21 °C Budapest

Sosem volt ennyi üres állás Magyarországon: új módszerekkel nyomulnak a cégek

2017. november 3. 11:59

Az egyik legnagyobb online állásportálon még sosem volt olyan magas az álláshirdetések száma, mint 2017-ben. A legtehetségesebb szakemberek gyakorlatilag válogathatnak a munkáltatók között - főleg bizonyos szakmákban. Ez a helyzet átrendezi a munkaerőpiaci viszonyokat: a vállalatoknak például egyre inkább figyelembe kell venniük a dolgozók igényeit. Közben a digitális fejlődés is alakítja a HR-folyamatokat: a jövőben sokkal objektívebbé válhat az állásinterjúztatás, és nagyobb szerephez juthat a mesterséges intelligencia a toborzási folyamatban.

A profi HR-megoldások jelentősége egyre nagyobb a magyar munkaerőpiacon, hiszen a legtöbb ágazatban nehézséget jelent jó szakembert találni. A munkaerőhiány a digitalizációval karöltve erősen meghatározza a közeljövőben a toborzási trendeket. Míg a jelölteket videórobotok fogják versenyeztetni, a munkáltatóknak egyre szélesebb eszköztárból válogatva kell magukat vonzóvá tenniük: a csocsószoba helyett már az irodai erdők és a sétálómeetingek kora jöhet. De meddig kell még önéletrajzot írnunk, hogyan szerezheti meg egy cég a legjobb jelöltet, és hogyan tarthatja meg? Ezekről szólt az idei HR Fest.

Egyre több a betöltetlen állás

Tüzes Imre, a Profession.hu ügyfélkapcsolati és operációs vezetője a rendezvényen elmondta, hogy látványosan növekszik a betöltetlen állások száma Magyarországon:

  • 2017-ben eddig összesen több mint 11 ezer hirdetés került fel az állásközvetítő oldalra;
  • míg tavaly ez a szám épp csak megközelítette a 10 ezret;
  • 2015-ben pedig 7 939 volt.

A növekvő munkaerőhiány mellett a másik fontos tendencia, hogy egyre összetettebbé válik a toborzási folyamat: új technológiák, stratégiák és megoldások törnek be a HR-szakmába a következő években.

A fenti folyamatok fontos következménye, hogy már nemcsak az állásjelentkezők versengenek a munkáltatókért, hanem a munkáltatók is a tehetséges szakemberekért. A jelenlegi munkaerőpiaci környezetben egyre nagyobb jelentősége van az employer brandingnek, vagyis a munkáltatói márka építésének.

Erre az egyik lehetséges eszköz a wellbeing, vagyis jólét mint vállalati stratégia alkalmazása, ami azt jelenti, hogy a cégvezetők és tulajdonosok a tervszámok és teljesítménymutatók mellett a humán oldalra is fókuszálnak, és segítenek megteremteni a munkavállalóknak a testi és lelki egyensúlyt.

Így lehet kedvezni a dolgozóknak

"A wellbeing megoldások a statisztikák szerint egyre inkább szerepet játszanak a munkahelyválasztásban, és a vállalatvezetők közül is egyre többen vannak tisztában ennek a jelentőségével" - véli Faragó István, a Stressz-M alapítója és ügyvezetője. Ide tartoznak például a különféle egészségügyi csomagok, szűrési lehetőségek, edukációs és sportprogramok, illetve az egészségbiztosítás, amelyek kiemelten fontosak lehetnek Magyarországon, hiszen világszinten élen járunk az elhízásban, a dohányzásban, az alkoholfogyasztásban, és egyre jelentősebb probléma a krónikus distressz.

Az egészségügyi és életmód-programoknak köszönhetően bizonyítottan alacsonyabb lesz a távolmaradási arány, ezért éri meg a munkáltatóknak erre figyelmet és pénzt áldozni

 - mondta Zsolnai Gábor, az Union Biztosító vállalati egészségszakértője, hozzátéve, hogy nem jelent megoldást egy-egy sport vagy egészségnap megszervezése, sem pedig egy fitness terem kialakítása. Ehelyett fel kell méri az igényeket és motiválni kell a dolgozókat, a következők biztosítása például kifejezetten javasolt:

  • sétálómeetingek;
  • munkahelyi mozgásórák;
  • relaxációs helyiségek;
  • ergonómikus munkakörnyezet.

A munkáltatói márkaépítés másik módja lehet a kellemes irodai környezet kialakítása: Erdélyi Emőke, a Skanska HR Business Partnere arról beszélt, hogy milyen trendek várhatóak ezen a téren, milyen koncepciók uralják majd a jövő irodáit:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • természettel való szimbiózis;
  • "élő" épületek, amelyek önellátásra képesek víz- és napenergia felhasználásával;
  • önfenntartó épületek, amelyek képesek levegőt előállítani és megtisztítani;
  • illetve a láthatatlan épületek, amelyek például led- vagy tükörfelületüknek köszönhetően beleolvadnak a környezetükbe.

Ezeknek egy része csírájában már ma is jelen van, például a természetközeliség egyre több hazai irodában jelenik meg: találkozhatunk zöld falakkal, természetes anyagokkal, és akár kis irodai erdővel is.

Hamarosan robotok segíthetik a toborzást

A kiválasztással kapcsolatban erősödő igény az állásinterjúztatás minél objektívebbé tétele, amitől már nem is járunk távol. Az automatizáció rövidesen teret nyer a HR területén, és főleg a kiválasztásban lesz kiemelt szerepe - mondta el Jacky Hazan, a világ első automatizált interjúszimulációs rendszerét fejlesztő Intervyo alapítója és ügyvezetője.

Az önéletrajz elkészítése egy skill, amivel nem biztos, hogy minden esetben rendelkezik a pozícióra legalkalmasabb jelölt, az interjúk szubjektív természetéről nem is beszélve. Emellett költség- és időhatékony megoldásokra van szükség, hiszen az önéletrajzok szelektálása és az interjúzás is rengeteg időt vesz igénybe

 - mondta Hazan, majd hozzátette, hogy ezért kezdett el egy videóinterjúztató platform létrehozásán dolgozni. A jövővel kapcsolatban azt gondolja, hogy

  • a HR-menedzsereket nem helyettesíthetik robotok a jövőben, de jelentős technológiai támogatás áll majd rendelkezésükre, ami nagyban meg fogja könnyíteni a munkájukat
  • a hagyományos önéletrajzok helyét hamarosan okosvideó formátumú önéletrajzok veszik át, és okostechnológiák segítségével elemezhető lesz minden, amit a jelölt mond és tesz
  • a HR-folyamatokban komoly szerephez jut a kiterjesztett és virtuális valóság.

A big datának köszönhetően pedig mára az is előrejelezhetővé vált, ha egy munkatárs nagy valószínűséggel fél éven belül felmond, tehát mérni lehet , hogy kik a potenciális elmenők egy vállalatnál.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem