2017. december 16. szombat Etelka, Aletta

Sötétségbe borul az Aldi: mutatjuk, mikor

Egy németországi karrierbörzén az Aldi Süd forradalmi interjúmódszert tesztelt. Teljesen sötétben fogadta a jelölteket a cég HR-ese, így zajlott az állásinterjú. A diszkriminációt akarják ezzel elkerülni.

Egy kölni karriexpón vaksötétben készített kísérleti jelleggel állásinterjúkat az Aldi, így a jelentkező és az interjút készítő nem láthatták egymást.

Olyan beszélgetést szeretnénk, ahol az előítéletek nem játszanak szerepet - sem a jelentkező, sem a cég részéről

- nyilatkozta a német DPA hírügynökségnek Sabine Grobara, a cég HR marketing sepcialistája.

Egy ilyen interjú hozzájárulhat ahhoz, hogy a jelölt megjelenése ne befolyásolja az interjúztatót. Egy, a Business Insidernek nyilatkozó jelölt, aki részt vett a kísérleti interjún, elmondta, hogy egyáltalán nem volt ideges az interjú közben, mivel fogalma sem volt, hogy ki ül vele szemben.

Egyelőre ez a módszer ugyanakkor csak kísérletezés. Az Aldi Süd továbbra is kér nevet és fotót is a jelentkezőktől. Németországban 2006 óta törvény tiltja a kiválasztási folyamat közbeni diszkriminációt, bár egy esetlegesen hátrányosan megkülönböztetett jelentkező nehezen tudja bizonyítani, hogy ilyen típusú sérelem érte. A fenti módszer, bár nyilvánvalóan nehezebbé teszi a hátrányos megkülönböztetést megjelenés alapján, ám mivel a hang alapján a legtöbb esetben azonosítható, hogy nővel vagy férfivel van dolga az interjúztatónak, így a nők elleni diszkrimináció kivédésére alkalmatlannak tűnik.

Mi a helyzet Magyarországon?

Hazánkban a 2003. évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról kiterjed a munkáltatókra is, így ha valaki úgy érzi, hogy neme, bőrszíne, vallása vagy egyéb, a törvényben meghatározott tulajdonsága alapján hátrányos megkülönböztetés érte, akkor az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulhat.

Az Aldinál hazánkban is kérnek fényképes önéletrajzot a kiválasztási folyamat elején, erről árulkodik a cég karrieroldala. Megkerestük ugyanakkor a vállalatot, hogy milyen lépéseket tesznek a jelentkezési folyamat alatt, hogy elkerüljék az esetleges hátrányos megkülönböztetést, illetve, hogy tervezik-e Magyarországon is tesztelni a fekete dobozos módszert. Amint válaszol kérdéseinkre a vállalat, beszámolunk róla.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 3 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 10,90%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata (THM 11,73%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis, az Erste Bank konstrukcióját, illetve a Cetelem, és a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.
Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Nem kell úgy megijedni, ha hazai repülőre ülsz

A lenti csárton az látszik, hogy Magyarország nagyjából az EU-s átlagot hozza, ha azt vizsgáljuk, hogy az összes, az országban üzemeltetett repülő közül, mekkora a 20 évnél idősebb gépek aránya?...
 

Karácsonyi lapra egy forintot se költs: ezek a tuti módszerek

Horrorárakon lehet kapni a kreatívabb, szebb karácsonyi lapokat a papír-írószer boltokban, úgyhogy itt az ideje otthon készíteni őket, fillérekből. Ehhez mutatok egy videót.  
NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk