2020. július 13. hétfő Jenő
HR Centrum

Problémás szakképzés: miért buknak ilyen sokan?

  • Pénzcentrum.hu
  • 2014. március 12. szerda 10:32

A szakképzés lerövidítése, a közismereti tárgyak és a tankötelezettség 16 évre csökkentése mind-mind hozzájárulnak a szakiskolákban mérhető 40-50 százalékos bukási arányhoz. A pedagógusok évek óta kongatják a vészharangot - írja a Heol.hu.


A szakiskolai reform keretében a közoktatásból is kikerültek ezek az iskolák, és a nemzetgazdasági minisztérium vette át. Annak ellenére is minimálisra csökkentették az új kerettantervben a közismereti tárgyak számát, hogy az általános iskolából oda kerülő gyerekek nagy része se írni, se olvasni nem tud. A tankötelezettség 16 évre szállításával pedig arra sincs lehetőség, hogy ezeket az alapkészségeket valaha is elsajátítsák a fiatalok. A négyről háromévesre csökkentett oktatás semmilyen módot nem ad arra, hogy e hátrányokból lefaragjanak - mondta a lapnak egy szakiskola igazgatója. Igaz, a tanulói ösztöndíj bevezetése valamelyest javított a helyzeten, hiszen egy jobban teljesítő szakmunkástanuló akár havi 30-50 ezer forintot is kaphat.

A legnehezebb az iskolai hiányzások magas arányán változtatni. A szülők sokszor csak későn kapnak észbe, mikor már a családi pótlékot vonják meg tőlük vagy szembesülnek vele, hogy közmunkaprogramban sem vehetnek részt. Ezenfelül az iskolaelhagyók aránya is jelentős. A lemorzsolódás itt a legnagyobb (20-23 százalék). A szakiskolákba járó 127 ezer diák közül valamennyien halmozottan hátrányos helyzetűek, 43 százalékuk pedig sajátos nevelési igényű tanuló. Az, hogy a szakiskolások nagy része hátrányos helyzetű, gyakorlatilag azt jelenti, hogy születésükkor eldől e gyerekek sorsa.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 07. 10. 09:00
6 dolog, ami jól jön a nehéz beszélgetésekhez a csapatban

Vannak azok a beszélgetések egy csapatban, amiktől hidegrázást kapunk. Mert nehéz benne lenni...

perfekt
2020. 07. 10. 08:42
MILYEN OKJ SZÁMÍT A FELVÉTELIN? – VÁLASSZON A KÉPZÉSI KÍNÁLATUNKBÓL!

A ponthatárok kihirdetése után nem minden jelentkező feltétlenül boldog. Ha idén nem jött össze...

ajovomunkahelye
2020. 07. 07. 09:42
Alkalmazkodás a változásokhoz

A koronavírus-járvány iparágtól függetlenül egy dologra biztosan megtanított minden vállalatot:...

vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

hrdoktor
2020. 07. 06. 08:50
Betegségek, amiket a légkondi terjeszthet

A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS