2017. december 16. szombat Etelka, Aletta

Rémálom a magyar bankfiókokban: hozzájuk képest a Viszkis smafu

Jókora hírveréssel került a magyar mozikba A Viszkis c. film. Noha sok nézőnek ragadja meg a képzeletét Ambrus Attila izgalmakkal teli életútja, a bankrablók többsége egészen máshogy végzi. Sokan nem tudják, de Magyarországon éves szinten több tucat - olykor több száz - pénzintézetet rabolnak ki. Az elkövetők többségének pedig jó, ha a Kékfényben jut 15 perc hírnév.Mutatjuk az elmúlt évtizedek statisztikáit.

Ha a magyar filmekből kell megítélnünk, Magyarország elég csehül áll nemzeti hősökkel. (...) Mennyire kell alacsony szinten lennie egy országban a közbizalomnak, hogy a nép ennyire ácsingózzon valakire, aki rosszat tesz a hatalom, a bürokrácia és a gazdagok képviselőivel? Milyen néplélek az, amit annyira fűt a gyűlölet azok iránt, akiket népnyúzónak tartunk, hogy inkább egy fegyveres, hedonista bűnözővel szimpatizálunk, csak hogy velük ne kelljen? És még afölött is inkább félrenézünk, hogy valójában nem a vagyonosokat érte kár, hanem a hozzánk hasonló kisembereket, a fejükhöz szorított fegyverrel megfélemlített banki ügyfélszolgálatosokat, meg alkalmanként pár tucat, magát összevizelő csinovnyikot, akik pont rosszkor voltak rossz helyén, amikor kivették volna a bankból a sárga csekkre valót

- írja A Viszkis c. film kritikájában a Cinematrix.

És bár a magyar néplélekről nem sok minden derül ki az Ambrus Attila életéről szóló filmből, az azért enyhe túlzás, hogy futószalagon igényli a nép a bankrablókból lett Robin Hood-okat. Ahogy az alkotók fogalmaznak: "Ez a magyar bankrabló csak jókor volt jó helyen." A legtöbb bankrablónak ugyanis maximum a Kékfényben jut 15 perc hírnév. Legalábbis a hazai statisztikák ezt támasztják alá.

Természetesen az elrabolt összeg mennyisége és a bankrablások száma szorosan összefügg. Az alábbi ábrán látható, hogy a rekorder években a bankrablások száma is jóval magasabb volt. 2000-ben volt a legtöbb, összesen 135 bankrablás. 1998-ban 104, 2001-ben 102, 2014-ben 17, míg 2015-ben 35 esetet regisztráltak. Habár a tavalyi, illetve idei évre még nincs friss statisztikánk, de egy biztos, a bűnözők nem álltak le, sőt!

Tegnap 11 óra 46-kor is érkezett például egy bejelentés a rendőrségre, hogy egy férfi fegyverrel bement a Budapest X. kerületében, a Kőrösi Csoma Sándor úton található bankba, és pénzt vitt el onnan. A kőbányai rendőrök pár percen belül a helyszínre érkeztek. A 33 éves bankrablót a rendőrök a Kőrösi Csoma Sándor útnál egy járdaszigeten érték utol, ahol a rabló a rendőrökre fegyvert fogott, majd az úttestre lépett, ahol elütötte egy autó.

Az ügyfelek pénze biztonságban van!

Azoknak, akiknek bankbetétben van a pénzük, egy esetleges bankrablás esetén sem kell aggódniuk, hogy kár éri őket. A bankok ugyanis igyekeznek egyszerre egy bizonyos bankfiókban minél kevesebb készpénzt tartani, illetve különböző biztonsági intézkedéseket is hoznak, ami jelentősen megnehezíti, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű készpénzt raboljanak el a fiókból. A betétbe tett pénzünket a betétbiztosítás is garantálja, a betétes akkor is hozzájuthat a pénzéhez, ha a bank esetleg bezár, vagy csődbe megy. Magyarországon a legnagyobb ilyen szereplő az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), ahol 100 ezer euróig (körülbelül 31 millió forint) garantálják az ügyfelek befektetéseit.

Pénzre van szükséged? Van jobb megoldás is, mint a bankrablás

Kétségtelen, hogy vannak olyan élethelyzetek, amelyek pénzügyileg is erősen megterhelik az embert. Ez nem jelenti azonban azt, hogy időnként, pénzügyi szempontból természetesen tudatos életvitel mellett, ne engedhetne meg senki magának egy kis luxust. Pénzcentrum kalkulátorával például Te is könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked három példaszámítást:
  • 300 ezer forint, 36 hónapra: a THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (THM 13,81%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis, a Budapest Bank, illetve a Provident gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.
  • 1 millió forint, 60 hónapos futamidő: a THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 10,97%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (THM 11,69%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Cofidis, az ERSTE Bank, illetve a Budapest Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.
  • 3 millió forint, 72 hónapra: a THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 10,90%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata (THM 11,73%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis, az Erste Bank konstrukcióját, illetve a Cetelem, és a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.
Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Nem kell úgy megijedni, ha hazai repülőre ülsz

A lenti csárton az látszik, hogy Magyarország nagyjából az EU-s átlagot hozza, ha azt vizsgáljuk, hogy az összes, az országban üzemeltetett repülő közül, mekkora a 20 évnél idősebb gépek aránya?...
 

Karácsonyi lapra egy forintot se költs: ezek a tuti módszerek

Horrorárakon lehet kapni a kreatívabb, szebb karácsonyi lapokat a papír-írószer boltokban, úgyhogy itt az ideje otthon készíteni őket, fillérekből. Ehhez mutatok egy videót.  
NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk