2021. január 21. csütörtök Ágnes
HR Centrum

Óriási változás a magyar iskolákban: mi lesz így a diákokkal?


Nehéz helyzetbe hozta a szakképzés gyakorlati megvalósítását az új koronavírus-járvány. Miközben életbe léptek az országos járvánnyal összefüggő intézkedések alapján az erre vonatkozó útmutatások, még mindig adódnak kérdések. Hogyan lehet kötelező gyakorlati képzés során az egészség megőrzését célzó intézkedések, jogszabályok, kiadott útmutatások, irányelvek szigorú betartása? Hogyan valósulhat meg a szakmai gyakorlati oktatás a külső gyakorlati képzőhelyen? Milyen létszámú csoportokban gondolkodhatnak itt? Többek között ezekre a kérdésekre kereste most a választ a HelloVidék.

November 11-én életbe léptek az országos járvánnyal összefüggő intézkedések alapján a gyakorlati képzésre vonatkozóan az útmutatások, amelynek követése valamennyi gyakorlati képző kötelessége. Ennek egyik legfontosabb momentuma, hogy a szakmai gyakorlati oktatás külső gyakorlati képzőhelyen továbbra is megvalósulhat jelenléti formában, ám csak és kizárólag kis létszámú csoportokban.

A gyakorlati képzés során az egészség megőrzését célzó intézkedések, jogszabályok, kiadott útmutatások, irányelvek szigorú betartása továbbra is mindenki számára kötelező. Ez magában foglalja a gyakori szappanos kézmosást, vagy alkoholos kézfertőtlenítést, a köhögési etikett betartását. Emellett a gyakorlati foglalkozások teljes ideje alatt maszk, vagy más azzal egyenértékű egyéni védőeszköz viselése kötelező. A gyakorlati képzőhelyen a csoportokat úgy kell megszervezni, hogy a 1,5 méteres védőtávolság, vagy a tanulók felépítménnyel való fizikai elválasztása biztosított legyen. A tanulócsoportok egymástól elkülönítve használják a szociális helyiségeket és az étkezőt

- tájékoztatta a HelloVidéket a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.

A járványhelyzet miatt fontos, hogy a gyakorlati foglalkozásokat kizárólag egészséges, koronavírus megbetegedés tüneteit nem mutató személy látogathatja, miközben a képzés igazodik a gyakorlati képző munkaidejéhez és a feladatellátás jellegéhez - az esetlegesen bekövetkező változáshoz is. Amennyiben valaki nem tudja megoldani, biztosítani az elkövetkező időszakban tanulók gyakorlati képzését akkor a kamarai duális képzési tanácsadó próbál segíteni.

De lássuk a Magyarország egész területére kihirdetett veszélyhelyzet során, a szakképzésért felelős helyettes államtitkár által aláírt, a szakképzésre vonatkozó szabályokat:

Ha érdekelnek a legsarkallatosabb intézkedések, akkor olvasd el a HelloVidék teljes cikkét!

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 20. 07:19
Ilyen lesz a mérlegképes képzés! Felmentési lehetőségek! - III. rész

A gazdaságtudományi képzési területen – természetesen elsősorban a pénzügy és számvitel...

vezetoi-coaching
2021. 01. 19. 07:50
Mi lenne, ha megnéznénk a szociopata viselkedést az önzetlen-önző skála szempontjából?

Mindennapi notion-jaink, beszélgetéseink/reagálásaink egyértelműen besorolják az önzést a rossz...

hrdoktor
2021. 01. 18. 04:16
Fejfájástípusok

Sajog, szorít, görcsöl vagy lüktet a homlok mögött, a halántékon vagy a tarkótájon? Az emberek...

legacykft
2021. 01. 15. 16:37
A csapat érzelmi intelligenciája – a jó csapatműködés egyik sikertényezője

Meglepő, hogy a csapatnak is van érzelmi intelligenciája, ugye? Pedig bizony van. De hogy pontosan...

coachco
2021. 01. 14. 18:09
A legfontosabb dolgok, amiket eddig megtanultam

Ha meg kellene röviden fogalmazni, mi a legfontosabb, amit megtanultam eddigi karrierem során (közgazdászi...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked