9 °C Budapest

Robbantják a rendszert: minden munkással új szerződést íratnak

2016. szeptember 6. 11:03

Több mint két évtizede szabályozták a diákmunkát, most viszont alapjaiban forgatják fel az egész eddigi rendszert. Egyelőre viszont úgy tűnik, hogy ezzel mindenki - munkavállaló és munkáltató is - csak jobban jár majd. Mutatjuk, mire kell figyelnie minden dolgozó diáknak.

Tanév közben a hallgatók elsődleges feladata a tanulás - ezt vélhetően ők is így gondolják, mivel szorgalmi időszakban 30 százalékkal kevesebben vállalnak munkát, mint nyáron. A jelenléti szabályok is szigorodtak a felsőoktatási intézményekben, viszont még így is tízből négy diák vállal munkát (néhány éve még csak 10 százalékuk dolgozott).

A statisztikák azt mutatják, hogy évente nagyjából 130 ezer diák dolgozik, és 3 ezer cég foglalkoztat fiatalokat rendszeresen.

Mindkét fél életében hatalmas változást jelent, hogy szeptember elsejével hatályba lépett a diákok foglalkoztatását szabályozó új törvény.

Az első, és legfontosabb lépés, hogy mindenkinek új szerződést kell kötnie. Erre azért is van szükség, mert az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás most már nem a Munka törvénykönyvének, hanem a Polgári és a Szövetkezeti törvénykönyv hatálya alá tartozik. Akik most lépnek be valamelyik iskolaszövetkezetbe, azokkal már a módosított szerződést íratják alá, a régiek megújítására január 1-ig van türelmi idő.

Az iskolaszövetkezet és a diákok most már nem munkajogi, hanem polgári jogi viszony lesz. Tagsági megállapodást kötnek majd. Ennek tartalmaznia kell:

  • a diák által vállalható feladatok körét,
  • a díjazás minimálisösszegét,
  • a kapcsolattartás módját a közreműködési kötelezettséggel nem járó időszakban.

Pihenőidő és szabadság

Ha két egymást követő napon is dolgozik a diák, akkor a napi munka befejezése és a következő napi megkezdése között legalább 11 órának kell eltelnie. Napközben 20 perc munkaközi szünet jár a hallgatónak, ha 6 óránál többet dolgozik. Ha viszont 9 óránál is több ideig, akkor egy 20 és egy 25 perces szünet jár neki.

Szabadság

Ha 13 napon keresztül dolgozott a diák, jár neki egy nap szabadság. Ezt viszont nem kell azonnal kiadni, elég az adott év december 31. napjáig. A szabadságot viszont nem lehet pénzben megváltani, csak akkor, ha megszűnik a jogviszony. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A könnyebb érthetőség kedvéért nézzük meg a DiákÉSZ példáját:

A diák januárban 20 napot töltött feladatteljesítéssel, 140 óra időtartamban, amelyért cserébe bruttó 140 ezer forintot kapott megbízási díjként. A fentiek alapján 20 osztva 13-mal, az 1,54, azaz - a kerekítési szabály miatt - 2 nap szabadság jár a diáknak. 140 óra osztva 20 nappal, akkor 7 óra/nap, tehát a szabadságot 7 óra időtartamra kell kiadni és nyilvántartani. Bruttó ezer forintos órabérnél ez azt jelenti, hogy a diáknak bruttó 7 ezer forintot kell fizetni a szabadság egy napjára. Tehát, ha két nap jár neki, akkor bruttó 14 ezer forinttal lesz magasabb a díja.

Ennyit fizetnek

A fizetést is szabályozzák: a fiatalok díjazásának el kell érnie a minimálbér, illetve a garantált bérminimum összegét. Körülbelül egy éve kezdtek nőni az órabérek. Amíg korábban szerencsésnek mondhatta magát, aki minimálbér körüli óradíjért el tudott helyezkedni, jelenleg a kevésbé jól fizető térségekben is 630-640 vagy e fölötti összeg a diákmunkások óradíja. Budapesten pedig 740-750 forint alatt garantáltan nem találnak diákmunkásokat a cégek.

Ha még nincs 18 éves

Ez egy speciálisabb eset, ugyanis ha a diák még nincs 18 éves, akkor a fiatal munkavállalók munkajogi védelme is vonatkozik rájuk. 

  • 5 nap pótszabadság,
  • a törvényes képviselő hozzájárulása kell minden szerződéssel kapcsolatos dologhoz,
  • legfeljebb napi 8 órát, heti 40 órát tölthet munkával,
  • nem kötelezhető munkára este 10 és reggel 6 között,
  • 4,5 óra után 30 perc, 6 óra után 45 perc munkaközi szünetet kell nekik biztosítani,
  • ha két egymást követő nap dolgozik, 12 óra pihenőidőt kell biztosítani közöttük.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem