2020. július 12. vasárnap Izabella, Dalma
HR Centrum

Rengeteget nőtt a gyermekszegénység Magyarországon


Kijött a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb, jóléttel foglalkozó kiadványa, amiből az derül ki, hogy Magyarországon az emberek jólétével kapcsolatos trendek elég felemás irányúak a gazdag országokat tömörítő szervezet más tagállamaihoz képest.


Az egyik legszomorúbb trend az, hogy 2007 és 2012 között 7 százalékról 17 százalékra nőtt Magyarországon a relatív szegénységben élő gyerekek száma, ami így az OECD-átlag felett van kicsivel. A növekedésének aránya drasztikus a többi országhoz képest.

Persze a gyenge magyar eredményt egyből könnyebb megérteni, ha ránézünk arra a grafikonra, ami azt mutatja meg, hogy 2012-ben a magyar gyerekek közül mekkora volt azoknak az aránya, akiknek a szülei munkanélküliek.

Miközben az egész OECD-ben egyre kevesebben dohányoznak, és Magyarországon is egyre kevesebb a dohányos, 2010-ben a magyar 15 évesek nagyjából negyede gyújtott rá egy héten legalább egyszer, ezen a téren a legrosszabbak között vagyunk az OECD-n belül.


Egy 2012-es WHO-felmérés szerint Magyarországon a férfiak 13, a nők 6 százalékának van valamilyen alkoholproblémája, és ennek nagyjából a fele (6, illetve 3,2 százalékuk) mondható alkoholistának.

Persze ez a gyerekeken is meg fog látszani, így nem is meglepő, hogy 2010-ben a 15 évesek korcsoportján belül nagyjából a gyerekek negyven százaléka nyilatkozott úgy, hogy életében legalább kétszer berúgott már. Magyarországnál ebből a szempontból csak Szlovéniában, Észtországban, az Egyesült Királyságban, Dániában és Csehországban rosszabb a helyzet.


Az iskolával és a szülői környezettel kapcsolatban viszont egy csomó pozitív megállapítás is van a kiadványban: a

magyar gyerekek az OECD-átlagnál nagyobb arányban szeretnek például iskolába járni és az egyik legkisebb arányban éreznek nyomást a magyar diákok az iskolai feladatok miatt.

Az is pozitívum, hogy bár a magyar tizenévesek sokat isznak és dohányoznak, de nagy számok szintjén legalább elmondható, hogy viszonylag jól kijönnek a szüleikkel: 2010-ben a megkérdezett 11, 13 és 15 éveseknek csaknem a 95 százaléka mondta azt, hogy könnyű beszélnie legalább az egyik szülőjével, ha úgy adódik. Ez azt jelenti, hogy a magyar tinik az OECD-országok tizenévesei közül a legszerencsésebbek, míg érdekes, hogy a lista legalján végző Franciaországban ez az arány csak kicsit kevesebb, mint 75 százalék.

Az OECD kiadványa ezeken kívül még egy sor más érdekes folyamatot bemutat, amelyekből összességében úgy tűnik, Magyarország mindössze néhány fronton teljesít jobban az átlagnál. Például a munka és magánélet egyensúlya itt jobb, mint az az OECD-átlag, és a biztonság is nagyobb. Eközben azonban az egészségi állapotunk, jövedelmi helyzetünk, elégedettségünk az élettel alulmúlja a többi ország átlagát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 07. 10. 09:00
6 dolog, ami jól jön a nehéz beszélgetésekhez a csapatban

Vannak azok a beszélgetések egy csapatban, amiktől hidegrázást kapunk. Mert nehéz benne lenni...

perfekt
2020. 07. 10. 08:42
MILYEN OKJ SZÁMÍT A FELVÉTELIN? – VÁLASSZON A KÉPZÉSI KÍNÁLATUNKBÓL!

A ponthatárok kihirdetése után nem minden jelentkező feltétlenül boldog. Ha idén nem jött össze...

ajovomunkahelye
2020. 07. 07. 09:42
Alkalmazkodás a változásokhoz

A koronavírus-járvány iparágtól függetlenül egy dologra biztosan megtanított minden vállalatot:...

vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

hrdoktor
2020. 07. 06. 08:50
Betegségek, amiket a légkondi terjeszthet

A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk