dokumentumok csatolására. Ahhoz, hogy a kérelem érvényes legyen, a dokumentum alján jelölni kell a beleegyezést is.

Az adatok beírása után a rendszer rögtön jelzi, ha valamely kötelezően kitöltendő mezőt elfelejtettetek volna kitölteni. Ha mindent készen van, a Kérelem letöltése gombra kattintva tudjátok a kérvényt megtekinteni, majd kinyomtatni (ha a postán külditek el). Az OH arra is felhívja a figyelmet, hogy a dokumentumot alá kell írni és úgy kell elküldeni az Oktatási Hivatal címére - a mellékletekkel együtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem