Rengeteg magyar melós lép le otthonról: zsíros munka vár rájuk a szomszédban

NapiCsárt2019. augusztus 7. 14:28

2018-ban az Európai Unión belül Magyarországon relatíve magas volt a belföldön ingázó munkavállalók aránya. A legtöbb hazai munkavállaló közül a közép-dunántúli régióból jártak a legtöbben egy másik magyar régióba dolgozni, míg a nyugat-dunántúliból a legkevesebben. Arányait tekintve a két hazai véglet között majdnem négyszeres volt az eltérés.

2018-ban az Európai Unióban 220 millió ember dolgozott a 20-64 éves korosztályból, közülük 18,3 millióan voltak azok, akik saját országhatáraikon belül egy másik régióból ingáztak a munkahelyükre otthonukból - derült ki az Eurostat friss jelentéséből

Az ingázók legnagyobb arányban Belgiumban és az Egyesült Királyságban képviseltették magukat, ezen a két helyen ugyanis valamivel több, mint 5-ből egy munkavállaló nem a lakóhelye szerinti régióban dolgozott, hanem egy másikban. Az EU-s lista harmadik helyén Hollandia végzett, ahol a munkavállalók 17 százaléka ingázott. 

Az adatokból az is kiderült, hogy bár a dobogósoktól némileg elmaradva, Magyarországon is viszonylag gyakori a régiókon átívelő ingázás, nálunk körül-belül a munkavállalók 10 százaléka jár így dolgozni. Hozzánk hasonlóan inkább volt jellemző a "nagyobb arányú" az ingázás Dániában, Németországban, Litvániában és Ausztriában.

Innen megyünk

Az Eurostat adataiból az is kiolvasható, hogy Magyarország mely régiójában a leginkább és melyikben a legkevésbé mobilisek a munkavállalók. A statisztika szerint hazánkban arányaiban a legtöbb belföldi ingázó a Közép-Dunántúlon van, szám szerint, az itteni dolgozók 12,2 százaléka dolgozik az ország egy másik régiójában, semmint ahol a lakóhelye található. 

Loading...

A második legtöbb belföldi ingázót Észak-Magyarország adja, az itteni dolgozók 8,3 százaléka jár munkába a lakóhelyétől távol. Sorrendben a harmadik helyen Budapest áll, az itt élők 7,6 százaléka megy egy másik régióba dolgozni nap mint nap. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Harmadik helyen az észak-alföldi régió végzett, innen a helyi munkavállalók 6,4 százaléka ingázik. A negyedik helyen befutó régió a Dél-Dunántúl lett, itt az ingázók aránya már nem éri el az 5 százalékos sem, a munkavállalók csupán 4,2 százaléka jár lakóhelyéhez képest egy másik régióba dolgozni. 

Négy százalék alatt maradt a két utolsó magyar régió aránya, már ami az ingázást illeti. Ha nem is nagy különbséggel, de utolsó előttiként végzett a Dél-Alföld, 3,4 százalékkal. Miközben a belföldi ingázást illetően utolsó helyen végzett a Nyugat-Dunántúl, ahonnan csak a vizsgált korosztály 3,2 százaléka mozdult el egy másik belföldi régióba dolgozni.  

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, eurostat, statisztika, adatok, jelentés, ingázás, csárt,