16 °C Budapest

Rengeteg munkavállalót érint: fontos változás jöhet a cafetériánál

2016. február 23. 16:05

Az Európai Unió Bírósága szerint nem egyeztethetőek össze az uniós joggal a SZÉP-kártya rendszer és az "Erzsébet étkezési utalvány" rendszer egyes elemei. A döntés miatt a cafetéria rendszer esetleges újraszabására kerülhet majd sor, a kérdés csak az, hogy milyen formában.

Korábban az EU kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az Erzsébet-utalványok és a Széchenyi Pihenő Kártya miatt, ugyanis álláspontjuk szerint a magyar cafetéria-rendszerhez köthető intézkedések nem illenek bele az EU jogrendszerébe.

Az üggyel kapcsolatos vizsgálatok egészen mostanáig elhúzódtak, az Európai Unió Bírósága ma mondta ki a döntést, aminek értelmében

nem egyeztethetőek össze az uniós joggal a SZÉP-kártya és az Erzsébet étkezési utalvány rendszer egyes elemei.

A bíróság öt pontban állapított meg eltérést az uniós jogtól, véleményük szerint Magyarország megsértette a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát.

A magyar adójogi szabályozás ugyanis előírja, hogy a munkáltatók csak abban az esetben élhetnek adókedvezményekkel (szálláshely-, szabadidős, illetve étkezési szolgáltatások esetén), ha a munkavállalóknak Széchenyi-pihenőkártyát és Erzsébet-utalványt adnak béren kívüli juttatásként.

Ezzel kapcsolatban azt kifogásolják, hogy a magyar cafeteria szabályok miatt más tagállamok cégei kiszorultak a hazai cafeteria piacról. Míg néhány évvel ezelőtt a francia utalványforgalmazó cégek termékei, mint a Chèque Déjeuner és a Sodexo is népszerűek voltak, mára a cafeteria szabályok miatt az állami kibocsátó uralja legfőképpen a hazai piacot. Jelenleg ugyanis Erzsébet-utalványt csak a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA), Szép-kártyát pedig csak három bankcsoport, az OTP, az MKB és a K&H bocsáthat ki.

A döntés következtében Magyarországnak záros határidőn belül lépnie kell majd.

Mi lehet ennek a következménye?

A döntés miatt a cafetéria rendszer esetleges újraszabására kerülhet majd sor, a kérdés az, hogy milyen formában - mondta el megkeresésünkre Király Ágnes okleveles adószakértő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakértő véleménye szerint kis esélye van annak, hogy a cafetéria rendszert úgy szabják át, ami a béren kívüli juttatások kedvezményes adózásának eltörléséhez vezetne. Ez ráadásul a munkavállalókat is nagyon kedvezőtlenül érintené, hiszen a béren kívüli juttatásokat már évek óta használják a dolgozók, része a napi költéseknek.

Ezen kívül más alternatívák is vannak, a SZÉP Kártya rendszerét is át lehetne alakítani, vagy a népszerű Erzsébet-utalvány mellett is be lehet vezetni egyéb utalványokat, bővítve ezzel az étkezési utalványok palettáját.

A legkézenfekvőbb lehetőség, hogy maga a cafeteria-rendszer nem alakul át, csupán a juttatások szolgáltatói körében jelennek meg újabb szereplők. Abban az esetben szélesedhet a kibocsátók köre, azaz hogy kitől lehet megvásárolni ezeket a juttatásokat, ha kevesebb feltételt szabnak meg arra vonatkozóan, hogy ki lehet kibocsátó, illetve ha megszűnik a kizárólagosság

- mondta el a Pénzcentrumnak Király Ágnes.

Ha esetlegesen bővülne a szolgáltatók köre, a munkavállalók szélesebb palettából választhatnák ki a számukra legmegfelelőbb béren kívüli juttatást.

Az Erzsébet-utalványok - akár papíralapon, akár kártyán rendelve - továbbra is a béren kívüli juttatás részeként adhatók, ezt a hatályos adójogszabályok biztosítják. Az Erzsébet-utalványok kibocsátása, elfogadása és beváltása elektronikus kártya formájában is zavartalanul folyik tovább - erősítette meg az Erzsébet-program honlapján olvasható közlemény.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem