18 °C Budapest

Szomorú vallomás: na ezért nem jönnek haza a londoni magyarok

2017. július 24. 05:39

Miközben Magyarországon a pincérek bére a földet súrolja, még mindig jócskán elmarad az átlagtól, addig Nagy-Britanniában megfizetik a jó munkaerőt. Ráadásul van előrelépési lehetőség: Laura például alig félév alatt felszolgálóból műszakvezető lett. Két Londonban, a vendéglátőiparban dolgozó magyar osztotta meg velünk tapasztalatait. 

A múlt héten robbant a hír, hogy már ősszel aláírhatják azt a kollektív szerződést, ami akár 60 ezer forinttal magasabb bért garantálhat a vendéglátásban illetve a turizmusban dolgozó szakmunkásoknak. Óriási ugyanis a munkaerőhiány, lasszóval kell fogni az embereket. Azt remélik, ha a jelenleg kötelező bruttó 180 ezer forintról akár bruttó 240 ezerig emelik majd a bérminimumot, akkor talán orvosolhatják némiképp a problémát.

Hogy tényleg ez lesz-e a megoldás, az kérdéses. Ugyanis a bruttó 240 ezer forint még mindig nem elég kecsegtető. Különösen annak fényében, mennyivel többet lehet keresni a vendéglátásban külföldön. Nem véletlen, hogy a legújabb statisztikák szerint a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok nagyjából fele recepciós, pincér, vagy pultos.

Ilyen Magyarországon nincs: fél év alatt felszolgálóból műszakvezető lettem

 - kezdi Koczó Laura, aki másfél évvel ezelőtt döntött úgy, hogy Londonban próbál szerencsét. Itthon fodrászként dolgozott, kint is azzal próbálkozott először. Viszont hamar váltott. Hogy miért, arra azt válaszolja, naponta kapta meg a fizetését, és így nehéz volt beosztani a pénzt, sokat is költött. E mellett vállalkozóként dolgozott, nem akarták felvenni alkalmazottként.

Az üzlet mellett volt egy kis étterem, oda jártam át mindig kávézni. Egyik nap megjegyeztem a pincérnek, aki már ismert, hogy szeretnék váltani. Kérdeztem, nem keresnek-e új embereket, mire mondta, hogy de, adjam be az önéletrajzom

- meséli. Megkapta az állást úgy is, hogy korábban soha nem dolgozott a vendéglátásban. Pincérnőként kezdte, heti 30 órás szerződéssel. Az alapfizetése 1000 font, vagyis közel 350 ezer forint volt. A borravalóval együtt viszont 1200-1300 fontot is hazavitt havonta - vagyis közel 450 ezer forintot keresett.

Alig fél évvel később előléptették. 

Műszakvezetőként most heti 40-45 órát dolgozik, átlagosan heti 5 napot. Most havonta 1500-1600 font között van a fizetése, tehát több mint félmilliót kap.

A barátja is Londonban dolgozik, ketten együtt ki tudtak bérelni egy kertes házat, rendszeresen járnak nyaralni és rendszeresen látogatnak haza Magyarországra is.

"Nagyon jól meg tudunk élni, itt nincsenek anyagi problémáink" - mondja, majd hozzáteszi: itt megbecsülik, aki dolgozik. Az ő példája is azt mutatja, van előrelépési lehetőség: a következő lépcsőfok számára például az étteremvezető-helyettesi pozíció, jó esély van rá, hogy hamarosan ismét előléptetik. A tulajdonoson kívül egyébként egy brit sem dolgozik ebben az étteremben. Azt mondja, ennyi pénzért az angolok nem lennének hajlandóak dolgozni. Ráadásul még a munkanélküli segéllyel is jobban járnak: ha nem csinálnak semmit, akkor is kapnak az államtól ennyi pénzt. Úgyhogy leginkább külföldiek dolgoznak a vendéglátásban: Lauráéknál vannak például portugálok, spanyolok, olaszok, filippínók és románok is. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Brexit esetleges következményeitől egyébként nem tart. Egyrészt Theresa May, a brit miniszterelnök június végén azt nyilatkozta, aki öt éve az országban van, az jogosult lesz ugyanolyan egészségügyi ellátásra, nyugdíjra, oktatási és egyéb jóléti támogatásokra, mint britek. Persze ez Laurát és a barátját nem feltétlenül nyugtatja meg, hisz még csak másfél éve élnek az Egyesült Királyságban.  Viszont May azt ajánlotta, hogy aki 2017 márciusa előtt érkezett az országba, de a teljes brit kilépéskor még nincs meg az öt éve, annak esetleg türelmi időt adnának, hogy kivárhassák az öt évet, ami után jár a letelepedési engedély. Másrészt viszont Laura és a barátja 1-2 éven belül haza szeretnének költözni. Hogy miért, arra azt válaszolja: 

Hiába nincsenek pénzügyi problémáink, magányosak vagyunk. Hiányzik a család.

Tamás is hasonlóan érez, akinek nevét kérésére a cikkben megváltoztattuk. A 38 éves férfi már közel 10 éve él a brit fővárosban. "Nem én kerestem, a lehetőség talált meg engem" - mondja a Pénzcentrumnak. Főszakácsként dolgozott Magyarországon és épp felmondott az előző munkahelyén és nem volt még meg a következő állása. Aztán egy ismerőse szólt neki, hogy Londonban chef deputy-t, vagyis konyhafőnök-helyettest keresnek.

Nem a pénz motivált, inkább a kíváncsiság hajtott, új kihívásra vágytam

- mondja. Fél év alatt főszakáccsá nevezték ki. "Ha dolgozik az ember, itt könnyű eredményt elérni, mert értékelik a munkát. Van előrelépési lehetőség" - teszi hozzá. Most hetente átlagosan 60 órát dolgozik. Hogy pontosan mennyit keres, azt nem szeretné elárulni, úgy fogalmaz, nagyságrendileg a kétszeresét kapja annak, mint a Magyarországon dolgozó főszakácsok. 

A tulaj, ahogy annál az étteremnél is, ahol Laura is dolgozik, brit, de az alkalmazottak között csak elvétve akadnak angolok. Náluk most főleg olaszok, franciák dolgoznak az étteremben, de van bolgár, szlovák és magyar munkatársa is.  "Nagyon vissza vágyok Magyarországra, tervezem, hogy visszamegyek.

Igazság szerint egyszer úgy érzem, hogy nagyon mennék, de máskor meg úgy érzem, hogy nagyon kilátástalan a helyzet és inkább maradnom kéne, mert itt viszont nincsenek anyagi gondjaim".

Azt Laura példája is jól mutatja, hogy ha valaki dolgozni szeretne, könnyen el tud helyezkedni, még akkor is, ha csak alap szinten beszéli az angolt. Nagy ugyanis az igény a külföldi munkaerőre, az európai álláshirdetési oldalak tele vannak szakács, pincér és pultos állásajánlatokkal. Abban az étteremben is folyamatosan keresnek új embereket, ahol Laura dolgozik. Most éppen pincérekre, valamint konyhai kisegítőkre van szükség. Tapasztalat nem szükséges, viszont a pincérektől elvárják, hogy rendesen beszéljenek angolul. A konyhán viszont egy alap angol is bőven elég. A konyhai munkáért egyébként óránként közel 3000 forintot fizetnek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem