Nem csak az anyáknak nehéz: így változtatja meg a férfiak karrierjét a gyerek

Pénzcentrum
2017. szeptember 10. 13:00

Amikor egy pár a gyermekvállalás mellett dönt, teljesen átalakul az egész életük, és valóban minden megváltozik. Arról gyakran esik szó, hogy a nő karrierjére milyen hatással van az anyaság, arról azonban nem sok mindent lehet tudni, hogyan befolyásolja az apaság a férfi karrierjét. Utánajártunk, hogyan változik a férfi munkaerő-piaci helyzete és munkavállalói viselkedése, ha apává válik.

Nagyon sok tanulmány és értekezés taglalja, hogy a nők karrierjére miként hat az anyaság. Egy időre kiesnek a munkából, és általában a család kerül a fontossági lista tetejére függetlenül attól, hogy korábban mennyire volt számára fontos a karrierje. Hogy utóbbi hányadik helyre csúszik azon a bizonyos listán, már egyénenként változhat. A kisgyermekes nőknek sem a legkönnyebb a helyzete, hiszen amellett, hogy csemetéjük lebetegedhet, a munkaidejüket is bekorlátozhatják anyai teendők. Ettől függetlenül viszont ugyanolyan értékes munkaerők, mint bárki más, sőt, sok esetben lojálisabbak, koncentráltabbak és fegyelmezettebbek, mint a gyermektelenek.

De hogyan változtatja meg a férfiakat a gyermek születése? Ha nem ők maradnak otthon a gyermekkel, hogyan befolyásolhatná a munkájukat az apaság? Úgy tűnik, sokkal jobban, mint korábban gondoltuk volna. A szülővé válás minden embert valamilyen szinten megváltoztat, nemtől függetlenül.

Következetesebb, felelősségteljesebb, megfontoltabb és összeszedettebb lesz az ember azáltal, hogy gyermeke születik. Kialakul egy rendszer az életében, és meg kell tanulnia jól gazdálkodni az idejével. Ezek a tulajdonság- és életmódbeli változások pedig mind jó hatással vannak a munkavégzésére is"

- mondta a Pénzcentrumnak Földi Miklós Dániel szervezetpszichológus.

Mindenki fejében él egy apakép, aminek szeretne megfelelni, és mivel felelősséget érez a gyermekéért, ezt a modellt szeretné továbbadni. Ennek általában része az, hogy munkára, tisztességre, igazságra és becsületre nevelje a gyermekét. Mindezt pedig úgy tudja legjobban átadni, ha példát mutat.

Sok kutatás bizonyította már, hogy a magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberekkel jobb együttdolgozni. Az apasággal az EQ is fejlődik, mert az első évek nehezek és stresszesek. Meg kell értenie, hogy mit szeretne a gyerek, és a felesége, jobban rá van kényszerülve, hogy a másik nézőpontját is megértse. Például, hogy nem azért sír a gyerek, mert rossz, hanem mert kiszolgáltatott. Türelmet tanul, és egy csomó olyan dolgot átél a gyermeke által, amin ő is anno keresztül ment. Nő az empátiája, a toleranciája és az együttműködési készsége"

- hangsúlyozta a szervezetpszichológus.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Miért jobb munkaerő?

Nagy felelősség rakodik a férfi vállára azáltal, hogy apa lesz, és egy ideig egyedüli családfenntartó is. Ennek következtében megfontoltabbá válik, nem fog hirtelen döntéseket hoz, és nehezebben vált állást is. Inkább az állandóságot, a megbízhatóságot és a kiszámíthatóságot keresi. A szakember szerint ezek a tulajdonságok pedig munkaadói oldalról mind azt erősítik, hogy számíthatnak egy biztos munkaerőre.

Összességében tehát elmondható, hogy egy férfi karrierjére kimondottan jó hatással van az apaság. Azáltal, hogy gyermeke születik, egy csomó olyan tulajdonságot vesz fel, amelyek a munkájában is nagy hasznát veszi, jobb munkaerő és munkatárs lesz.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem