2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika
HR Centrum

Sötétségbe borul az Aldi: mutatjuk, mikor


Egy németországi karrierbörzén az Aldi Süd forradalmi interjúmódszert tesztelt. Teljesen sötétben fogadta a jelölteket a cég HR-ese, így zajlott az állásinterjú. A diszkriminációt akarják ezzel elkerülni.

Egy kölni karriexpón vaksötétben készített kísérleti jelleggel állásinterjúkat az Aldi, így a jelentkező és az interjút készítő nem láthatták egymást.

Olyan beszélgetést szeretnénk, ahol az előítéletek nem játszanak szerepet - sem a jelentkező, sem a cég részéről

- nyilatkozta a német DPA hírügynökségnek Sabine Grobara, a cég HR marketing sepcialistája.

Egy ilyen interjú hozzájárulhat ahhoz, hogy a jelölt megjelenése ne befolyásolja az interjúztatót. Egy, a Business Insidernek nyilatkozó jelölt, aki részt vett a kísérleti interjún, elmondta, hogy egyáltalán nem volt ideges az interjú közben, mivel fogalma sem volt, hogy ki ül vele szemben.

Egyelőre ez a módszer ugyanakkor csak kísérletezés. Az Aldi Süd továbbra is kér nevet és fotót is a jelentkezőktől. Németországban 2006 óta törvény tiltja a kiválasztási folyamat közbeni diszkriminációt, bár egy esetlegesen hátrányosan megkülönböztetett jelentkező nehezen tudja bizonyítani, hogy ilyen típusú sérelem érte. A fenti módszer, bár nyilvánvalóan nehezebbé teszi a hátrányos megkülönböztetést megjelenés alapján, ám mivel a hang alapján a legtöbb esetben azonosítható, hogy nővel vagy férfivel van dolga az interjúztatónak, így a nők elleni diszkrimináció kivédésére alkalmatlannak tűnik.

Mi a helyzet Magyarországon?

Hazánkban a 2003. évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról kiterjed a munkáltatókra is, így ha valaki úgy érzi, hogy neme, bőrszíne, vallása vagy egyéb, a törvényben meghatározott tulajdonsága alapján hátrányos megkülönböztetés érte, akkor az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulhat.

Az Aldinál hazánkban is kérnek fényképes önéletrajzot a kiválasztási folyamat elején, erről árulkodik a cég karrieroldala. Megkerestük ugyanakkor a vállalatot, hogy milyen lépéseket tesznek a jelentkezési folyamat alatt, hogy elkerüljék az esetleges hátrányos megkülönböztetést, illetve, hogy tervezik-e Magyarországon is tesztelni a fekete dobozos módszert. Amint válaszol kérdéseinkre a vállalat, beszámolunk róla.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 3 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 10,90%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata (THM 11,73%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis, az Erste Bank konstrukcióját, illetve a Cetelem, és a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Durva lehúzás az M7-esen: ezzel a trükkel megmentheted a pénzed
Muszáj előre tervezni, ha a Balcsira, Horvátországba indulsz!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 08. 03. 08:29
A saját tőke emelése

A saját tőke emelésére jellemzően két ok miatt kerül sor. Vagy kötelező a tőkeemelés,...

hrdoktor
2020. 08. 03. 05:01
Queen-hatás az irodában: ha sok erős egyéniség van összezárva

Egy átlagos munkahelyen is előfordul, hogy a Queen együtteshez hasonlóan több tehetséges, kreatív...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

legacykft
2020. 07. 31. 09:00
A delegálás 5 szintje

Egy tanulságos történet arról, hogy hogyan adhatunk bizalmat vagy áshatjuk alá a motivációt egy...

jobangel
2020. 07. 27. 12:56
Jobangel máshol...

Kedves Olvasóim! Egyelőre(?) itt, mostantól nem frissül tovább a Jobangel blog. Írásaim a jövőben...

vezetoi-coaching
2020. 07. 21. 13:19
“10-et letagadhatnál!”, “50 az új 30”, “70 az új 50”...

Nézzünk egy kicsit ezek mögé... “a letagadhatnál X évet”, ezt én magam is hallottam néha...

laskainelli
2020. 07. 19. 19:38
Bízhatok még benne, ha már egyszer megcsalt?

A tartós párkapcsolatokban gyakran előfordul, hogy a két fél sérüléseket szerez egymástól....

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos