Összehangolt szakképzéssel mentenék meg a Balatont: íme a koncepció

HelloVidék2020. január 20. 08:15

A balatoniság fogalmát alkalmaznák a szakképzésben egy új elképzelés szerint, amelyben leginkább a tóparti vállalkozások munkaerő-piaci igényére fókuszálnának függetlenül attól, hogy az Somogy, Zala vagy Veszprém megyében található. Ehhez a jövőbe mutató tervek szerint egy egységesen kezelt balatoni szakképzés létrehozására lenne szükség - írja a HelloVidék.

A cikk szerint egy ilyen szakképzési központ garantálni tudná a Balaton régióban működő vállalkozások számára a megfelelő képzettségű és elegendő számú szakembert, de a három megye gazdasági életét is nagyban fellendíthetné. "A turizmus adja a magyar nemzeti jövedelem 10 százalékát, ami a jövőben a kormányzati szándéknak megfelelően várhatóan 15 százalékra fog felemelkedni. Mindezt azonban minőségileg képzett munkaerő-piaci szereplők nélkül nem lehet elérni. A rendelkezésre álló adataink szerint jelenleg mintegy hétezren dolgoznak a balatoni turizmusban, ám évente 1300-1500 szakképzett munkavállaló hiányzik a piacról" - árulta el a HelloVidéknek Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja.

Az a szlogenünk, hogy "válaszd a Balatont, válaszd a szakképzést", ám ehhez jó lenne egy egységes balatoni szakképzésről beszélnünk. Ez szakmailag is indokolt, hiszen az északi és a déli partnak ugyanazok a problémái, legyen szó munkaerő-piaci kérdésekről, képzési lehetőségekről vagy gyakorlati helyekről. A balatonfüredi szálloda ezekben a kérdésekben ugyanazt fogja mondani, mint egy siófoki hotel. Az ötleteket a gazdasági szükségszerűség mondatja ki velünk, ez csak egyetlen a megoldási alternatívák közül, amivel viszonylag gyorsan tudnánk eredményeket elérni a balatoni munkaerőhiány hathatós kezelésében

- tette hozzá a balatoni szakképzési koncepció ötletgazdája.

További részletek a koncepcióról a HelloVidék cikkében -->

Címkék:
hrcentrum, Balaton, munkaerőpiac, szakképzés, hellovidék,