13 °C Budapest

Rengeteg embert keresnek: nem álom a 700 ezres fizetés, nyelvtudás sem kell

2018. február 4. 14:39

Az egészségügyben és szociális terület szakdolgozói november helyett már a januári fizetéssel megkapják a szakszervezetekkel korábban kialkudott béremelést - mondta Varga Mihály, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Így nyolc százalékos béremelésre készülhetnek az érintettek. Ugyanakkor ez a pénz még mindig nagyon kevés ahhoz képest, amennyit egy szakápoló például Németországban kereshet: most legalább 2400 eurós fizetéssel csábítják külföldre a magyar szakembereket.

Arról, hogy a kormány az egészségügyi szakdolgozók novemberre ígért nyolc százalékos béremelését előrehozhatja januárra, mi is beszámoltunk. Varga Mihány ma reggel be is jelentette, hogy az egészségügyben és szociális terület szakdolgozói november helyett már a januári fizetéssel megkapják a szakszervezetekkel korábban kialkudott béremelést. Az egészségügyi szakdolgozók legutóbb novemberben kaptak 12 százalékos béremelést, de ez a nemzetgazdaságban amúgy is kötelező minimálbér emelés miatt az ágazat bérpozícióját kevéssé javította, összecsúsztak a fizetési kategóriák, ezért is követelték a szakszervezetek a korábbi bérmegállapodás módosítását, az újabb emelés előbbre hozását.

Hatalmas a munkaerőhiány

A Belügyminisztérium által üzemeltetett kozigallas.hu adatai szerint jelenleg 65 szakápolót keresnek országszerte, az ápoló kifejezésre pedig 181 találatot kapunk. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke novemberben arról beszélt, a bérek rendezése azért is kulcsfontosságú, mert óriási a munkaerőhiány a szektorban, aki teheti, elhagyja a pályát.

Bárhová megyek az országban, a kórházak orvosvezetői is a szakdolgozóhiányt nevezik meg első számú problémának. Emiatt főleg a klinikákon, a megyei kórházakban, az országos intézetekben, tehát az alternatív munkalehetőséget kínáló nagyvárosokban lévő intézményekben továbbra is komoly nehézségekbe ütközik a műszakok megszervezése. A kamara honlapján folyamatosan tesszük közzé az álláshirdetéseket, amelyek többségére sokszor hónapokig nem jelentkezik senki

 - mondta.

Az egyik állásportál által működtetett Fizetesek.hu oldal szerint egy szakápoló átlagos bruttó bére ma Magyarországon 194 857 forint. Ennek külföldön a sokszorosát kereshetik meg a magyar szakemberek. Hogy hatalmas a kereslet a magyar munkaerőre, jól mutatja az is, hogy a hazai állásportálokon is rengeteg szakápolót keresnek külföldre. Ráadásul a nyelvtudás sem feltétel, az egyik hirdetés például OKJ 54, OKJ 55 képzettséggel, német nyelvtudással vagy anélkül keres embert, ráadásul a nyelvtanulásban is segítenek. Aki nem beszél németül, az havonta 1250 eurós, vagyis 387 ezer forintos fizetést kap maximum 120 óra/hónap nyelvoktatáson kívüli munkáért.

Sikeres B2-es nyelvvizsga esetén a német bértáblázat szerinti legalább 2400 (vagyis 744 ezer forintos), de akár 3500 euró (vagyis 1 millió forintnak megfelelő) alapfizetést ígérnek havonta kiegészítő pótlékokkal.

Egy másik hirdetésben bruttó 3500 eurós fizetésért keresnek embert, plusz ehhez jön még a naponta nettó 10/15 eurós úgynevezett kiküldetési hozzájárulás.Ehhez viszont elengedhetetlen  a befejezett egészségügyi szakápolói vagy ápolói végzettség és a német honosítás.

Mégis mennyi az annyi?

Noha a 744 ezres, és pláne az 1 milliós fizetés nagyon jól hangzik, azért érdemes észben tartani, hogy az álláshirdetésekben kínált összegek a kinti kiadásokat tekintve csalókák. Egy németországi, bruttó közel 800 ezres fizetés nem annyit ér, mintha valaki Magyarországon keresne ugyanannyit. A Világbank adatai alapján a bruttó 2400 eurós fizetésért Németországban csak annyi árut tudunk vásárolni és annyi szolgáltatást tudunk igénybe venni, mint Magyarországon bruttó 410 946 forintért.  Ám ez még mindig több mint kétszerese annak, amennyit a Magyarországon dolgozó szakápolók keresnek. Nem csoda tehát, hogy nagyon sokan próbálnak külföldön szerencsét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A számítást az alábbi módon végeztük
Megnéztük, az utolsó, Magyarországgal kapcsolatos, a Világbank vásárlóerő-paritással kapcsolatos adait (most 0,475), utána megnéztük az összehasonlítandó ország adatát (Németországnál ez 0,860, a számítást pedig a következőképpen hajtottuk végre: magyar szorozva (1/ a német adat) szorozva a németfizetéssel

vagyis a Németországban kapható bruttó 2400 euróval, vagyis 744 029 forinttal számolva

0,475*(1/0,860)*744 029=410 946 forintnak felel meg.

Tavaly az első félév során 324 orvos, 78 fogorvos, 327 egészségügyi szakdolgozó és 19 gyógyszerész kért külföldi munkához hatósági engedélyt. 2016-ban pedig egész évben összesen 823 egészségügyi dolgozó kért ilyen engedélyt. Az ápolók közül a legtöbben Németországba vagy Ausztriába mentek.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem