14 °C Budapest

Nincs pénzed az adódra? Részletekben is fizethetsz!

2011. május 20. 14:35

Nem elég ma éjfélig elküldeni a személyi jövedelemadó bevallásokat, a pótlólagos adót is meg kell fizetni. A 100 forintot el nem érő tartozást nem kell leróni. Részletfizetési lehetőség is van abban az esetben, ha 100 ezer forintnál kevesebb adót kell pótlólagosan megfizetnie a magánszemélynek - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A 1053-as bevallás C lapjának utolsó blokkjában lehet nyilatkozni arról, ha az adózó részletekben kívánja megfizeti meg a tartozását. Legfeljebb négy hónapon keresztül egyenlő részletekben lehet rendezni az elmaradást. Ezzel a lehetőséggel csak a 100 ezer forintnál kisebb összegű hátraléknál lehet élni.

Fontos tudni, hogy elkésett a befizetéssel az, aki ma adja fel postai csekken vagy utalja át bankszámlájáról a fizetendő adóját. Tavaly júniusban ugyanis úgy változott a pénzforgalmi szolgáltatásról szóló törvény és a vonatkozó jegybanki rendelet, hogy a fizetési megbízás azon a napon teljesül, amikor a pénz a kedvezményezett számláján megjelenik.

A jogszabály szerint a Magyar Postának két napja van arra, hogy a pénzt továbbítsa az adott számlára. A banki átutalások átfutása pedig minimum egy munkanap.

Nem kell bevallást benyújtani annak, akinek nincsen jövedelme vagy csak adóterhet nem viselő járandóságot (például nyugdíjat vagy gyest) kapott. Akinek azonban a gyes vagy a nyugdíj mellett adóköteles jövedelme is volt, annak el kell készítenie a bevallását.

Általánosságban kötelező érvényű a május 20-ai bevallási határidő. Ha azonban valaki önhibáján kívül álló ok miatt nem tud időben eleget tenni a kötelezettségének, az igazolási kérelemmel mentheti ki a késedelmét. Ekkor az akadály megszűnését követő 15 napon belül kell a kérelemmel együtt benyújtania a bevallását.

A késlekedés csak nagyon alapos ok, például betegség vagy hosszabb idejű külföldi tartózkodás lehet. Az azonban nem mentség, ha valaki a bevallási határidőt megelőző napokban utazik külföldre. Ha az állami adóhatóság helyt ad az igazolási kérelemnek, nem szab ki mulasztási bírságot. Ellenkező esetben viszont akár 200 ezer forint is lehet a büntetés.

Belebukhatsz, ha utolsó pillanatra hagyod az adóbevallást - KATTINTS!

Mire figyelj a kitöltéskor?

- Írd alá a bevallást minden oldalon!

- Az előlapon jelöld be, ha visszakéred a többletadó-befizetést!

- Jelöld meg a bankszámlaszámot, vagy a postai címedet, ahová kéred a kiutalást!

- A munkajövedelmeket bruttósítani kell, azaz az "a" oszlopba írt összeget meg kell szorozni 1,27-tel és a kapott összeget beírni a "d" oszlopba.

- A nyugdíj, a gyes, a gyermeknevelési és az anyasági támogatás, a nevelőszülői díj beleszámítanak ugyan az összevont jövedelembe, de nem kell bruttósítani őket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- A külföldről származó, illetve a külföldön szerzett jövedelem, valamint a magánnyugdíj-pénztártól kapott, nyugdíjszolgáltatásnak nem minősülő kifizetésnél nem a bruttó jövedelmet, hanem annak a 78 százalékát kell megszorozni 1,27-tel.

- A gyedről kapott igazolásokon a "d" oszlopban szerepel a bruttó jövedelem és az "a" oszlopban az adóalap. Ezeket fordítva kell az adóbevallásba beírni.

- Írd rá a bevallásra az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár számlaszámát, amelyre kéred az egyéni számlára befizetett munkáltatói hozzájárulás utáni adójóváírás átutalását.

- Tüntesd fel a bevalláson a nyugdíj-előtakarékossági számlaszámot, ha az ilyen célú befizetések után járó adókedvezményt jóvá kívánod íratni.

- Ajánld fel az 1+1 százalékot civil szervezeteknek, illetve egyházaknak vagy a kiemelt költségvetési elirányzat javára, amely idén a Nemzeti Tehetség Program. Csak az összevont adóalapba tartozó jövedelmek utáni adóról lehet rendelkezni. A különadózó jövedelmek - például az ingatlanértékesítésből, árfolyamnyereségből származó jövedelem, kamatjövedelem, egyéni vállalkozói kivét - után fizetett adóból nem lehet felajánlani.

A leggyorsabbanaz Ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani a bevallásokat. Ráadásul az interneten akár éjfél előtt egy perccel is el lehet küldeni az elszámolást, akkor is időben teljesíti az adózó a kötelezettségét.

Budapesten három posta - a Nyugati pályaudvarnál lévő 62-es, a Keleti pályaudvari 72-es, valamint a Fogarasi úti TESCO posta - 24 óráig, a Mamut bevásárlóközpontban lévő 114-es hivatal pedig 21 óráig tart nyitva.

Vidéken valamennyi megyeszékhelyen legalább egy posta 20 óráig tart nyitva

• Debrecen 1-es posta
• Eger 1-es posta
• Kaposvár 1-es posta
• Kecskemét 1-es posta
• Miskolc 1-es posta
• Nyíregyháza 1-es posta
• Salgótarján 1-es posta
• Szekszárd 1-es posta
• Szolnok 1-es posta
• Tatabánya 1-es posta
• Veszprém 1-es posta
• Zalaegerszeg 1-es posta

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem