13 °C Budapest

Nőttek a fizetések: így akarják megoldani a munkaerőhiányt?

2016. március 25. 15:30

A januári bérstatisztikából kiderült, hogy szépen meglódultak a bérek a versenyszektorban egy év alatt: átlagosan 6,8 százalékkal több pénzt vihettek haza a dolgozók, mint egy évvel korábban. Az egyes piaci ágazatokat elnézve a 2015-ben felszínre törő munkaerőhiány problémája néhol komoly béremeléseket idézett elő, ezek egy részét szedtük össze. A nettó béreket nézve azt se felejtsük el, hogy időközben volt egy 1 százalékpontos szja-kulcs csökkentés is.

A januári bérstatisztikák alapján a versenyszektorban átlagosan 6,8 százalékkal több pénzt vihettek haza a dolgozók, mint egy évvel korábban. Januárban az átlagos bruttó bér 263 ezer forintot tett ki, ugyanez jutalmak nélkül számítva pedig 247 ezer forintot. Hazavinni átlagosan 175 ezer forintot tudtak a piaci szférában alkalmazottak.

Összehasonlítva, a költségvetési szférában - az átlagosan nettó 50 ezer forint körül kereső közfoglalkoztatottakat nem számítva, akik az állami alkalmazottak kerek 20 százalékát képviselik - a piacinál gyorsabb ütemben nőttek a keresetek egy év alatt: reálértéken 10,5 százalékkal. Ezzel az emelkedéssel az állami alkalmazottak átlagkeresete megközelítette a versenyszférában dolgozókét: januárban a bruttó átlagbér 262 ezer, a jutalom nélküli, rendszeres bruttó bér 258 ezer, míg a nettó átlagbér 174 ezer forintot tett ki.

Feldolgozóipar

A GDP-termelés több mint ötödéért felelős feldolgozóiparban 6,6 százalékkal nőttek a nettó bérek egy év alatt, ami szép bővülésnek mondható, noha az a versenyszféra átlaga alatt van. Mindeközben a létszám is számottevően nőtt: 18 ezer fővel 642 ezer főre.

Kereskedelem

A munkaerőhiánnyal küzdő szektorok listáján az elsők között szereplő kiskereskedelmi szektorban kiemelkedő béremelkedést láthattunk, különösen a nem szakosodott bolti vegyes kiskereskedelmi egységekben (ide tartoznak az élelmiszerláncok, a nagy multi bevásárló központok, kisebb vegyesboltok), ahol több mint 8 százalékos volt a fizetések bővülése. A multik jelentős béremelésekre kényszerülnek idén a munkaerőhiány miatt, minden bizonnyal ezt tükrözik ezek a számok is.

A munkaerőhiány meglétét a létszámadatok is alátámasztják: most januárban körülbelül 2300 fővel kevesebben dolgoztak ezekben a nem szakosodott (élelmiszer jellegű vagy iparcikkeket áruló) vegyesboltokban. Megjegyzendő, hogy mindezért szinte egészében a részmunkaidősök számának csökkenése felelt, a teljes munkaidősök létszáma között nem számottevő a különbség a két január között. Érdekes, hogy van, ahol csökkentek a rendszeres bruttó fizetések: ez arra utalhat, hogy átalakították a javadalmazási rendszert és a jövedelemnek már nagyobb része érkezik jutalomként.

Vendéglátás

Komoly munkaerőhiánnyal küzd a vendéglátóipar is, ahol szintén nagy, 9 százalék feletti ugrást láthattunk a nettó béreknél januárban.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy a fizetések ebben az ágazatban továbbra is nagyon alacsonyak, a rendszeres bruttó nem éri el a 100 ezer forintot. A nettó bér nagyobb emelkedése itt is arra utal, a fizetések egy részét jutalomként kapják a dolgozók (pl. teljesítményalapon). Ettől függetlenül a bruttó rendszeres fizetések is 6,5 százalékkal emelkedtek. A szállodák és egyéb szálláshely-szolgáltatók esetében lassabb ütemben, 5 százalék körül emelkedtek csak a fizetések.

IT-szektor

Évek óta hallani, hogy milyen sok szakember hiányzik az IT-szektorból, nem véletlen, hogy itt is szépen bővültek az (itthoni viszonylatban) amúgy is magasnak mondható bérek. A nettó 318 ezer forintról 336 ezer forintra, míg a rendszeres bruttó átlagkereset 428 ezer forintról 449 ezer forintra nőtt egy év alatt. Bár a magas bérszínvonal miatt százalékosan nem itt volt a legmagasabb a bérnövekedés, összegszerűen kiemelkedőnek bizonyul így is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az informatikai szektorban egyébként négyezer fővel emelkedett a foglalkoztatottak száma egy év alatt, a távközlésben pedig 900 fővel csökkent. Ez utóbbihoz minden bizonnyal a Magyar Telekom létszámleépítése is hozzájárult.

Szolgáltatások

Ami a szolgáltató szektort illeti, az adminisztratív, illetve szolgáltatást támogató területek szintén szép fizetésemeléseket láthatunk. Ebbe a kategóriába tartoznak többek között a nagy szolgáltató központok (SSC) is. A rendszeresnél jóval nagyobb nettó fizetésemelkedések itt is bónuszokra utalhatnak.

Szokatlanul nagyot ugrott a telefoninformációs (pl. call centeres) tevékenységet végzők fizetése is: a rendszeres keresetük több mint 20 százalékkal emelkedett, ami itt is inkább valamilyen módszertani változásra utal, mintsem valós növekedésre.

Az adminisztratív és szolgáltatást támogató munkakörökben egyébként több mint négyezerrel bővült a létszám, 149 ezerre.

A négy főnél több embert foglalkoztató cégeknél lévő jogászoknál 10 százalék feletti volt a béremelkedés. Persze itt is meg kell jegyezni, hogy a nettó bérek még mindig alacsonyak (158 ezer forint vs. 175 ezres országos átlagkereset), annak ellenére, hogy egy presztízsnek vélt szakmáról van szó. Itt 4700 alkalmazottról beszélhetünk, számuk minimálisan csökkent tavaly januárhoz képest.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem