16 °C Budapest

Rengeteg magyar dolgozó váltott ilyen munkaszerződésre: biztos, hogy jól döntöttek?

2020. június 15. 14:02

Magyarországon az elmúlt években jócskán megnőtt azok száma, akik valamilyen iparágban egyéni vállalkozókká váltak. A európai statisztikai hivatal adatai alapján a legtöbben még mindig a mezőgazdaságban és az építőiparban dolgoznak hazánkban egyéni vállalkozóként. De az utóbbi egy évben az oktatás területén is jócskán megnőtt az így munkában állók száma, míg a gyártás területéről sok ezren eltűntek. Hiába azonban az egyéni vállalkozók nagy autonómiája, illetve sokszor flexibilis munkaideje, a koronavírus-járvány okozta válság nagyon is komolyan érinthette őket.

2019-ben a 20-64 éves korosztályból 18 millióan voltak egyéni vállalkozók az EU-ban. Ők az összes dolgozó 9 százalékát tették ki akkor - írja legfrissebb jelentésében az Eurostat. A statisztikai hivatal szerint, annak ellenére, hogy az egyéni vállalkozások egyik nagy előnye, hogy az így dolgozók jelentős autonómiával rendelkeznek, illetve saját idejüket beosztva, rugalmasan dolgoznak, az új koronavírus-járvány talán ezt a réteget érintette a legdurvábban az elmúlt hónapokban. 

Ha jobban az európai számok mögé nézünk, azt látjuk, hogy 2019-ben öt egyéni vállalkozóból majd egy (19%) a mezőgazdaság, erdészet, halászat terültén dolgozott. Ezt a területet követte a nagy- és kiskereskedelem, gépjármű és motorkerékpár javítás, illetve a szaktevékenység, tudományos, műszaki tevékenységi körök, egyaránt 14-14 százalékos részesedéssel. 

Európa szerte a top hármat 11 százalékos aránnyal az építőipar követte, ami után az egészségügy és az egyéb szociális jellegű munkák következtek 7 százalékos részesedéssel. 

De mi a helyzet Magyarországon?

Hazánkban tavaly 257 500 olyan egyéni vállalkozót tartották számon, akinek nem voltak alkalmazottai. Ez messze a legnagyobb szám az elmúlt 10 évben. Az így dolgozók száma ráadásul az elmúlt években dinamikusan nőtt,

egyetlen év leforgása alatt például, 2018-2019 között, 11 500-al. De például 2017-hez képest több mint 22 000 fővel.

Ahogy Európában, úgy Magyarországon is a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat területén dolgozott tavaly a legtöbb egyéni vállalkozó, szám szerint 42 700-an voltak. Mások helyen az építőipar állt, 34 600 egyéni vállalkozóval, amit az egyéb szolgáltatói szektor követett 33 200-al.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

28 900 magyar egyéni vállalkozó dolgozott valamilyen, szakmai, tudományos, műszaki területen, amit a nagy-, kiskereskedelem, illetve a gépjármű és motorkerékpár javítás követett 26 700-al. Legkevesebben ezekkel szemben a szállás- és vendéglátóiparban dolgoztak, számszerűen 3 200-an, de szintén kevés egyéni vállalkozó működött a különböző ingatlantevékenységek, illetve a pénzügyis, biztosítás értékesítés területén is. Előbbiben 4 300-an, utóbbiban 8 400-an dolgoztak. 

Érdekesség ezen felül, hogy bár 2019-ben, ahogy ez eddigi években mindig a mezőgazdaság területén dolgozott a legtöbb hazai egyéni vállalkozó, számuk egy év leforgása alatt 2 000-el csökkent, miközben az építőiparban 5 000-el több egyéni vállalkozó dolgozott tavaly, mint 2018-ban.

Érdekes tovább az is, hogy a gyártás területéről is eltűnt majd 3 000 egyéni vállalkozó, miközben az oktatás területén 3 000-el többen álltak egyéni vállalkozónak 2018-ról 2019-re. Emellett ugyancsak nagy számban, 2 500-al növekedett az egyéni vállalkozók száma az igazgatási és támogató szolgáltatási tevékenységeket végzők között is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm