2019. május 23. csütörtök Dezső
HR Centrum

Súlyos: ennyi magyar szabadult meg gyűlölt nevétől az elmúlt években


Magyarországon majd 5 év leforgása alatt több mint 20 ezer személy kérelmezte az erre kijelölt szervnél nevének megváltoztatását. Egyre többen vannak ráadásul azok is, akik első névváltoztatásuk után újabbra adnák a fejüket, nem törődve a horribilis költségekkel. Amik mellett ráadásul szoros szabályoknak is meg kell felelniük a kérelmezőknek. Ezeket vettük a sorra az erre kijelölt hivatalos szerv segítségével.

"A név kötelez" - tartja a mondás, ezzel szemben évente több ezren vannak Magyarországon, akik névváltoztatási kérelmet adnak be az illetékes hatóságnak. Ennek az eljárásnak két fajtája ismeretes hazánkban, az egyik a születési név megváltoztatása, a másik pedig házassági névváltoztatás. Fontos tisztázni, hogy a házassági névváltoztatás itt nem a házasságkötéskor történő névfelvételt jelenti, hanem éppen ellenkezőleg azt, amikor a házastársak elválnak, és valamelyikőjük meg szeretné változtatni a házasságkötéskor felvett nevét. Ez utóbbi egyébként jóval olcsóbb eljárás, mint a születési névnek a megváltoztatása, de erről majd később. Először lássuk a számokat.

Rengeteg embert érint

Hazánkban, a 2010. évi I. törvény 49. paragrafusának értelmében magyar állampolgár születési családi és utónevének megváltoztatását az anyakönyvi szerv (Budapest Főváros Kormányhivatala) engedélyezheti.

Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) 2014-ben 3770, 2015-ben 3640, 2016-ban 4625, 2017-ben 4780, 2018 első három negyedévében 5435 névváltoztatási kérelmet bírált el

- közölte a Pénzcentrummal a BFKH. Amint az látható a benyújtott kérelmek száma évről-évre nő, nem is kevéssel. 2018 első három negyedévében ugyanis majd 2 000-el több benyújtott kérelem érkezett az illetékes kormányhivatalhoz, mint 2014-ben összesen.

Nem marad a családban

A temérdek névváltoztatás okán kíváncsiak voltunk, hogy mi a leggyakoribb indok, ami miatt valaki nevet szeretne változtatni. A BFKH szerint, bár a névváltoztatási eljárásban törvényi előírás a névváltoztatási kérelmekhez kapcsolódó indokolások, a kormányhivatal ezeket statisztikai célzattal nem tárolja, tehát indoklási nyilvántartás nincs. Ennek ellenére a BFKH szerkesztőségünknek eljutatott válaszaiból általánosságban elmondható, hogy a névváltoztatás okai sokrétűek lehetnek, és a főbb indokok között szerepelhet:

 • a vér szerinti családtagok között megromlott viszony; 
 • a nevelőszülők nevének felvétele, 
 • vallási és egyéb meggyőződésből történő névváltoztatás;
 • a szülők által választott utónév megváltoztatása;
 • esetleg külföldi munkavállalás, letelepedés céljából kérelmeznek elsősorban magyar hagyományoktól eltérő hangzású nevet,
 • de lehet ennek fordítottja is: Magyarországra települt magyar állampolgárok esetében.

Az indoklásokkal kapcsolatba a BFKH azt is közölte lapunkkal, hogy "nincsen "jó" vagy "rossz" indoklás, hiszen az elbírálás szempontjából a választott név képezi a vizsgálat tárgyát, amely nem lehet a magyar hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett név, történelmi név, régies írásmóddal írott név, továbbá nem sértheti mások személyiségi jogait.

Elbíráláskor a hivatal természetesen figyelembe veszi a kérelmező által benyújtott indoklást is, és minden egyéb, kapcsolódó okiratot is, amely esetleg méltányosságra adhat okot a főszabálytól eltérő nevek tekintetében."

Ez bizony drága lesz

Ahogy azt a bevezetőnkben is írtuk, a BFKH hivatalos tájékoztatása szerint a névváltoztatási eljárásnak két fajtája ismert. Egyik a születési név megváltoztatása, a másik a házassági név megváltoztatása.

Legyek inkább Buja Zeusz

A születési név megváltoztatásának amellett, hogy rengeteg dolognak kell megfelelni bizony költsége is van.

Az eljárás illetéke 10 000 forint, ami a megváltoztatott név ismételt megváltoztatására irányuló kérelem esetén már 50 000 forint.

Ezt a kérelmen illetékbélyeg, külföldön pedig konzuli díj formájában kell leróni. Fontos megjegyezni, hogy névváltoztatási kérelmek esetében nem kell külön eljárási illetéket fizetni, ha a névváltoztatás hatálya kiterjed a kérelmező házastársa házassági nevére és/vagy a kiskorú gyermek születési családi nevére.

Ahogy az látható, az ismételt, már megváltoztatott névről történő változtatási kérelem ötször annyiba kerül (és az első névváltoztatást követően 5 éves időkorlátja is van), mint az első, ezért kíváncsiak voltunk, mennyien lehetnek azok, akiknek nem volt elég egyszer váltaniuk:

2014-től 2018 harmadik negyedévéig terjedő időszakban az esetek 3,2 százalékában fordult elő ismételt névváltoztatási kérés az ügyfelek részéről, ami emelkedő tendenciát mutat

- válaszolta lapunknak a BKFH. Ha utánaszámolunk, mindez azt jelenti, hogy 2014-től 2018 utolsó negyedévéig az országban összesen történt 22 250 névváltoztatási kérelem, aminek a 3,2 százaléka 712 ilyen embert jelent. Ők nem voltak restek 

összesen 35 600 000 forintnyi illetéket kifizetni azért, hogy minimum másodjára is megváltoztassák a nevüket.

Ebből kiindulva kíváncsiak voltunk arra is, hogy vannak-e esetleg olyanok, akik nemhogy másodjára, de harmadjára vagy kitudja hanyadszorra is belevágnak a névváltozásba. 

Arra vonatkozóan, hogy az ismételt kérelmet benyújtó személyek közül hányan kérelmezték az öt éves időkorlát lejárta előtt vagy után az újabb névváltoztatást, a kormányhivatal nem gyűjt adatot

- tudtuk meg a BFKH-tól. A születési név megváltoztatásáról a magas illetéki díj megfizetése mellett fontos még tudni azt is, hogy:

 • magyar hagyományoktól eltérő hangzású,magyartalanul képzett név, történelmi név, régies írásmóddal írott családi név felvételét - különös méltánylást érdemlő körülmények kivételével - nem lehet engedélyezni;
 • Különös méltánylást érdemlő körülményként értékelhető többek között, ha az ügyfél bármely egyenes ági felmenője által viselt családi név felvételének engedélyezését kérelmezi és igazolható a felmenő és a kérelmező közötti családi kapcsolat (családfa felállítás) vagy a kérelmező külföldön hivatalosan nevet változtatott és a külföldi névváltoztatás tényét okirattal tudja igazolni;
 • Kiskorú gyermek családi és utónevének megváltoztatását törvényes képviselője kérheti. Kiskorú gyermek névváltoztatásához mindkét szülő hozzájárulása szükséges, kivéve, ha a gyermek sorsát érintő lényeges kérdések közé tartozó névváltoztatás tekintetében a szülői felügyeleti jogot kizárólag a kérelmet benyújtó szülő gyakorolja;
 • Ha a gyermek a 14. életévét betöltötte a névváltoztatás a gyermek hozzájárulására is szükség van;
 • A szülő családi nevének megváltozását a kiskorú gyermek születési anyakönyvi bejegyzésébe akkor is fel kell jegyezni, ha a szülő nem kérte a névváltoztatás hatályának a kiskorú gyermekre történő kiterjesztését vagy a gyermek nem a névváltoztatással érintett szülő születési családi nevét viseli.

Mindezek mellett fontos még azt is megjegyezni, hogy a névváltoztatás engedélyezése nem sértheti a kérelmező közvetlen környezetében élő személyek (kivételt képez, ha a kérelem az egyenes ági felmenő családi nevének felvételére irányul) névviseléshez való jogát. Ha a kérelem egy konkrét személy nevének a felvételére irányul (pl. nevelőszülő) az érintett személynek a névváltoztatásához hozzá kell járulnia.

Rózsák háborúja

A születési név megváltoztatása mellett a házassági név is megváltoztatható. A házassági név módosításától meg kell különböztetnünk a házassági név megváltoztatására irányuló eljárást. Ennek során az anyakönyvi szerv a házastársa nevét viselő személy házassági nevét kérelemre megváltoztathatja, ha a kérelmező

 • házassága megszűnt, és
 • személyazonosításra alkalmas hatósági igazolvánnyal vagy a személyi adat- és lakcímnyilvántartás alapiratával igazolható, hogy volt házastársa nevét a kért formában használta.

A házassági név megváltoztatása iránti kérelmet az e célra rendszeresített nyomtatványon, személyesen kell benyújtani bármely polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjénél, külföldön élő magyar állampolgár a kérelmét az illetékes hivatásos konzuli tisztviselőnél is előterjesztheti.

A házassági névváltoztatás - ellentétben a születési névváltoztatással - illetékmentes eljárás.

Külön elbírálás alá esnek transzszexuális személyek is, ugyanis az ő nem-változásának jogi elismerésére irányuló eljárásuk nem névváltoztatási eljárás, az új nemnek megfelelő utónév bejegyzését tehát nem terheli a névváltoztatási eljárás 10 000 forintos illetéke.

Rejtett költségek

A névváltoztatás ténye után felmerül a kérdés, mennyibe fog kerülni az összes hivatalos iratunk cseréje. A BFKH tájékoztatása szerint az "állandó személyazonosító igazolvány és a lakcímet igazoló hatósági igazolvány vonatkozásában a hatályos jogszabályok értelmében évente egy alkalommal vehető igénybe illetékmentes eljárás". A két legfontosabb iratunk cseréjéért tehát nem kell fizetnünk.

Ezen felül a családi állapot változásból (házasságkötés) eredő személyazonosító igazolvány igénylése minden esetben ingyenes. Az útlevél és a vezetői engedély kiadására irányuló eljárás abban az esetben illetékmentes, ha az eljárás családi állapot változásból eredő névváltozás miatt indul.

Abban az esetben viszont, ha az útlevél és a vezetői engedély kiadására irányuló eljárások nem családi állapot változásból eredő névváltozás miatt indultak, az eljárásokért illetéket kell fizetni, 

 • amely útlevél esetében 7500 forint; 10 évre igényelt magánútlevél esetén 14 000 forint;
 • vezetői engedély esetén 4000 forint, 

azonban a hatóság külön jogszabály alapján ezekben az esetekben is engedélyezheti az ügyfél illetékfizetésre vonatkozó teljes vagy részleges költségmentességét.

Jól jönne 5 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 5 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 86 426 forintos törlesztővel a K&H Bank (THM 7,97 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank (87 194 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az CIB (87 368 Ft/hó; THM 8,17 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Erste és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
hrbonbon
2019. 05. 22. 15:22
Mit üzenhetnek a szervezetek hálózatai? - Elemzés egy közös kávézás mellett

    Az utóbbi időszakban szervezetfejlesztési üzletágunk egyik legkedveltebb szervezetdiagnosztikai...

jobangel
2019. 05. 22. 11:20
Csalódott álláskeresők: miért nem engem vettek fel?

Ha jön az elutasító válasz az álláshirdetésünkre, mindenféle indok nélkül, ez a kérdés biztos...

perfekt
2019. 05. 22. 09:17
Iparűzési adó bevallása

Az iparűzési adó alanyainak fontos határidő közeleg, hiszen 2019. május 31-ig kell bevallani...

ajovomunkahelye
2019. 05. 22. 07:21
Egy szervezet, ahol a párbeszédnek helye van

Digitális elkötelezettség mérés, átfogó cselekvési terv. Egy cég, ahol csak a felmérést közel...

laskainelli
2019. 05. 20. 20:50
5 szokás, ami gyorsan aláássa a párkapcsolatot

A tartós kapcsolatban élő ügyfeleim, Panna és Gábor arról számoltak be, hogy 16 év után teljesen...

prevencioscoaching
2019. 05. 20. 15:40
Beszámoló az Ön-Coach Képző Alapozó létrejöttének folyamatáról

  2019. május 4-5-én elstartolt az első Ön-Coach Képző - alapozója, ami reményeim szerint...

hrdoktor
2019. 05. 20. 10:42
Monitor előtt dolgozik? Óvja szemét!

Az irodai munka során számos ember érez a szemében különböző mértékű szem-irritációt, szemszárazságot...

NÉPSZERŰ
FRISS