2019. január 16. szerda Gusztáv
HR Centrum

Orbán Viktor: A gazdaság stabil, és ez várható az idei évben is


Csütörtökön 10:30-kor kezdte az év első kormányinfóját Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta semmilyen meglepetés nem várható a téren, marad-e Matolcsy György az MNB elnöke, kiderült továbbá az is, hogy a terv az, a Budapest Bankot visszaadják a magánszektornak.

Budapest Bank eladása

Van egy megállapodásunk az EBRD-val, ebben szerepel, hogy a Budapest Bankot visszaadjuk a magánszektornak.

Matolcsy marad a jegybankelnök élén?

Hangzott el a kérdés a Reuters kérdésére. Orbán Viktor válasza: semmilyen meglepetés nem várható!

Nemzeti konzultáció a demográfiáról

1,382 millió kitöltött kérdőív, 8 százaléka internetes - ismertette a demográfiai konzultáció eredményeit a miniszterelnök.

A kormány álláspontja: a magyar történelem folytatásának esélye a családokban van. További lépéseket várnak a választópolgárok a kormánytól, erre készül is a kormány.

A program kidolgozása megkezdődött, február elején az értékelő előadásomban tudom majd ismertetni a nemzeti konzultáció alapján hozott új demográfiai intézkedéseket

- vetítette előre.

4,6 százalék lehet a 2018-as GDP-növekedés

Az államadósság 71 százalékra csökkent, a hiány 2 százalékánál megáll meghaladva a reményeinket, a háztartások fogyasztása 6 százalékkal nőtt, a bruttó bértömeg növekedése meghaladta a 11 százalékot - emelte ki Orbán Viktor. A gazdaság stabil és ez várható az idei évre is - mondta.

Munkaerőpiac

A cseheket le akarjuk hagyni a foglalkoztatottak számában, de ez nehéz lesz, mert egy zseni áll a cseh kormány élén - utalt Andrej Babisra. Megváltoztattuk a beruházásösztönzési intézkedéseinket - emlékeztetett.

Szerinte nem kedvezőtlen az a gazdaság számára, hogy nincs munkaerő Magyarországon. A dolgozók oldaláról ez ugyanis kedvező jelenség, ők az alku urai. Ma egyetlen dolgot lehet tenni: képzést és magasabb fizetést adni a munkavállalóknak.

A Munka Törvénykönyv módosítása semmilyen összefüggésben nincs a munkaerőhiánnyal. Azért kellett módosítani, mert sok ember szenved attól elsősorban a kkv-szektorban, hogy stikliket kell alkalmazni, ha túlórát akar elrendelni. Ebben segít a változás - fejtette ki.

Paksi beruházás

A legutóbbi hírek szerint nem lett beadva a létesítési engedély. Mikor várható ennek a benyújtása? - kérdezte a Reuters tudósítója. Orbán Viktor kifejtette: tegnap meghallgatta a minisztert a kormány ebben az ügyben is. Ez egy olyan beruházás, ahol az oroszok egy kulcsrakész erőművet adnak át. A csúszás, amely már előállt az előkészítésnél, minél rövidebb legyen. Késés kétségkívül van. De a szerződés módosítása nem tűnik szükségesnek - mondta.

Euróbevezetés

Két okból nincs céldátumunk - fejtette ki az euróbevezetésre vonatkozó kérdés kapcsán:

  • Nem látják az euró jövőjét.
  • Nem az az eurózóna volt akkor, amikor vállaltuk a bevezetést.

Folyamatosan vizsgálnunk és értékelnünk kell a kérdést - mondta.

Béremelkedés

Elfogadhatónak tartja-e a tavaly év végén megállapított béremelkedés ütemét - hangzott a kérdés. Orbán Viktor kifejtette: kétféképpen lehet bért emelni: "a kormány azt mondja, ennyi legyen. Ezt az utat mi nem járjuk, mert nem kalkulál a gazdaság teljesítőképességével. A másik úton járunk mi, rátestáljuk a szereplőkre a megállapodást" - fejtette ki a miniszterelnök.

Kifejezetten eltiltottam attól a pénzügyminisztert, hogy mi állapítsuk meg a béremelés mértékét. Ezért volt fontos, hogy megállapodás jöjjön létre a munkavállalók és a munkáltatók között. Mert ha túl nagy a béremelés, akkor vállalkozások mehetnek tönkre - fűzte hozzá.

Ki kérte a túlóratörvényt?

Tekintettel arra, hogy a törvényt most fogadtuk el, és a vitákat a törvény elfogadása előtt kell lefolytatni, a módosításra már nincs lehetőség - fogalmazott. Magyarországon mindenki elvégezte a munkáját, akkor a következő hónap elején a bérét teljes egészében meg kell kapnia. Az emberek ki lesznek fizetve, a rendes bére és a túlóra pénze is - mondta.

Jól jönne 2 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 2 millió forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 48 711 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17%) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (48 348 Ft/hó; THM 8,29%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket a Budapest Bank (50 870 Ft/hó; THM 10,50%) ajánlata, de érdemes megnézni a Raiffeisen Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Minden nap találkozol vele a boltokban: nem is gondolnád, hogy rákkeltő
Meddőséget, autizmust, koraszülést is okozhat - miért nincs még betiltva?


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
ajovomunkahelye
2019. 01. 16. 12:44
Félmaraton és nyelvvizsga: tudatos kismamák az Aonnál

Két kislánnyal bővült tavaly az Aon csapata. Venesz-Kormos Judit a tavalyi #dolgoznielmeny kutatásban...

becklaura
2019. 01. 16. 10:31
5 dolog, ami leginkább megkeseríti az életedet.

Munkám során nagyon sokszor ugyanazokba az élethelyzetekbe futok bele, csak más szereplőkkel, más...

perfekt
2019. 01. 16. 09:03
Segítség a 2019. évi első bérszámfejtéshez

A 2019. évi minimálbér kihirdetésre került 2018. év végén a Magyar Közlöny 217. számában...

laskainelli
2019. 01. 15. 18:45
Nem értem, miért távolodott el tőlem a párom!

Amikor az egyik fél felfedi lapjait a partnere előtt, és kimondja, hogy már kevésbé szereti őt...

kovacstunde
2019. 01. 15. 12:27
Japán a legtöbb legrégebben működő cégek országa

  A világon legrégebben működő cégek Japánban találhatók. Mitől képes egy cég évszázadokon...

jobangel
2019. 01. 15. 10:15
Így teszi tönkre az életed a konyhapszichológia!

Bakancslista, komfortzóna, kiégés, önmegvalósítás, karrierváltás, 30 éves korodra ezt már...

hrdoktor
2019. 01. 14. 16:08
Szenvedélybetegség a munkahelyen

Furcsán viselkedik egy munkatársa, kiszámíthatatlanul változik a hangulata, hullámzik a teljesítménye...

NÉPSZERŰ
FRISS