15 °C Budapest

Százszor is gondold át, mielőtt itt fogadsz el munkát: baj lehet belőle

2017. szeptember 18. 15:15

Sokan szeretnének külföldre menni Magyarországról, ám nagyon nem mindegy, hogy végülis hova indulnak el. Egy friss kutatás azt mutatta meg, mely országokat imádják és melyeket nem szeretik egyáltalán az ott élő külföldiek. Azt is mutatjuk, hol végzett a listán Magyarország.

Számos motiváció létezik arra vonatkozóan, hogy ki, miért vállal munkát külföldön. Az Internations nemrég publikált egy elemzést, melyben több mint 12 ezer olyan embert kérdeztek meg körülményeikről és motivációikról, akik otthonuktól eltérő országban dolgoztak.

A válaszadók 12-12 százaléka költözött külföldre, mert álláskeresése folyamán ott talált munkát illetve, mert a partnerével ugyanabban az országban szeretett volna élni. Csupán egy százalékponttal voltak lemaradva azok, akiket a munkaadójuk küldött külföldre (11%) és még egy százalékkal kevesebben voltak azok, akik partnerük karrierje vagy tanulmányai miatt döntöttek a költözés mellett (10%).

Mivel Magyarországról egy szeptemberi felmérés szerint 1,3 millióan költöznének szívesen külföldre, továbbá egy 2016-os jelentés szerint a 18 és 24 év közötti fiatalok 46 százaléka lépne le az országból, érdemes áttekinteni, hogy mely országokban érzik jól magukat a külföldi munkavállalók, és merre nem.

KATTINTS! Hivatalos: nem csak a lóvé miatt húznak el a fiatalok külföldre

Az Internations elemzéséhez a válaszadók 43 szempontot értékeltek egy 1-től 7-ig tartó skálán, az eredményekből pedig országonként öt indexet képeztek, melyek a következő területekre érkezett válaszokat foglalták össze:

  • életminőség;
  • beilleszkedés;
  • munkavégzés (külföldön);
  • családi élet;
  • pénzügyek.

A fenti öt index értékét összegyúrták még azzal, hogy általánosságban mennyire voltak elégedettek a külföldi élettel a válaszadók, és így jött ki a végső sorrend. Csak azokat az országokat vették figyelembe, ahol indexenként összejött legalább 75 válaszadó, a családi életet vizsgáló mutató kivételével, ahol elegendő volt 40 résztvevő.

TOP3

Az első három helyen két amerikai, és egy közel-keleti ország végzett. Bahrein úgy foglalta el az első helyet, hogy 2016-ban még csak 19. volt. Helyezését leginkább annak köszönheti, hogy 

  • nagyon egyszerű beilleszkedni, továbbá 
  • az ott élő külföldiek nagyon elégedettek a karrierjük alakulásával és 
  • a magánéletük valamint a munukájuk egyensúlya is megfelelő.

Az országgal kapcsolatos negatívum a munkahely biztonsága, ebben a mutatóban csupán 18. az ország.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A második helyezette Costa Rica, amely nagyon kiegyensúlyozott képet mutat, hisz az öt indexből háromban a tíz legjobb hely egyikét foglalja el, továbbá nagyon könnyű barátokat szerezni, helyieket és külföldieket egyaránt.

A harmadik helyre Mexikó futott be, amely az öt legjobb hely egyikét foglalja el három index esetében is. Nagyon könnyű beilleszkedni, és a válaszadók 80 százaléka a megélhetési költségeket is előnyösnek találta.

A szamárpad

A listát négy éve publikálja minden esztendőben az Internations, azóta bérelt helye van a legrosszabb három ország között a legutolsó Görögországnak (65. helyezés) és Kuvaitnak (64.), Nigéria (63.) pedig 2015 óta szerepel a képzeletbeli fordított dobogón.

Görögországban a válaszadók fele nyilatkozott úgy, hogy a fizetésük nem fedezi a napi kiadásokat, de az elhúzódó gazdasági válság és a gyerekneveléssel, valamint a családdal kapcsolatos mutatók romlása sem tett jót az ország helyezésének. Kuvait 2016-hoz képest elkerült az utolsó helyről és minden indexben legalább egy helyet lépett előre. Mindemellett az életminőség továbbra is keserves, a szabadidős tevékenységek, továbbá a személyes boldogság szempontjából pedig továbbra is utolsó az ország. Nigéria szintén az életszínvonal miatt került rossz helyre, az index 5 alkategóriája közül háromban került azb utolsó helyre.

Ahol már most sokan vagyunk

Az elmúlt években Nagy Britannia számított az egyik legkedveltebb desztinációnak a magyarok körében, ha külföldi munkavállalásról volt szó. Rossz hír ezzel kapcsolatban, hogy az ország egy év alatt 21 helyet csúszott vissza (54. hely), ám azok sem jártak sokkal jobban, akik meg itthon maradtak: Magyarország 20 helyet rontott 2016-hoz képest, így a 41. helyen végzett a 2017-es listán. Igaz ugyanakkor, hogy ez nem a magyarok, hanem az itthon élő külföldiek véleménye.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem