2021. január 26. kedd Vanda, Paula
HR Centrum

Sokan bukhatják a családi pótlékot: fontos változás jön


Január 1-től óriási szigorítás várható a családi pótlékkal kapcsolatban. 2016-tól ugyanis megvonhatják a támogatást, ha a gyerek nem jár óvodába. Már most ősztől kötelező az óvoda, de csak januártól "büntetik" a hiányzást. Tíz-húsz ezer forint a tét családonként.


Az új szabályozás értelmében idén ősztől kötelező a három évesnél idősebb gyermekeknek óvodába járnia. Az viszont csak januártól lép életbe, hogy az óvodai hiányzásoknak komoly következménye is legyen. Egészen pontosan családi pótlék megvonás. Ez eddig csak az iskolás gyermekek hiányzása (náluk 50 igazolatlan óra után elvész a pénz) esetén volt így.

  • Ha a gyermek öt napnál többet hiányzik, a jegyző felkeresi a szülőt, és szóban figyelmezteti.
  • Ha az igazolatlan hiányzások száma ezek után felkúszik húszra az adott tanévben, akkor januártól megvonható a családi pótlék.

Eleinte nem volt tiszta, mennyit kell egy gyereknek az óvodában tartózkodnia egy nap, hogy az ne hiányzásnak számítson. Hiszen olyan családoknál, ahol kisebb testvér is van, az anya fél nap után sok esetben hazaviszi az óvodás korú gyermeket, hogy együtt lehessenek. A köznevelési törvény tisztázza a részleteket: napi négy órát kell az óvodában tölteni ahhoz, hogy ne hiányzásnak számítson, és ne szegjen szabályt a gyermek.

Egyik olvasónk szerint igen szigorúan ellenőrzik is, mikor, miért hiányzik a gyerek. Például míg korábban simán el lehetett vinni a gyereket egy orvosi vizsgálatra anélkül, hogy erről külön igazolást kellett volna vinni, most minden hiányzást indokolni, igazolni kell, és külön kikérő papíron jelezni, ha bármilyen okból elvinné a szülő a gyereket. Így már az sem lehetséges, hogy a kicsit betegeskedő gyerek gyógyulásig 1-2 napot otthon töltsön a nagymamával, azonnal orvoshoz kell vele szaladni, hogy igazolni tudják a szülők a hiányzást.

Egy szülő kérhet felmentést a gyerek számára a védőnő és az óvodavezető javaslatára, ebben az esetben egyáltalán nem kell óvodába járnia a gyereknek. Így nem vonják meg a családi pótlékot, viszont szükség van a jegyző jóváhagyására.

Mennyit veszíthet a család?

A családi pótlék ma már a nevelési ellátásból és az iskoláztatási támogatásból áll. Előbbi a tanköteles kor előtt, az utóbbi pedig az után jár. Egy gyerek után a család 12 200 forintot kap, ha pedig egyedülálló szülő nevel egy gyermeket, akkor 13 700 forintra nő az összeg. Két gyermeket nevelő családnak 13 300 forint jár gyerekenként, míg ha csak egy szülő jut erre a két gyerekre, akkor 14 800 forintot kapnak. Három vagy több gyerek esetében 16 000 forint jut gyerekenként, és 17 000 forint, ha egyedülálló a szülő. Tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermek után 23 300 forintot kap a család, egy szülő esetén ez az összeg pedig 25 900 forintra nő.

 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 25. 07:33
A szankciótörvényről - I.

A vállalkozások és a magánszemélyek szempontjából egyaránt lényeges jogszabályi változásokkal...

hrdoktor
2021. 01. 25. 06:45
Koronavírus: így enyhítsünk a szorongás új formáján

Természetes jelenség, hogy a COVID-19 járvány során aggódunk saját és szeretteink egészségéért....

coachco
2021. 01. 24. 15:10
Kiírni magunkból a családot

Az alcím friss könyvélményemre utal. És arra, amin sokat gondolkodom mostanában. Miért is annyira...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

legacykft
2021. 01. 22. 20:00
4 érv a sokszínű csapatok mellett

Az nem kérdés, hogy a diverzitás témaköre mára már nagy népszerűségnek örvend a csapatok...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked