Nesze neked béremelés: sok bolt még mindig nagyon keveset fizet

2018. július 11. 20:00

Az egyes szakmák között közel 70 ezer forint az eladók bérkülönbsége, az egyes szakmákon belül pedig a kis- és a nagyboltok között százezres. A legrosszabbul fizető kisbolt és a legjobban fizető nagybolt között már 120 ezer forint a különbség. Nem mindenki bírja a béremelést: nincs az egyes szakmák között boltos mikrovállalkozás 190 ezer forint feletti átlaggal.

A napokban elhangzott egy olyan nyilatkozat, hogy az a boltos, amelyik nem ígér bruttó 200 ezer forintos kezdőbért, az könnyen elveszíti a dolgozóit. Pedig akad ilyen bőven - írja közleményében a blokkk.com. A legutóbbi statisztikai adatokból kitűnik, hogy az 50 főnél kisebb létszámot foglalkoztató boltos vállalkozásoknál a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete 188 ezer forint volt. Ez persze csak az átlag, ezen a körön belül a legkisebbek 180 ezer forintnál tartanak, ennyi az eladók, pénztárosok, árufeltöltők, raktárosok átlagos havi bruttó átlagkeresete. A közép-és a nagyvállalkozásoknál már magasabb az átlagkereset, különbség pedig 64 ezer forint. És hogy pontosabb legyen a kép, az 50 főnél kisebb boltos vállalkozásoknál dolgozik az eladók 45 százaléka, akik tehát nincsenek kevesen.

Boltos eladók bérrangsora: különbség az van bőven

A boltos eladók bérrangsora hónapról-hónapra változik, cserélődnek az egyes szakmák. Az illatszerboltok azonban már huzamosabb ideje változatlanul a toppon vannak. Most előbbre léptek az autókereskedők, de továbbra is dobogós a bútorbolt. Az eladóit a legrosszabbul fizető boltok között a halasok - hiába volt áfacsökkentés - megint a sor végére csúsztak. A legjobban fizető illatszerboltban és a legrosszabbul fizető halas boltban elérhető havi bruttó átlagkeresetek között 68 ezer forint a különbség, nagyságrendjét tekintve nem változott a korábbiakhoz képest, maradt a bérolló ugyanakkora. Lejjebb csúszott az italbolt, a játékbolt és a könyvkereskedés, a híradástechnika pedig nem tud feljebb kapaszkodni az átlagot tekintve.

Kisbolt-nagybolt: százezresek a bérkülönbségek szakmán belül

A foglalkoztatottak számát nézve az 5-9 fővel tevékenykedő legkisebb boltokban 171-190 ezer forint között mozog az eladók havi bruttó átlagkeresete. A bérkülönbség körükben jóval kisebb, 19 ezer forint, és alulról kemény nyomást jelent a kötelező minimálbér. Kedvezőtlenebbek az adottságaik, nem képesek nagyobb bért adni. Talán ezért is óvatosabban kell majd kezelni a kötelező minimálbér emeléseket. A nagyobb boltok közül, ami a kisebb szakmáknál nem feltétlenül jelent nagyvállalkozást, a bútorosok adják a legnagyobb kereseti lehetőséget, 291 ezer forintot. Ebben a viszonylatban olyan nagyok az egyes szakmák közötti tevékenységbeli eltérések, hogy nem lenne szerencsés a legkisebbeket keresni, hiszen például a zöldséges piacon csak kisvállalkozások tevékenykednek. De a legnagyobb nagyvállalkozó boltos foglalkoztatók körében is van 50-60 ezer forint bérkülönbség.

Érdekes módon az egyébként az átlagot tekintve jól fizető autókereskedések kisvállalkozásai adják a legkisebb kereseti lehetőséget, ahol így 119 ezer forint a szakmán belüli bérkülönbség. Százezer forint felett mozog a szakmán belüli bérkülönbség még a bútorboltokban (az átlagot tekintve ők is dobogósok), valamint az italboltokban is (akik egyébként most lejjebb csúsztak a bérrangsorban is). A bérrangsorban kisebb kereseteket kínáló boltokban kisebbek a szakmán belüli bérkülönbségek, bár itt már nagyobb létszámú láncok nem nagyon találhatók.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Megkeverve a bérrangsor átlagát és az egyes szakmákat, a legmagasabb havi bruttó átlagkeresetet a nagy bútorboltokban lehet elérni, 291 ezer forintot. És a legkevesebbet a kisboltok közül az autókereskedésben, 171 ezer forintot. A különbség 120 ezer forint. A boltos bérrangsor 2018 áprilisában, a legutóbbi statisztikai adatok szerint végül a következő:

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem