2019. július 23. kedd Lenke
HR Centrum

Óriási bajban ez a magyar ágazat: ha így megy tovább, bedőlhet az egész


Minden boldog autótulajdonos életében előbb-utóbb bekövetkezik az a már sokkal kevésbé örömteli pillanat, amikor négykerekű családtagját autódoktorhoz kénytelen vinni, hogy kiderüljön, mi a nagybeteg bánata. Sokan csak ekkor szembesülnek a lesújtó magyarországi helyzettel: a szakma kiöregedőben van, akadnak igazi kontárok, és a sok a munka, kevés az ember alapon nem ismeretlen a várólista fogalma sem - írja a HelloVidék.

Brutális probléma ma lett már Magyarországon a fizikai munkaköröket érint szakemberhiány, ami az autószerelőket se kerüli el. Ráadásul az utánpótlás helyzete is egyre aggasztóbb,

ismerjük a mai fiatalokat, a telefont nyomkodják, de nem akarnak egy könyvet kinyitni, szakanyagot olvasni, hiszen úgyis elő tudják keresni, miért tanulnák hát meg?

- jellemezte a jelen tanulóinak megváltozott hozzáállását a lapnak Tasi László, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Tagozatának alelnöke.

Hasonlóan látja az ágazat nehézségeit a békéscsabai Kertész János is, aki még 1993-ban alapította műhelyét, és bár már nyugdíjba vonult, a mai napig besegít a munkálatokba, emellett az Autószerelők Országos Szövetségének területi képviselőjeként igyekszik a megyében tanuló fiatalok számára minél több továbbképzési lehetőséget elérhetővé tenni. Szerinte 

a munkaerő-kereslet nagyon megnőtt az utóbbi években, aminek több oka is lehet. Leginkább úgy gondolom, hogy a végzett fiatalok nem maradnak meg a szakmájukban, hanem átképzések után elmennek kamionsofőrnek, alkatrész-kereskedőnek vagy pincérnek. Van ennek a szakmának egy hátulütője, hogy borzasztó nagy felkészültséget igényel és nagyon befektetés-igényes

- mondta el a lapnak a szakember. Mindezeken felül a cikkből kiderült az is, hogy a "mai munkáltatóknak már nincs meg az a türelme, mint 20 évvel ezelőtt, hogy oké, kezdő vagy, majd egy idősebb szaki mellé odateszünk, jól kitanulod a dolgokat, és máris önálló leszel. Ma már nincs ilyen, más a mérce, ezért rögtön bedobják a fiatalokat a mély vízbe". De az is, hogy "a szakképzés rendszerében az alapvető problémák mélyről indulnak, az alapképzésből"... A teljes cikket elolvashatod a HelloVidék.hu oldalon.

JÓL JÖNNE 800 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 800 ezres forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 17 775 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 13,41%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 18 198 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az OTP, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
laskainelli
2019. 07. 22. 21:05
A szexmentes házasság ellenszere

Nem ritka jelenség a tartós párkapcsolatokban, hogy egyszer csak annyira ritkul a szexuális együttlétek...

hrdoktor
2019. 07. 22. 15:52
Túlhajszolta magát? Testi-lelki jelei lehetnek!

A harmonikus, kiegyensúlyozott élet része az örömmel végzett munka: ha valaki „a helyén van”...

perfekt
2019. 07. 22. 09:01
A magyarok nyilai és az önkéntes adózás az első évezredben

A népvándorlás idején a magyarok megtanulták és alkalmazták a csaták utáni sarcok szedésének...

legacykft
2019. 07. 19. 09:00
Játszmatársam mondd, akarsz-e lenni?

Hogy mi a játszma? Kommunikációs aknamező, ahol – ha nem vagy elég éber – könnyen ráléphetsz...

vezetoi-coaching
2019. 07. 17. 23:36
Ja... megvan...

8 év kellett hozzá, pedig az eleje óta mondták a kurzusokon/tréningeken, írják a fejlesztőket...

y2ycoaching
2019. 07. 16. 22:34
A sarkkörön túl - a Lofoten-szigetek

Norvégiát kevesen pipálják ki a bakancslistájukon, pedig annál többeknek van rajta. Mert nagyon...

jobangel
2019. 07. 16. 13:00
Nem fogadtam el az állásajánlatot, mert…

Sok ilyen témájú gyűjtemény kereng manapság a közösségi tereken, és mivel tanulságos lehet...

NÉPSZERŰ
FRISS