18 °C Budapest

Százezreket érhet az alig ismert GYED-trükk

2017. január 4. 10:30

A gyermekvállalás megterheli a családi kasszát, hiszen kiesik a fizetése annak a szülőnek, amelyik otthon marad a babával. Létezik viszont egy nagyon jó trükk, amivel sem a fizetésről, sem a gyermekgondozási díjról nem kell lemondani, és még bölcsődébe se kell tenni a babát. Mutatjuk, mit tehetsz.

Amikor egy pár a gyermekvállalás mellett dönt, sok anyagi tényezővel is számolniuk kell. Az egyik ilyen például, hogy egy kereset kiesik, amikor megérkezik a baba, és otthon marad vele az édesanya, vagy ma már az is egyre elterjedtebb, hogy az édesapa. A lényeg, hogy a családi kasszában egy fizetéssel kevesebb lesz.

Az első időszakban, a baba két éves koráig az otthon maradt szülő gyermekgondozási díjat (GYED) kap. Ennek összege a korábbi kereset 70 százaléka. Ennél a pontnál érdemes igazán megfontolni, hogy melyik szülő is maradjon otthon a gyermekkel. 

Ha kettejük keresete között nagy az eltérés, akkor anyagi szempontból érdemes annak otthon maradnia, amelyiknek alacsonyabb a jövedelme.

Persze a döntés előtt egy alapos számolásra mindenképp szükség van, hogy a konkrét számok látszódjanak. Mert ha a két szülő fizetése között csak kicsi az eltérés, akkor nem feltétlenül éri megy első helyen az anyagiakat figyelembe venni. 

Azzal is érdemes számolni, hogy napjainkban már a távmunka is egyre népszerűbb, sok cégnél megoldható, hogy otthonról dolgozzon a munkavállaló. Abban az esetben, ha az apa fizetése az alacsonyabb, és úgy döntenek a szülők, hogy ő marad otthon a gyermekkel, akkor egy ideális helyzet lehet, ha az anya otthonról dolgozhat. Így anyagilag is jól jár a család, és közben együtt nevelhetik gyermeküket.

Van korlát!

A törvényi előírások szerint viszont felső korlátot szabnak a gyednek: az összege nem lehet több, mint a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka. Idén a minimálbér 127 500 forint (ez esetben a bruttót kell figyelembe venni), a kétszeresének a 70 százaléka pedig 178 500 forint. Ebből az összegből még levon az állam 10 százalékot nyugdíjjárulék és szja-előleg jogcímen, tehát a gyeden lévő szülő legfeljebb havi 160 650 forintot kaphat. Akkor is, ha a fizetése alapján ennél nagyobb összeg járna neki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

És itt a trükk!

A másik (az otthoni munkavégzés mellett) a GYED extra. Van itt még valami, amit át kell gondolni.

Már a baba fél éves korától visszamehet a gyeden lévő szülő dolgozni úgy, hogy nem kell lemondania a gyermekgondozási díjról, és közben még a fizetését is megkapja. Ha a szülők nem szeretnék már fél évesen bölcsődébe adni a gyermeküket, de élnének a GYED extra lehetőségével, akkor érdemes annak a félnek otthon maradni a babával 6 hónapig, amelyik utána otthonról is tud dolgozni. Így már egészen korán visszamehet dolgozni a gyeden lévő szülő, jogosult a gyed extrára, mégsem kell bölcsődébe vinni a gyereket.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem