6 °C Budapest

Rengeteg magyar járvány-munkanélküli szalaszthatja el élete lehetőségét

2020. május 18. 11:05

Magyarországon megdöbbentően kevés azok aránya, akik az elmúlt 3 hónapban valamilyen online kurzust végeztek (2019). Közülük is ráadásul sokan vannak, akik fiatalok és/vagy magas, felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkeznek. Az online kurzusok világa tehát nem igazán hazai terep a magyarok számára, pedig a koronavírus-járvány miatt elég sokan kényszerülnek arra, hogy újradefiniálják magukat a munkaerőpiacon.

Online kurzusok elvégzése egy igen kényelmes módja annak, hogy valami újat tanuljon meg az ember vagy egy adott területen elmélyítse ismereteit, javítsa egyes készségeit, bővítse szakmai képesítéseit, netalán valami teljesen új dolgot sajátítson el pusztán szórakozásból. A koronavírus okozta járványhelyzetben pedig különösen nagy szerepet kaphatnak ezek a kurzusosok, hiszen az online tanfolyamok biztonságos alternatívát kínálnak az oktatás számára. 

Azokról az embertömegekről pedig még nem is beszéltünk, akik a világjárvány következményében veszítették el munkájukat. Nekik különösen fontos lehet az, találnak-e ezekben a hónapokban olyan online kurzust, amivel esetleg egy teljesen karrierváltást is megalapozhat valaki.

Ebben ráadásul a Pénzcentrumnak nyilatkozó HR-szakértők is egyetértettek a világjárvány okozta válság kezdetekor. Igen ám, csakhogy 2019-es statisztikákból az látszik, hogy az emberek közül átlagosan - legalábbis békeidőben - nagyon kevesen foglalkoznak online kurzusokkal.

A 16-74 éves korosztályban például 2019-ben átlagosan csupán az EU lakosok 8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy csinált valamilyen online kurzust a felmérést megelőző 3 hónapban - derült ki az Eurostat friss jelentéséből. Ez az adat 2018-ban egyébként hét százalék volt, ám 2010-ben még csak négy. Úgyhogy kijelenthető, 9 év alatt az EU-ban megduplázódott azok száma, akik foglalkoznak online kurzusokkal. 

Érdemes azt is megnézni, hogy az Európai Unióban főleg az északi országokban lévők a legaktívabbak az online kurzusok terén. A finneknél például bődületes az arány, a felnőtt lakosság 21 százaléka ugyanis úgy nyilatkozott az Eurostat felmérésekor, hogy az elmúlt 3 hónapban részt vett valamilyen online kurzuson. Svédországban ez az arány 18 százalék volt. 

Ezzel szemben Bulgária és Románia csúnyán lemaradt az online kurzusok világában. A tökutolsó Bulgáriában például tized annyian, az utolsóelőtti Romániában pedig heted annyian végeztek valamilyen online kurzust, mint a finneknél. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A statisztikákból látszik az is, hogy Magyarország jócskán az európai lista hátsó fertályán helyezkedik el, holtversenyben az 5. legrosszabb eredménnyel. Ez azt jelenti, hogy hazánkban a 16-74 éves korosztálynak mindössze 6 százaléka csinált valamilyen online kurzust a felmérés előtti 3 hónapban. 

A környező országok közül azonban ennél minden EU-s szomszédunk rosszabbul szerepelt Ausztria kivételével. Horvátországban, Szlovéniában és Szlovákiában az arány 5 százalék volt, míg Romániában csupán 3. 

Fiatalság, onlineság 

A számokkal kapcsolatban azért azt mindenképp érdemes kiemelni, hogy a 16-74 éves korosztály igencsak nagy merítés. És a felmérés megmutatja azt is, hogy míg a 16-24 évesek 13 százaléka végzett átlagosan valamilyen online kurzust az EU-ban az elmúlt 3 hónapban, addig a 25-64 éveseknél már csak 9 százalék ez az arány, míg a 65-74 éveseknél csupán egy.

A 25-64 éves korosztály kapcsán pedig érdemes azt is kiemelni, hogy közöttük is legnagyobb arányban azok csináltak valamilyen online kurzust, akiknek felsőfokú végzettségük van. A különbségek ráadásul megdöbbentőek. Ők ugyanis majd hatszor annyian voltak, mint azok, akik alacsony iskolai végzettséggel rendelkeztek, és majd 3-szor annyian, mint azok, akik középfokú iskolai végzettségekkel rendelkeztek. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem