2 °C Budapest

Nyári diákmunka: így lehet a legtöbb pénzt keresni

2015. május 19. 11:32

Nagyon sok diák vállal iskola mellett, vagy a nyári szünetben munkát. Fontos azonban időben kiváltani a szükséges papírokat, még mielőtt indul a szezon. A Pénzcentrum mutatja, milyen területekre várják a legtöbb diákot, és azt, hol kell sietni, mert különben komoly konkurenciával kell megküzdened.

Zsebpénzkiegészítés gyanánt, tapasztalatszerzésre de kapcsolatépítésre sem utolsó, ha valaki már iskola mellett munkát vállal. Összeszedtük, mire érdemes figyelni, ha csak most pályáznál életed első állására.

Az előző évek tapasztalatai alapján idén is a termelő- illetve gyártóüzemek egyszerű betanítást igénylő pozícióira keresnek majd sok fiatal munkavállalót.

Emellett számtalan diák dolgozhat a nyári szezonban különböző vendéglátóhelyeken, főleg a vízpartok mentén, vagy szállodákban recepciósként. Év közben és nyáron is nagy a kereslet a nyelveket beszélő diákok iránt, sokukat a turizmusban, idegenvezetőként foglalkoztatják. Ugyanígy egész évben számos fiatal helyezkedhet el adatrögzítő, archiváló pozíciókban - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Bor Katalin, a Mind-Diák Szövetkezet cégvezetője.

A kedvencek

A diákok szívesebben vállalnak irodai környezetben munkát. Szeretik, ha nyáron a munka mellé befér a pihenés is, ezért sokan választják a reggeli műszakot, reggel 6-tól délután 2 óráig.

Népszerűek a hostess munkák, a promóciós tevékenységek, és a tolmács állások.

Viszont nem szívesen vállalnak piackutatási, vagy értékesítési feladatokat, nyilván életkori sajátosságok miatt, az ilyen feladatokhoz nincs elég tapasztalatuk.

Hogyan érdemes munkát keresni és munkát vállalni?

Több szempont miatt is érdemes iskolaszövetkezeten keresztül munkát vállalni. Egyrészt mert biztonságos: ellenőrzött cégekhez lehet csak jelentkezni, garanciát vállalnak arra, hogy a bérek időben érkezzenek, illetve minden esetben munkaszerződéssel foglalkoztatják a fiatalt.

Ezen kívül pénzügyi szempontból is megéri diákszövetkezeten keresztül munkát vállalni, mert így csak a 16 százalékos szja terheli a fizetést, míg ha közvetlenül a céggel szerződünk, neki járulékfizetési kötelezettsége is van. Így adott esetben kevesebb lehet a nettó bérünk

 - hívta fel a figyelmet Bor Katalin.

A diákok órabére egyébként nagyjából bruttó 604 Ft / órától indul - felső határ akár a 2-2500 forintot is eléri (munkatípustól , szükséges szakmai tudástól függően).

Programozási tudással például akár bruttó 1300 forint is lehet az órabér. Ami még mindig elég alacsony összegnek tűnik. Összehasonlításképp: a minimálbéres órabér idén 604 forint, a garantált bérminimum órabére 702 forint, a felnőtt átlag órabér pedig 1500 forint.

Mielőtt választunk egy diákszövetkezetet, érdemes informálódnunk róla. Mekkora a hálózat, hány éve vannak a piacon, milyen visszajelzéseket olvashatunk róla a neten. Ezeknél a szövetkezeteknél csak úgy vállalhatunk munkát, hogy belépünk tagnak. Ez egy egyszeri ezer forintos belépési összeg szokott lenni. Az is fontos, hogy az ifjú munkavállaló részletesen kérdezze ki a kapcsolattartóját, mielőtt munkába indul. Milyen munkaruhára van szüksége, milyen műszakokban dolgozhat, tudnak-e segíteni a közlekedésben.

Mielőtt jelentkeznél

Fontos, hogy már jó előre kiváltsd a szükséges dokumentumokat, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen utánuk rohangálni. Például egy diákigazolvány ügyintézés majdnem lehetetlenné válik a nyári szünetben. Így időben ellenőrizzük, hogy van-e:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • TAJ-kártyánk
  • adókártyánk
  • diákigazolványunk
  • személyi igazolványunk
  • bankszámlaszám
  • 18 év alattiak esetében írásbeli szülői engedély a munkavállalásra és a szövetkezti tagsághoz

A frissen érettségizettek diákigazolványuk érvényességéig, október 31-ig vállalhatnak munkát - tette hozzá Bor Katalin.

 

Fontos a pénz, de más előnyei is vannak

A diákmunka rendkívül elterjedt: a felnőtt magyar diákok több mint harmada jelenleg is dolgozik tanulmányai mellett, egy másik harmad pedig most éppen nem, de korábban már végzett valamilyen munkát a tanulás mellett. A tanulók ötöde még nem dolgozott tanulmányai mellett, de már a közeljövőben, a következő félévben tervezi, hogy így tesz - derül ki a Schönherz Iskolaszövetkezet megbízásából készült eNET Internetkutató friss kutatásából.

A diákok 36-36 százaléka számolt be arról, hogy nyári munkát végzett tanulmányai alatt, illetve, hogy tanulmányi időszakban alkalmi jelleggel dolgozik vagy dolgozott. Tízből három diák viszont nem érte be alkalmi vagy szezonális munkákkal, hanem részmunkaidőben folyamatosan dolgozik vagy dolgozott tanulmányai mellett.

Leginkább a pénz miatt vállalnak diákmunkát a fiatalok, de egyáltalán nem az egyetlen ok. Erős motiváló erő az általános és a speciális, a választott szakmával kapcsolatos tapasztalat és gyakorlatszerzés is, ahogy azt is felismerték a tanulók, hogy a diákévek alatt végzett munka az önéletrajzukban is jól fog mutatni későbbi munkakeresésük során, jó referencia a későbbi munkaadó számára - világított rá az eNET kutatása.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem