11 °C Budapest

Rájár a rúd a magyar munkavállalókra: így esélyük sincs megtartani az állásukat

2020. november 2. 14:07

A munkaerőpiacon lévő legfiatalabbak, azaz a z generáció számára a legnehezebb most a kapcsolódás. Hiába igazodnak el kiválóan a digitális térben, hiába ugrándoznak profi módon a különböző digitális platformok között, eddig megszerzett szociális képességeik komoly veszélyben vannak. Jelen körülmények között azok híján pedig hosszú távon képtelenek lesznek megmaradni a szervezethez, amely mellett elkötelezték magukat.

Egy új munkaerő integrálása a csapatba sosem egyszerű feladat, ám a boldog békeidőben még fogalmunk sem volt róla, milyen szerencsések vagyunk, hogy minden nap találkozhatunk egymással a munkahelyeinken, segíthetjük, bíztathatjuk egymást. Egy új munkatárs kiválasztása csupán a kezdete a közös útnak, aminek a következő kritikus mérföldköve a munkahelyi beillesztés: tudjuk jól, egy új alkalmazott első három hónapja meghatározóan hat a későbbi időszakra, ahogy az is nyilvánvaló, hogy az emberi kapcsolatok ápolásában a személyes kapcsolattartás elkerülhetetlen. Ilyen alkalom lehet például egy jó beszélgetés egy csésze kávé társaságában. Azaz csak lehetett.

A járvány ugyanis mindent megváltoztatott, ahogy ezt is. A cégeknek persze továbbra is segíteniük kell az új munkavállaló beilleszkedését, hiszen ha nem érzi jól magát, nagyobb eséllyel lép ki már a próbaidő alatt. A kérdés, hogy ilyen körülmények közt mégis hogyan? Mivel a világjárvány miatt az irodák most nem biztonságosak, a hagyományos beillesztési folyamatokat is újra kell szervezni. A most munkába álló fiataloknak a legnehezebb a helyzetük, hiszen semmifajta tapasztalat nincs a hátuk mögött - mindkét félnek mérsékelni kell tehát az elvárásaikat e téren.

A csatlakozás nehézségei

Ha valaki már hosszabb ideje dolgozik ugyanazon a szervezetnél, majd egyik pillanatról a másikra home office-ba kénytelen vonulni, akkor ő nyugodt szívvel élvezheti a hosszú kapcsolat előnyeit - összegezte a BBC-nek Amanda Jones a King's College Emberi Erőforrás Menedzsment Tanszékének oktatója, hiszen elmondása szerint 

az emberek már ismernek, tudják, mire vagy képes.

Ám sok fiatal a személyes kontaktus, a fizikai jelenlét hiánya miatt elkezdett szép lassan leszakadni a vállalat testéről a távmunka ideje alatt, mely főleg a nagyobb vállalatoknál figyelhető meg. A dolgozói élmények nagy része a (valódi) térben realizálódik, tehát elengedhetetlenek (lennének) a személyes találkozások - véli Dan Schawbel, HR tanácsadó. Meglátása szerint 

van egy bizonyos energia, mely csak a személyes jelenlétből, találkozásokból fakadhat. Ennek hiányában sokkal nehezebb csatlakozni egymáshoz.

A legújabb tanulmányok is azt mutatják, hogy a járvány nyomában járó elszigeteltség és a kapcsolattartás különösen a z generáció számára volt nehéz: közülük háromszor annyian kerestek segítséget a mentális panaszaik, mint például a stressz és a kiégés kezeléséhez, mint idősebb kollégáik. A Smartsheet szoftvercég kutatói ezer amerikai munkavállalót mértek fel még áprilisban, és megállapították, hogy a legfiatalabb alkalmazottak küszködnek a leginkább: a Gen Z dolgozóinak 82 százaléka azt mondta, hogy "nehezebben tud kapcsolódni" a távolról végzett munkához, míg nagyjából a fele arról számolt be, hogy kommunikációs problémái vannak a munkahelyén, és nehézséget okoz számára a szükséges források elérése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nagy mértékben meggyengültek a soft skilljeik az emberi kapcsolatok hiánya miatt.

Ez a jelenség már több, mint aggasztó, hiszen ennek a jelen helyzetnek egészen biztosan negatív hatása lesz a jövőjükre, tudjuk jól, soft skillek ma már legalább olyan fontosak egy sikeres karrier szempontjából, mint a hard skillek.

Fedélzetre!

Míg korábban az onboarding folyamata főként személyes kapcsolódásokon keresztül ment végbe (csak elenyésző részük volt digitális- legalábbis idehaza), addig a poszt-covid világban, az érintkezési pontok minimálisak, az online meetingek száma pedig megsokszorozódott. Ez persze a fiatalabb generáció számára, akik játszi könnyedséggel váltanak egyik platformról a másikra, nem okoz különösebben problémát, legalábbis technikai szempontból, ugyanakkor az x-eseknek már nem ennyire egyértelmű.

Amint a teljes munkaerő online módba migrált, gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy a nagy, nemzetközi vállalatok fizikai központ nélkül is képesek működtetni üzleti tevékenységüket. Ezzel egyidőben azonban az egyik utolsó kézzel fogható valóság süllyedt el a friss diplomások számára. Ma már egy jó internetkapcsolattal bárhonnan elvégezhető a munka, nincs szükség röghöz kötni őket. Ők tehát egy egészen másik munkavilágba csöppentek bele, mint amire tanulmányaik alatt készültek, és nem biztos hogy rosszul jártak, hiszen ez a fajta munkavégzés közelebb áll a digitális bennszülöttekhez, mint a bevándorlókhoz. Ugyanakkor vigyázni kell rájuk, hogy a nehezen megszerzett soft skilljeik ne tűnjenek el visszafordíthatatlanul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm