13 °C Budapest

Százezres ajándékokat is kapnak a tanárok ballagásra

Pénzcentrum
2015. június 9. 11:41

Sok panasz érkezik a szülőktől, hogy egyre drágábbak a tanárok év végi ajándékai. Míg a lapunk által megkeresett pedagógusok éppen az ellenkezőjéről számoltak be. Mit illik ajándékozni? Mi a szokás?

Idén hivatalosan június 15-én hétfőn ér véget a tanítás az iskolákban. A legtöbb helyen azonban már június 12-én, pénteken megtartják a ballagást, de akad olyan iskola is, ahol szombaton búcsúztatják a nyolcadikosokat. Év végén sokakban felmerül a kérdés, milyen ajándékkal köszönjék meg a tanároknak az egész éves munkát. Mit illik ajándékozni, és mi a szokás?

A tanári ajándékokat a legtöbb esetben az osztálypénzből fizetik, melynek összege megegyezés szerint fejenként/havonta 500 - 10 000 forintig is terjedhet. Elég nagy a szórás, hiszen az osztálypénz mértékének a szülők pénztárcája szabja meg a határt. Manapság egyre népszerűbbek a drága év végi ajándékok - értesült a Pénzcentrum a Magyarországi Szülők Országos Egyesületétől (MSZOE).

Míg a szülők véleménye szerint egyre drágábbak az év végi ajándékok, addig lapunk megkeresésre egy budapesti általános iskolában tanító felsős osztályfőnök elmondása szerint az ajándékok évről évre egyre kisebb értékűek, általában csak virágot kapnak, de abból is egyre kevesebbet visznek haza. Egy általunk megkérdezett vidéki általános iskolában is hasonló a helyzet, nagyobb ajándékra a negyedikben és nyolcadikban tanító osztályfőnökök számíthatnak, ez általában egy arany ékszert vagy egy herendi vázát jelent, azonban ezeknek az ajándékoknak is folyamatosan csökken az értéke. A többi tanár legtöbbször virágcsokrot és csoki bonbont vihet haza a tanévzárón.

Az MSZOE álláspontja szerint tisztelni kell a tanárokat, ám elégséges őket egy virágcsokorral megajándékozni. Ugyanis amennyiben az ajándék értéke meghaladja a 150 000 forintot, úgy utána már ajándékozási illeték megfizetése szükséges.

Az olcsóbbtól egészen a drágáig mutatunk ötleteket, mit adhatunk ajándékba, ha nem szeretnénk idén a szokásos virággal meglepi tanárainkat:

  • Gravírozott toll
    Egy jó minőségű toll hasznos segítség lehet egy tanárnak, ezt egy-két személyes szóval vagy akár az osztály nevének (például: "8.A") rágravírozásával igazán személyessé tehetjük. A gravírozás pár ezer forintba kerül, attól függően mennyire hosszú a szöveg, amit rá szeretnénk írni a tollra.
  • Belépő
    Legyen szó színházjegyről vagy múzeumi belépőről, ezeket ma már otthonról a számítógép előtt ülve könnyen megvásárolhatjuk. Választhatunk olcsóbb vagy drágább jegyet is, ám egy tanárnak legalább két darabot vásároljunk.
  • Digitális képkeret
    A fotóalbum tele a képekkel jó ajándék lehet, ám ezt ma már helyettesíthetjük egy digitális képkerettel is. 11.000 forinttól indulva akár 30 000 forintot is költhetünk erre, attól függ, mekkora képkeretet szeretnénk ajándékozni.
  • Tablet
    A tanári zsebkönyv vagy határidőnapló helyett idén meglephetjük az osztályfőnököt egy igazán modern ajándékkal: egy tablettel. Az olcsóbb 15 000 - 20 000 forintos árkategóriától indulva felfelé megtalálhatjuk az osztály pénztárcájának a legmegfelelőbb választást.
  • Okosóra
    A karórák helyett ma már okosórát is ajándékozhatunk. 40 000 - 50 000 forint körül találni már könnyen kezelhető és több funkcióval ellátott órát. Amennyiben a keret engedi, akkor ennek a dupláját is elkölthetjük erre az ajándékra.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem