15 °C Budapest

Pillanatok alatt éghetnek ki a magyar munkavállalók: itt kell keresni az okokat

2020. január 18. 11:01

Hány éves korban érhet utol a kiégés? Elég a munka vagy hivatást keresel? Hogyan motivál középkorú nőként a pénz? Ezekre a kérdésekre keresték a választ egy friss online kutatásában.

Napjainkban évről-évre jönnek létre olyan munkakörök, amelyek azelőtt nem léteztek, és fordítva, szűnnek meg olyan munkák, amelyekre azelőtt emberek egy életet építettek fel szükségesnek látszik, hogy gyorsan tudjunk reagálni az új trendekre.

A baby-boom generáció és az X generáció talán nehezebben reagál az új kihívásokra, agyanakkor az Y és Z generációban már nem akar megfelelni, hanem diktálja a tempót. A Millenáris Startup Campusban megrendezendő karrier-újratervezés előadás mindezek figyelembevételével azokat az alapkérdéseket járta körbe, amelyek megkerülhetetlenek akkor, ha új munkát keresünk vagy sok év elteltével meg akarjuk találni az igazi hivatásunkat. A szakértők összefoglalója szerint:

1. Hány éves korban érhet utol a kiégés?

Egyre inkább érzékeljük magunk körül, hogy barátaink, ismerőseink és kollégáink kiégnek a munkájukban, a munkahelyükön. Egyszer csak érzik magukon a semmihez sem hasonlítható enerváltáságot, a motivációvesztést. Ilyenkor napról-napra nehezebb bemenni a munkahelyre és valami értékeset letenni az asztalra. 

A munkaerőpiacon ez a jelenség évről-évre intenzívebben van jelen. 2019-es kutatásunkhoz képest a kérdőívet kitöltők körében 2020. januárjában a kiégettek száma 29,6 százalékkal magasabb volt. 

Ha kiégett munkavállalóról beszélünk, általában megjelenik előttünk egy 45-50 év körüli férfi vagy nő, aki hajtja magát évtizedek óta, mindent feláldoz a munka oltárán és egyszer csak beüt a burnout. Meglepő lehet, de ma már teljesen téves elképzelés, hogy ebbe a negatív állapotba csak az idősebbek kerülhetnek. A fiatalok éppen annyira ki vannak téve a kiégés veszélyének. Friss kutatásból kiderült, hogy a 20-40 évesek 47,8 százalék, míg a 40-60 évesek 52,2 százaléka dönt karrier-újratervezés mellett azért, mert jelenlegi pozíciójában, munkakörében már kiégett.

2. Munkát vagy hivatást keresnek az emberek?

Ma már egyre ritkábban kérdezzük meg: “És neked mi a hivatásod?". Nehezen teszünk különbséget a között, hogy valaki a hivatásának él vagy “csak" dolgozik. Pedig nem mindegy, hogy miért dolgozunk, mi motivál minket akkor, amikor elmegyünk reggel otthonról és 8-10 órát eltöltünk valamilyen tevékenységgel.

A szervezők friss kutatása megerősítette, hogy az emberek még mindig egyfajta romantikus érzülettel viszonyulnak a munkához, és sokan nem csupán dolgozni akarnak, hanem a hivatásuknak élni. Ez is lehet az oka annak, hogy előbb vagy utóbb felteszik maguknak a kérdést: “Miért dolgozom én tulajdonképpen?" “Mi az én igazi hivatásom?". Akik a hivatásuknak élnek nap mint nap, orvosok, művészek, tanárok el sem tudják képzelni milyen sokan vannak azok, akik ledolgozott hosszú évek után még mindig keresik, hogy mi az ő igazi pályájuk. A karrier-újratervezés kérdőívünkben feltett kérdésre, hogy mi a célja a karrierváltásának sokan, a kitöltők 43,5 százaléka jelölte meg azt, hogy megszeretné találni a hivatását.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A negyven felettiekről azt gondolnánk, hogy már készen vannak, megtalálták a hivatásukat és annak élnek nap mint nap. Pedig ez távolról sincs így. Az X generáció és főleg a baby boom generáció tagjait nagymértékben befolyásolták a szülői minták és intelmek akkor, amikor pályát választottak. Náluk gyakori, hogy csak tíz-húsz év után jön el az a pillanat, amikor tudatosul bennük, hogy a valódi hivatásuknak szeretnének élni. Ezt támasztja alá az is, hogy a kérdőívünket kitöltő negyven év feletti férfiak és nők 29.2%-a jelölte meg karrierváltása legfőbb indokként a hivatásának keresését.

3. A középkorú nők több pénz akarnak keresni

Sokat hallani róla, hogyan változnak a női szerepek, hogyan nő a munka-magánélet egyensúlyának fontossága, milyen kihívásokat jelent az anyaságban való kiteljesedés a XXI. században. A férfiaktól való függetlenedés vágya már évszázadok óta jelen van a társadalomban, és lássuk be, nem minden alap nélkül. Akkor, amikor közel 40 százalék a válások száma, nem nyújthat teljes körű biztonságot egy nőnek az, ha csupán a tűzhely lángját őrzi. Saját karrier, saját egzisztencia kell ahhoz, hogy modern nőként a döntési szabadságát megőrizhesse.

Éppen ezért a kutatásban rákérdezte arra, hogy a nők számára milyen az álom karrier, minek kell megtörténnie ahhoz, hogy az elvárásaiknak megfelelően alakuljanak a dolgok. Ahogy 2019-ben úgy most, 2020. januárjában is a munka-magánélet egyensúlya vezet, vagyis a legfontosabb szempont továbbra is az, hogy a karrier-újratervezés eredményeképpen olyan munkát találjanak a nők, amely biztosítja, hogy a magánéletükben is kiteljesedhessenek. 

A következő legfontosabb szempont azonban egyértelműen a pénzkereset volt. Minden korosztály fontosnak tartja, hogy több pénzt keressen, de különösen igaz ez a 41-50 évesekre. Míg a szervezet 2019-es kutatásában a középkorú nők 23,5 százaléka tartotta az álom karrierje fontos összetevőjének a pénzt, addig a 2020-as kérdőívet kitöltő nőknek már 45,7 százaléka jelölte meg, hogy több pénzt szeretne keresni az új karrierje felépítésével. Úgy tűnik, a nők körében a független egzisztencia kialakítása fontos vezérlő elv lesz a 2020-as években.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem