21 °C Budapest

Szakértői tippek: így válassz sulit a saját gyerekednek

2020. január 20. 19:31

Tavaly a középiskolai felvételit 81759 nyolcadikos, 8340 hatodikos és 5230 negyedikes írta meg, hasonlóan sokan készültek idén is erre a megmérettetésre, amire szombaton került sor. Ezt követően a szülőknek és diákoknak meg kell jelölniük, hogy melyik a preferált középiskola, mit írnak a jelentkezési lapon az első helyre. Szakértők most szülői tapasztalatok alapján készítettek egy összeállítást: vajon milyen szempontok mentén érdemes kiválasztani, hogy hol tanuljon tovább a gyerek?

Érdeklődés, eredmény

Reál vagy humán beállítottságú, a természettudományok, a művészetek vagy a sport érdekli? Az érdeklődési kör mellett a tanulmányi eredmények is szűkítik a lehetőségeket - sajnos hármas-négyes eredményekkel sok iskola kiesik a listából - írja közleménükben a K&H pénzügyi vetélkedőjének szakértői.

Nyílt napok

A legtöbb intézmény nyílt napokon mutatja be mindennapjait, ekkor lehet megnézni a tantermeket, be lehet ülni pár tanórára, meg lehet ismerkedni az iskola oktatási módszereivel és iskolán kívüli tevékenységeivel. "Ilyenkor körbe lehet járni az iskolát is, meg lehet tudni akár a faliújságokról, akár a tanároktól, milyen versenyekre szoktak nevezni a diákok - hogy csak a tanulmányi versenyek vannak előtérben, vagy a tudásátadást jelentő versenyek is jelen vannak-e az iskola életében.  A hat- és nyolcosztályos középiskolákba a legnagyobb a túljelentkezés, hogy pontosan melyik intézménybe mekkora, azt az Oktatási Hivatal honlapján lehet megkeresni.

Erről is szó lesz a Portfolio HR Revolution 2020 konferenciáján.

ÁTTEKINTÉS, PROGRAM   |   ÁRAK   |   JELENTKEZÉS

Felkészülés

A korábbi évek összes felvételije megtalálható az oktatas.hu oldalon. Érdemes ezeket időre megcsináltatni, a feladattípusokat begyakoroltatni a gyerekekkel, hiszen így lehet rutint szerezni. A felvételi tesztben vannak kompetenciát, gondolkodást tesztelő feladatok - éppen ezért a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő feladatai is sokat segítenek abban, hogy akár a felvételin nélkülözhetetlen készségeket játékos módon sajátítsák el a gyerekek. A korábbi évek tesztjeit látva, sok olyan feladat lehet, melyben jól hasznosíthatók a vetélkedőn tanultak, hiszen matematikából a tanultak mellett a tanulók problémamegoldó képességeit is nézik. 

Mit várunk?

Milyen jellegű tudást, milyen formában adjon át, milyen szellemben nevelje a gyerekeket? Ha egyes készségek elsajátítását nélkülözhetetlennek tartunk a sikeres élethez, akkor ennek szilárd alapjait már az iskolás években le kell tenni. Ilyenek lehetnek az iskolai keretek között zajló gyakorlati oktatások, az egészségügyi ismeretek, a pénzügyi edukáció, a környezet védelmét célzó ismeretek átadása, az iskolai szakkörök, prevenciós foglalkozások. Érdemes utánajárni, hogy ezekre a tényezőkre mennyire nyitott az iskola. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Versenyistálló vagy normális mennyiségű iskolai verseny

Bírja a gyerek a versengést, a kihívásokat, a megmérettetést? Minden versenyen el kell indulni vagy a gyerek választhat érdeklődési körének megfelelően? Ezt a kérdést mindenképp fel kell tenniük a szülőknek. Az iskola tanterve további kérdésekre is választ adhat: kiderülhetnek belőle az osztálylétszámok, a kompetenciamérések eredményei, a nyelvoktatás szintje és intenzitása.

A fentieket érdemes minden iskolaválasztás előtt álló gyereknek és szüleiknek meggondolni - ezt javasolják azok a szülők, akiknek gyereke már túl van ezen a fontos megmérettetésen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem