2019. november 19. kedd Erzsébet
HR Centrum

Rossz szokás okozhat galibát a munkahelyeden: ne tagadd, te is szoktál!


Nincs mit szépíteni: mindenkivel előfordul, hogy kicsúszik egy-egy csúnya szó a munkahelyen. Ez azonban sokszor eléggé káros is lehet a karrieredre nézve: most szakértők magyarázzák el, mi illik a melóban.

Bárkivel megeshet, hogy pont egy fontos dokumentum szerkesztése közben omlik össze a számítógépe, vagy belerúg az asztal lábába a munkahelyen. Ilyenkor bizony ki tudnak csúszni az ember száján csúnya szavak, most a CNN járta körbe a témát, hogy kiderüljön, illik-e a munkahelyeden káromkodni.

Richard Alaniz munkajogász arról beszélt, hogy mivel a csúnya szavak egyre szervesebb részei a mindennapoknak, sokaknak nehézséget okoz elkerülni őket. Márpedig ebből a munkáltatónak is gondja származhat: például akár ügyfeleket is veszíthet a vállalat, mert a dolgozók káromkodnak előttük.

Mindannyian felelősek vagyunk a saját önmárkánkért: ha elveszítjük a fejünket, akkor elveszíthetjük például a felettesek bizalmát, nem kapunk annyi feladatot, leveszik rólunk a felelősséget, letiltanak az ügyfelekről. Barbara Patcher szakíró szerint nem szabad ilyen képet felépíten magunkról a melóban, hiszen ha sokat beszélünk csúnyán akkor a kollégáink is kellemetlenül érezhetik magukat mellettünk. Patcher felidézett egy esetet, amikor egy vezető rengeteget káromkodott az értekezleten:

A kollégák mindebből leszűrték, hogy ő nem egy kedves ember, így nem is szerettek a társaságában lenni, elkerülték őt.

Egy másik szakértő azt javasolja, hogy akkor is vigyázzunk a nyelvünkre, ha csak barátilag beszélgetünk a kollégákkal.

Lehet, hogy spontánnak, jófejnek érzed magad, és egy kicsit le is eresztesz, de még mindig a munkahelyeden vagy! Fenn kell tartani valamiféle professzionalizmust: sosem tudhatot, ki hallja, ha úgy beszélsz, mint egy kocsis

- húzta alá Diane Gottsman, aki több könyvet is írt az irodai etikettről.

Oké, azt el kell ismerni, hogy a legnagyobb odafigyelés mellett is kicsúszhat egy-egy csúnya szó. A szakértők azt is elárulták, mit kell tenni, ha véletlenük káromkodsz, mondjuk egy prezentáció közben.

Csak kérj bocsánatot, mond, hogy nem volt, és haladj tovább. Nem érdemes sokat rugózni rajta

- tanácsolta Gottsman, aki szerint egy-egy csúnya szó még nem jelenthet nagy problémát, de ha valaki a kelleténél többet káromkodik a munkahelyen, abból az jön le, hogy az illető nem tudja rendesen kezelni a stresszt.

A másik nagyon fontos dolog, hogy ha a munkahelyen csúnyán is beszélsz, a nyelvezetet ne vidd át az írott szövegekbe: ne káromkodj e-mailekben, hangüzenetekben vagy a munkahelyi csetben! Vicki Salemi, a Monster karrier-szakértője szerint a tréfásnak szánt e-mailek könnyen visszajuthatnak a vezetőséghez, akik nem biztos hogy jó szemmel olvassák ezeket a sorokat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 40 436 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17%), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 40 505 forintos törlesztőt (THM 8,97%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste, az MKB, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
jobangel
2019. 11. 18. 19:00
Női kvóta a cégeknél - hogyan nyerhet vele mindenki?

Az előző kvótás posztom kommentfolyamában fel is merült a kérdés, hogy ha a nőknek munkát adunk...

hrdoktor
2019. 11. 18. 14:10
Náthásan az irodában – tippek a túléléshez

Köhög, tüsszög, fáj a feje, tucatjával fogyasztja a papír zsebkendőt? Elkapta a menetrend szerint...

perfekt
2019. 11. 18. 08:30
Osztalék, osztalékelőleg

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerint a tagot a társaságnak a tag...

legacykft
2019. 11. 15. 09:00
Ki mit gondol a csapatodról?

Veled is előfordult már, hogy amikor csatlakoztál egy csapathoz, hirtelen az az érzésed támadt...

hrbonbon
2019. 11. 14. 11:05
Miért nehéz jó jelölteket állítani? 2. rész

    Megkaptuk a követelményprofilt, a Megbízóval egyeztettünk minden apró részletet. Mi...

laskainelli
2019. 11. 13. 10:14
Mit tegyek, ha állandóan piszkál a társam?

Gyakran hallom panaszként, hogy a házastárs folyamatosan piszkálódik azért, mert valami nem...

coachco
2019. 10. 29. 18:35
Tanuld meg! Képes vagy rá!

Hányszor hallott mondatok?! De kinek van kedve ezek után bármit is? [...] Bővebben!

NÉPSZERŰ
FRISS