9 °C Budapest

Százezernél is több diák dolgozott tavaly iskolaszövetkezeten keresztül

MTI
2015. június 20. 09:02

2014-ben összesen 1578 iskolaszövetkezet 120 ezer tanulót foglalkoztatott - ismertette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az iskolaszövetkezetek nappali tagozatos tanulóinak, hallgatóinak fizetését csak a 16 százalékos személyi jövedelemadó (szja) terheli, más járulékot nem vonnak le keresetükből - tette hozzá a NAV. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a munkaszerződéssel teljes munkaidőben foglalkoztatott diák bére nem lehet kevesebb, mint a minimálbér (2015-ben 105 ezer forint/hó), részfoglalkoztatás esetén pedig a minimálbér arányos része. A legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörben a munkabér nem lehet kevesebb a garantált bérminimumnál (2015-ben 122 ezer forint/hó).

Az adóhivatal közleményében beszámolt az egyszerűsített foglalkoztatásról, amelynek kapcsán elmondták, hogy a munkáltatónak ebben az esetben is van közteherviselési kötelezettsége, mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén 500 forint, alkalmi munka esetén 1000 forint, filmipari statisztaként foglalkoztatáskor 3000 forint naponta.

A NAV emlékeztetett arra, hogy a diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak, de a szünidőben szülői engedéllyel már a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. Emlékeztettek arra is, hogy a diákoknak a munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükségük, amit az adóhatóságnál a 15T34-es nyomtatványon kell igényelni. A NAV honlapján elérhető a Diákok nyári munkája 2015 című összefoglaló, amely a diákmunkák adózásának szabályai mellett az elektronikus ügyintézés lépéseit is tartalmazza, már a 14-18 évesek számára is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Foglalkoztatás felügyeleti főosztályának tájékoztatójában megjegyezte, hogy a 18. életévüket még be nem töltöttek munkaszerződésének megkötéséhez, módosításához, megszüntetéséhez a törvényes képviselő hozzájárulása szükséges.  Arra is felhívták a figyelmet, hogy

a fiatal munkavállaló éjszakai munkát nem végezhet, naponta csak 8 órát dolgozhat és két munkanap között legalább 12 óra pihenőidőnek kell lennie. Ha a tanuló 4 óránál többet dolgozik akkor számára legalább 30 perc, ha 6 óránál többet, akkor legalább 45 perc szünetet kell biztosítani.

A diákok az őket ért jogsérelem esetén szüleikkel, törvényes képviselőikkel a munkaügyi hatósághoz, a kormányablakokhoz, e-mailben az NGM Foglalkoztatás felügyeleti főosztályához valamint közigazgatási és munkaügyi bírósághoz is fordulhatnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Mind-Diák Szövetkezet még május végén tette közzé a mintegy nyolcezer tanuló megkérdezésével készített felmérését, amely azt mutatta, hogy a megkérdezettek több mint 70 százaléka a Facebookon keres munkát, ezt követik a diákszövetkezetek weboldalai, valamint az állásbörzék és karriernapok. A válaszadók csaknem 80 százalékának a jó fizetés az egyik legfontosabb szempont a diákmunka kiválasztásánál, de számottevő kritérium számukra a rugalmas munkaidő is.

A diákmunkák népszerűségi versenyében továbbra is az adminisztratív munkák vezetnek, ezeket a gyakornoki, vagyis a szakirányú tanulmányokat igénylő és a host/hostess munkakörök követik. Mivel azonban vidéken a legnagyobb arányban betanított és könnyű fizikai munkák vannak a szövetkezet kínálatában, a legtöbben ezeken a területeken dolgoznak, míg Budapesten az irodai és gyakornoki munkakörök vezetnek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem