2018. november 21. szerda Olivér
HR Centrum

Nesze neked külföldi álomfizu: ezt jobb ha tudod, mielőtt lelépnél

  • NapiCsárt
  • 2018. szeptember 6. csütörtök 17:30

Az Európai Unió 2004-es nagy bővítését követően rengeteg kelet-európai költözött Nyugat-Európába a jobb élet reményében. Kétségtelen, hogy a nyugati országokban összegszerűen jóval magasabb fizetéseket kaphat az ember, érdemes azonban azt is észben tartani, hogy kint a megélhetési költségek is lényegesen magasabbak. Mutatjuk, mennyivel.

A kelet-európai országok uniós csatlakozása óta rengeteg ember indult el keletről nyugat felé a jobb élet reményében. Bár az első években főleg a románok, lengyelek és a balti államok állampolgárai hagyták hátra hazájukat, mostanra már a magyarok közül is nagyon sokan vándoroltak ki Nyugat-Európába. Kérdéses, hogy pontosan mennyien, ám létezik olyan becslés is, mely szerint akár 600 ezren is lehetnek ezen honfitársaink.

Magától értetődik, hogy a nyugati országokban elérhető magasabb fizetések sokak számára teszik vonzóvá a kivándorlás gondolatát. Itt a Pénzcentrumon is sokszor foglalkoztunk olyan külföldi munkalehetőségekkel, melyeknél a hazai viszonyokhoz képest hatalmas béreket kínálnak, ráadások sok esetben még végzettséget sem kérnek ezek elvégzéséhez.

Azt azonban érdemes észben tartani, hogy Nyugat-Európában nem csak a fizetések, hanem a megélhetési költségek is magasabbak, tehát a kint megkeresett, sok százezer forintnyi fizetés egyáltalán nem biztos, hogy annyit ér, mintha azt Magyarországon keresné meg valaki.

A megélhetések közötti különbségeket, illetve ezek időbeli változását foglalja össze az alábbi infografika. Az ábrán jól látszik, hogy az uniós átlaghoz képest jóval alacsonyabbak a megélhetési költségek a kelet-európai országokban, de még a dél-európai tagállamokban is.

Nyugat felé haladva azonban egyre nőnek a megélhetési költségek, ám jól látható, hogy az igazán drága országok az északiak, illetve a nem EU-tagállam Svájc. Ezt mindenképpen érdemes észben tartania annak, aki a külföldi munkavállaláson töri a fejét.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 7 millió forintot, 15 éves futamidő mellett már 2,04 százalékos THM-el, és havi 44 981 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: a Budapest Banknál például 47606 forintos törlesztőt ígér a 2,13 százalékos THM; míg az OTP Banknál némileg magasabb, 2,23 százalékos THM is alacsonyabb, 44949 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Kis trükk, nagy pénz: éhbérért güriző melósként is durván eladósodhatsz
Nagy összegű hitelre vágysz, de alacsony a jövedelmed? Nem akadály!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
coachco
2018. 11. 21. 12:30
Supergroup vagy egy szuper csapat? A siker titkainak hiteles feltárása

Annyi helyen olvashatunk arról az utóbbi időben, hogy milyen jelentősége van az együttműködéseknek...

perfekt
2018. 11. 21. 09:02
Egyenlő bánásmód

Egy jogeset margójára: egyenlő munkáért egyenlő bért! [...] Bővebben!

coachyourself
2018. 11. 21. 08:50
Így manipulálhatod a saját gondolkodásodat.

  Biztosan Te is sokat hallottál már a pozitív gondolkodás erejéről, próbáltad is alkalmazni...

hrdoktor
2018. 11. 19. 11:01
Őszi agyturbó

A napsütéses órák számának csökkenésével mintha figyelmünk is egyre inkább beszürkülne....

jobangel
2018. 11. 18. 19:06
Személyes konfliktusok a munkahelyen, avagy a mobbing anatómiája

Prológus: Figyelem! Ez nem útmutató kezdő szociopatáknak a mobbing tökéletes kivitelezésére! ---- A...

laskainelli
2018. 11. 18. 17:22
A megcsalt fél 5 leggyakoribb kérdése

A mi kultúránk hűtlenség esetén leosztja a lapokat jó emberre és rossz emberre. A megcsalt fél...

legacykft
2018. 11. 16. 09:00
Miért csalódunk az új módszerekben?

Számos szervezet felismerte, hogy ha a jövőben is sikeresek akarnak maradni, nem mehetnek tovább...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk