16 °C Budapest

Százmilliárdokkal dobálózik a kormány - mit mutat az áfaszámla?

Pénzcentrum
2011. szeptember 19. 16:42

Akár már a szeptember 20-ai áfabevallásukban is visszaigényelhetik a vállalkozások a kifizetetlen számláik után a forgalmi adót. Az Országgyűlés a mai napon egyhangú szavazással elfogadta az Európai Bíróság döntése nyomán megfogalmazott törvénymódosítási javaslatot. Továbbra is homály fedi viszont, hogy emiatt valójában mekkora összeg esik ki a költségvetésből.

Kormánypárti és ellenzéki képviselők egytől egyig megszavazták az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítását, és a sürgős kihirdetését. Az elfogadott jogszabály szerint az aktuális áfabevallásokban is visszaigényelhetik a vállalkozások az Európai Bíróság ítélete alapján a ki nem fizetett számlákban szereplő általános forgalmi adót. Ehhez semmi mást nem kell tenni, mint kitöltetlenül hagyni az áfabevallásban a 85. sort, amelyen eddig a pénzügyileg nem rendezett tételeket kellett feltüntetni abban az esetben, ha a vállalkozás visszaigényelte az áfát. (Ha a többletet nem kérte vissza a cég, hanem átvitte a következő bevallási időszakra, akkor ezt a sort nem kellett kitölteni.) 

Angyal József okleveles adószakértő szerint már az augusztus 22-ig esedékes áfabevallásokban is jogszerűen megtehették a vállalkozások, hogy egyszerűen üresen hagyták az említett sort, mivel az Európai Bíróság július 28-án kimondta, hogy a magyar áfatörvény vonatkozó passzusa sérti az uniós irányelvet.

Az Európai Bíróság döntéséről KATTINTS! Jöhetnek a megszorítások? 100 milliárdot bukott a magyar állam

Az elfogadott törvénymódosítási javaslat szerint egy másik lehetőséget is választhatnak a vállalkozások: október 20-ig külön, erre a célra rendszeresített nyomtatványon igényelhetik vissza a korábban kifizetetlenség miatt visszatartott áfát. Ezt a megoldást az éves áfabevallóknak érdemes választaniuk, akik így korábban hozzájuthatnak az ilyen jogcímen ki nem fizetett áfához, mintha csak a jövő év elején benyújtott bevallásukban kérnék azt vissza.

Az október 20-ai határidő viszont mindenképpen fontos azok számára, akiket korábban megbüntetett az adóhatóság amiatt, mert pénzügyileg nem rendezett számlák után igényelték vissza az áfát. Az érintett vállalkozások a fenti határidőig kérhetnek ismételt ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), ha a terhükre jogerős határozattal adóbírságot vagy késedelmi pótlékot állapított meg a hatóság.

A törvénymódosítás szerint külön késedelmi pótlékot nem igényelhetnek a vállalkozások amiatt, mert az állam 11 éven keresztül használta a forrásaikat. A kifogásolt szabály ugyanis már 2000 óta hatályban van, még az előző Fidesz-kormány vezette be.

KATTINTS! 260 milliárdot bukott a költségvetés - Amnéziás Varga Mihály?

Mit titkol az adóhatóság és a minisztérium?

Szakértők a döntés előtt megpróbálták megbecsülni, mennyit veszíthet a költségvetés, ha elmarasztalja Magyarországot az Európai Bíróság. Ekkor 100 milliárd forintról szóltak a hírek. Majd Varga Mihály, Miniszterelnökéget vezető államtitkár augusztus 28-án a Hír TV Kontraszt című műsorában azt mondta: az első becslések szerint 240-260 milliárd forint közötti összegtől esik el a magyar költségvetés amiatt, hogy a jövőben a korábban ki nem fizetett áfát is vissza kell adni a vállalkozásoknak.

Azóta tényként jelenik meg a kormányzati kommunikációban és a médiában is, hogy 250 milliárd forint áfát kell visszafizetni a vállalkozásoknak az EB-döntés nyomán. A Pénzcentrum.hu egy hónappal ezelőtt kereste meg először a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy tájékoztatást kérjen az adóhatóság rendelkezésére álló adatokról. A NAV nem válaszolt a kérdésünkre, hanem a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz irányított bennünket. A tárcától megkeresésünkre azóta csak automata visszajelző e-mailek érkeztek.

Az áfabevallásban külön soron kellett feltüntetni a pénzügyileg nem rendezett tételeket, vagyis azt az összeget, amelyet még nem fizetett ki a vállalkozás, tehát nem tudta az áfatartalmát visszaigényelni. Ezt a sort csak akkor kellett kitölteni, ha az adózó a negatív áfa összegét vissza akarta kapni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy egyszerű összeadó program segítségével az adóhatóság pontosan meg tudná mondani, hogy ezen a soron mekkora összeg szerepel. Ha azt a kérdést szeretnénk megválaszolni, hogy a 2011. évi költségvetést mekkora kifizetés terheli az EB-döntés miatt, akkor meg kell nézni, hogy mekkora összeg szerepel a 2010. december havi, utolsó negyedéves, illetve éves áfabevallásokban a pénzügyileg nem rendezett tételek során - magyarázta a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Angyal József.

Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese egy múlt heti sajtótájékoztatón a Pénzcentrum.hu kérdésére közölte: nem tudja nyugodt lelkiismerettel megerősíteni, hogy az EB-döntés nyomán 250 milliárd forintot kell visszafizetni a vállalkozásoknak. Annyit tett még hozzá, hogy a pénzügyileg nem rendezett tételeket tartalmazó sorból nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mennyi áfát kellett volna ténylegesen kifizetni a vállalkozásoknak, és mekkora az az összeg, amelyet az adott bevallásban nem kértek volna vissza, hanem átvitték volna a következő időszakra.

Miből lesz pénz az áfakifizetésre?

Orbán Viktor miniszterelnök másfél héttel ezelőtt, a lovasberényi sajtótájékoztatón még azt ígérte, hogy a szeptember 11-i kormányülésen megtalálják a szükséges forrást a 250 milliárd forint kifizetéséhez. Azóta semmi konkrétum nem hangzott el arra vonatkozóan, mégis miből kívánja finanszírozni a kormány ezt a tételt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szeptember 12-én közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kormány még az idei évben kifizetné az Európai Bíróság határozata nyomán aktuális áfavisszatérítést. Az MTI tájékoztatása szerint a minisztérium ekkor is tényként közölte, hogy 250 milliárd forintról van szó. 

Az NGM angol nyelvű, a Széll Kálmán-terv frissítéseként megcímzett tájékoztatója szerint a visszatérítést nem a költségvetés részeként, hanem egyéb, állami eszközökből finanszírozza az állam. Az MTI megkeresésére nem érkezett válasz arra vonatkozóan hogy milyen állami eszközökből is történhet a kifizetés.

A sajtóban megindultak a találgatások arról, hogy ezt a kötelezettséget is a magánnyugdíj-pénztári vagyonból finanszírozná a kormány. A megközelítően 2700 milliárd forintos vagyon jelentős részét azonban már más célokra odaígérte a kormány.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm