12 °C Budapest

Sokan nem tudják, pedig ez igenis ingyen járna a családoknak

Pénzcentrum
2016. január 28. 05:56

Több százezer családnak jelent anyagi terhet a gyerekek mindennapos iskolába vagy éppen óvodába szállítása, pedig az utazás költségeit a törvény szerint nem a szülőknek kellene kifizetni. Persze akad néhány település, ahol megoldják a gyerekek utaztatását, de mihez kezdhet az a szülő, ahol erre még mindig nincs megoldás?

Egy elkeseredett édesanya keresett meg minket, aki egészségügyi okokból nem tudja a gyermekeit a távolabb lévő iskolába se biciklivel, se gyalogosan elvinni így bejutáshoz csak az autó marad. Naponta közel 13 kilométert kell emiatt autóznia, ez pedig nemcsak a benzinköltség miatt hatalmas anyagi teher a családnak, hanem azért is, mert emellett az édesanya munkát sem tud vállalni.

A mi kis családunk egy kis"város"ban él, az iskolától több mint 3 km-re, s mivel én nem biciklizhetek egészségügyi problémák végett, s ezen okból kifolyólag nem tudok hosszabb sétára sem indulni, marad az autó. Melynek költségei a mai világban egy csöppet sem középosztálybeli családnak igen nagy gondot okoznak

- írja az édesanya.

Sok a szülői panasz

Az iskolába járás és tavaly szeptembertől már az óvodába járás is (3 éves kor felett) a törvényi előírások szerint kötelező. Azonban az óvoda és az iskola összevonások (bezárások) és szakképzés ésszerűsítése következtében sok gyereknek kell a lakóhelyétől jóval távolabb levő intézménybe járnia.

Az utazás költsége az elméletileg ingyenes köznevelésben így több százezer óvodás és iskolába járó tanuló szüleinek jelent anyagi terhet. Ezzel kapcsolatban pedig több szülői panasz is érkezik.

- Mondta el lapunk megkeresésére Keszei Sándor, az Magyar Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) elnöke.

Kinek kellene ezt kifizetni?

Adott várostól függően, akár havi több ezer forint különbség is lehet a gyerekek iskolába, vagy óvodába való utazásának költségei között. Ez pedig súlyos megkülönböztetés, hiszen amíg az egyik gyereknek csupán 2-3 ezer forintba kerül az iskolába való bejutás, addig másoknál ez 4-8 ezer forint is lehet.

A jogszabályok szerint a lakóhely, ennek hiányában pedig a tartózkodási hely szerinti illetékes települési önkormányzatoknak kellene megtéríteni a körzeti óvodába való utazás költségeit

- tette hozzá Keszei Sándor.

Az iskolába való utazás költségéről pedig az iskola fenntartójának kell gondoskodnia. Vagyis az állami fenntartású iskolák esetében a KLIK-nek.

Fontos tehát, hogy a gyerekek számára kijelölt iskolákba/óvodákba való utazás költségeinek megtérítését írja elő a törvény, a szabadon választott iskolába járásét már nem. Az MSZOE elnökének elmondása szerint az állami költségvetésben külön pénz van félretéve az iskolabusz-hálózat fenntartására, mégis a szülői panaszok alapján sok az olyan település, ahol ezt nem biztosítják a gyerekek számára. Persze vannak olyan helyek is, ahol a gyerekek az adott szakaszon esetleg ingyen használhatják a helyi buszjáratokat, de olyan település is akad, ahol mikrobusszal viszik őket az iskolába.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az MSZOE javaslata szerint a tömegközlekedési eszköz díjával arányos benzinköltség megtérítésére és a kisgyermeket kísérő személy napidíjának kifizetésére is szükség lenne.

A legnagyobb gondot ugyanis ez a munkába járó szülőknek okozza, akiknek valahogyan meg kell oldani a gyerekek iskolába/oviba szállítását.

KATTINTS! Tudtad? Kifizetik, ha bölcsibe, oviba viszed reggel a gyereket!

A költségtérítést igényelni kell

Fontos tudni, hogy amennyiben a szülők élni szeretnének a törvény adta lehetőségekkel, akkor ezt a megfelelő intézmény felé kell jelezniük. Az óvodás korú gyermekeknél ez az önkormányzatokat, az iskolás gyerekeknél pedig az iskola fenntartóját jelenti.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem