12 °C Budapest

Operatív Törzs: hamarosan konkrét intézkedések jönnek a munkahelyteremtő támogatásokról

2020. május 13. 11:31

A mai járványügyi adtok kedvezőek, és kedvező az a tény is, hogy a magyar egyetemek által vizsgált reprezentatív adatok is kedvező képet mutatnak - mondta el Müller Cecília az Operatív Törzs mai napon tartott sajtótájékoztatóján. Az eseményen felszólalt az innovációs minisztérium államtitkára is, Bodó Sándor közölte, hogy hamarosan konkrét intézkedések jönnek a munkahelyteremtő támogatásokról.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elismételte a reggel már hivatalosan is közzétett adatokat: 3341 fő koronavírusos fertőzöttet tartanak nyilván, egy nap alatt 28-cal növekedett a számuk, ami egy "mérsékelt adat". Eddig 430 fő hunyt el a koronavírussal összefüggésben. Jelenleg 1809 fő az aktív fertőzöttek száma, 1102 fő gyógyult meg a betegségből. Jelenleg 688-an vannak kórházban, 45-en vannak lélegeztetőgépen.

Mivel kevesebb az új fertőzött országosan, így megpróbáljuk folyamatosan felszabadítani a kórházakat

- mondta Müller.

Kedvező, hogy nincs nagyszámú fertőzött a populációban az országos, reprezentatív felmérés első adatai szerint, mondta Müller. Lehet, hogy a magyar lakosság immunrendszere mégiscsak erős immunitásról ad tanulságot. Hiszem azt, hogy annak ellenére, hogy a kötelező védőoltási rendszerünk meghatározott betegségek ellen nyújt védettséget, de a védőoltások megemelhetik az általános immunitás szintjét, vélekedett Müller. De kiemelte, hogy ez még nem nyert bizonyosságot.

Az internetről nemcsak, hogy nem érdemes vásárolni, de tilos is így tesztet értékesíteni - emelte ki Müller, aki azt is hozzátette, hogy a teszteket házi használatra nem tudja javasolni.

Arra vonatkozóan, hogy melyik krónikus betegség a legkockázatosabb, Müller kiemelte, hogy nehéz lenne különbséget tenni, de azt hozzátette, hogy az idős életkor és a krónikus betegség jelent kockázatot. Hozzátette: a halálozási adatok több mint 50%-ban szív-érrendszeri, 25%-ban daganatos megbetegedéssel függ össze Magyarországon. A koronavírusos haláloki diagnózisok leképezik a magyar általános halálozási helyzetet. Valamennyi krónikus megbetegedés kockázatot jelent, közölte.

Ki jelentkezhet donornak?

A koronavirusplazma.hu lapon megtalálhatóak a beválogatási szempontok, amelyek alapján a klinikusok döntenek, hogy ki lehet donor. Aki átesett a betegségen, már 2 hete gyógyult, jelentkezhet donornak, a többi szempint nagyjából megegyezik a véradáséval. Egyedi esetben 60-70 év közöttiek is adhatnak vérplazmát.

Gyerekek, idősek, munkavállalók

Csak egészséges gyereket vigyünk közösségbe, akár bölcsődéről, akár óvodáról van szó - hívta fel a figyelmet Müller. A gyerekeknek nagy szükségük van a mozgásra, szabadságra, miközben a személyi higiéniai szabályokat meg kell tanítanunk nekik. "Tanítani kell őket a helyes kézmosásra, ezt nagyon sokszor meg kell ismételni naponta" - mondta Müller, aki szerint ez rendkívül fontos dolog.

Aki már tud orrocskát fújni, azt tanítsuk meg a papírzsebkendő használatára, utána dobja ki, és mosson kezet

- fogalmazott.

Gyakori szellőztetést is javasolt Müller a bölcsődékben és az óvodákban azokban az időkben, amikor "beszorulnak" a gyerekek a terembe. Ami a játékokat illeti, azokat kell most használni, amiket le lehet tisztítani - emelte ki. Naponta szükség van arra, hogy vírusölő szerekkel tisztítsák a játékokat - szögezte le Müller.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Tisztifőorvos kitért az idősek helyzetére is. Mint mondta, aki krónikus megbetegedésben szenved, illetve 65 év feletti, az csak szabad elhatározásából vegyen részt a gyermekek gondozásában, mondta Müller. Müller továbbá

javasolja a munkáltatóknak a "kockázatbecslések felülvizsgálatát", és egyéni munkakörökre szabni a védőfelszerelések használatát.

Szabálysértések, házi karantén

Kiss Róbert rendőralezredes közölte, tegnap 37 helyszínre, ezen belül 26 kórházba szállítottak egyéni védőeszközöket, védőfelszereléseket. Két határátkelőhely nyílt meg osztrák-magyar viszonylatban. Az egyik határátkelő Vas megyében reggel 7-től 19-ig tart nyitva, a másik Győr-Moson-Sopronban reggel 5 és este 9 között lesz. Ma reggelig 535 hatósági házi karanténban lévő személy vállalta, hogy elektronikus szoftvert telepít. A rendőrök továbbra is intézkednek kijárási korlátozással és más szabályszegésekkel szemben.

Összesen 49563 esetben intézkedtek eddig szabálysértés miatt.

Müller Cecília a korlátozások esetleges feloldásával kapcsolatban közölte, a vírus nem tűnt el, itt van köztünk, betegek és újabb fertőzések is vannak. Így közlése szerint óvatosan és fokozatosan kell bevezetni az élet újraindításának a feltételeit. "Kérjük, hogy az érvényben lévő rendelkezéseket, a védőtávolság fenntartása és az arc eltakarása, tartsuk be. Még mindig nem tudni, hogy a vírus hol üti fel újra a fejét" - mondta.

Konkrét intézkedések jönnek a munkahelyteremtő támogatásokról

Az OperatívTörzs sajtótájékoztatóján az innovációs minisztérium államtitkára is felszólalt. Bodó Sándor közölte, minél több munkahelyet szeretnének megmenteni. Az államtitkár ismertette a korábban meghozott bértámogatási intézkedéseket. A munkahelyvédelmi bértámogatást eddig több mint 5400 vállalkozás közel 72 ezer munkavállalóra vonatkozóan kérte.

Mint mondta, a legérintettebb ágazatok a feldolgozóipar, a turizmus, valamint a kereskedelem és a szállítás. Nem csak a kisebb, hanem a nagyobb cégek is igénylik a támogatást, van olyan cég, ahol majdnem az összes, 740 munkavállalóra kérték. A pályázatok beadására továbbra is van lehetőség, tette hozzá. Egy másik fontos program a kutatás-fejlesztés, innováció terén került bevezetésre. Eddig 400 cég adott be 7200 kutató-fejlesztőre támogatási kérelmet. A kisvállalkozások a legaktívabbak, a kérelmek 44%-a innen érkezett.

Hamarosan konkrét intézkedések jönnek a munkahelyteremtő támogatásokról. A munkanélküli segély továbbra is 3 hónapig jár, ezt követően vagy a vállalati szektortól, vagy az államtól állásajánlatot kapnak

- közölte Bodó.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem