2020. február 20. csütörtök Aladár, Álmos
HR Centrum

Nem minden a magas fizetés: ez még a pénznél is fontosabb a magyar dolgozóknak


Elég kevés magyar dolgozhat otthonról az Eurostat adatai szerint: kevesebb mint a dolgozók két százaléka végezhet munkát otthonról. Hollandiában ehhez képest aranyélet van: az alkalmazottak 14 százaléka dolgozik otthonról, vagy legalábbis nem kell az irodába bejárnia. Az is kiderült, hogy Magyarországon több nő dolgozik otthonról, mint férfi. A home office jelentőségére már a cégek is rájöttek, egyes helyeken már külön rendszert is dolgoztak ki rá.

Az uniós munkavállalók 5,2 százaléka dolgozott otthonról 2018-ban az Eurostat adatai szerint, ami stagnálást mutat, de a jelentés szerint 10 év alatt jócskán, 5,8-ról 8,3 százalékra emelkedett azok aránya, akik időnként home office-ban dolgoztak - az uniós statisztikai hivatal a 15-64 éves munkavállalók körében vizsgálódott. Szinte egészen hihetetlen, de például Hollandiában a foglalkoztatottak mintegy 14 százaléka otthonról dolgozott 2018-ban, de Finnországban is 13,3 százalékos az arány.

Magyarországon már nem ilyen rózsás a helyzet, csupán a munkavállalók 2,3 százaléka dolgozott otthonról. Ehhez képest Ausztriában majdnem ötszörös az arány (10%), de a cseheknél is 4 százalékos, a szlovákoknál pedig 3,6. Ugyanakkor még mindig jobban állunk ebben a tekintetben, mint Horvátország (1,4%), sőt, a románoknál és a bolgároknál még az egy százalékot sem éri el a home office-oló dolgozók aránya (0,4 illetve 0,3 százalék).

Az Eurostat megjegyzi, hogy jellemzően az egyéni vállalkozók dolgoznak otthonról: az unióban náluk 18,5 százalékos a home office-osok aránya, mialatt a többi munkavállalónál csupán 3. Az is kiderült, hogy több nő dolgozik otthonról, mint férfi: az eltérés nem túl nagy, hiszen előbbieknél 5,5, utóbbiaknál pedig 5 százalékos az otthoni munkavégzők aránya az EU-ban. Ezzel szemben nyolc EU-tagállamban fordított volt a helyzet: például Hollandiában (a férfiak 15,5% -a, szemben a nők 12,3% -ával), Dániában (a férfiak 8,5% -a, a nők 7,0% -a) és Írországban (a férfiak 7,2% -a, a nők 5,7% -a) ez a különbség különösen nagy a férfiak javára.

Magyarországon a mérleg a nők felé billen: náluk 2,6 százalék mondhatja el, hogy otthonról dolgozik, míg a férfiak körében 2 százalékos az arány.

Sokan alacsonyabb fizut is bevállalnák

Egy hazai kutatás is rávilágított: amellett, hogy a megkérdezett munkavállalók közel negyede (24%) hatékony megoldásnak tartja, ha az otthonról történő munkavégzés miatt nem járnak be minden nap, a dolgozók harmada akár a fizetéscsökkentést is vállalná heti egy nap otthoni munkavégzésért cserébe. Minden ötödik munkavállaló pedig már nem is menne olyan céghez, ahol nem biztosított a home office lehetősége.

Ahogy a kutatásból is kitűnik: az otthoni munkavégzés, avagy home office mostanság ingencsak sarkalatos pont az álláskeresőknél - és ennek megfelelően egyre több hazai nagyvállalat is kialakította saját rendszerét erre. Kovács György, a Vodafone Magyarország Zrt. szervezetfejlesztési tanácsadója például azt mondta korábban a Pénzcentrumnak, hogy a home office egyfajta ösztönző, ami nagy könnyebbséget jelenthet a munkavállalónak.

Hiszen sokan egyszerűen nem tudják megszokni az egyterű irodákat: többet és jóval hatékonyabban tudnak dolgozni otthonról. Nem utolsó sorban pedig azt érezhetik, hogy bíznak bennük, ezáltal úgy oszthatják be az idejüket, ahogy ők szeretnék: döntési jogkört és felelősséget kapnak. Mindezek apróságnak tűnhetnek, de fontos alapjait képezik egy cégen belüli általános elégedettségnek és elkötelezettségnek a szakember szerint.

A K&H-nál is külön rendszert dolgoztak ki az atipikus foglalkoztatásra:

Meggyőződésünk, hogy egy munkavállaló akkor végzi a legjobban a munkáját és hozza ki magából a legtöbbet. Ha - az összetartó csapat, a szakértő munkatársi környezet és a szakmai kihívást és fejlődési lehetőséget biztosító feladatok mellett - a munkaidő és a szabadidő, magánélet arányának és beosztásának lehetőségét a lehető legrugalmasabban kezelheti. A K&H ezért évek óta kiemelt figyelmet fordít az atipikus foglalkoztatás, azaz a részmunkaidő és a kötetlen munkarend feltételeinek kialakítására

- mondta el a Pénzcentrumnak Végh József, a K&H HR igazgatója.

A rugalmas munkaidő lehetőséget biztosít arra, hogy a munkavállalók - a családi kötelezettségeikhez is igazodva - maguk oszthatják be munkaidejüket. Ennek egyrészt az a feltétele, hogy a munkakör jellege megengedje ezt a fajta rugalmasságot, másrészt szükség van a megfelelő szabályozási és technikai háttér biztosítására, beleértve a laptopot és a biztonságos adattovábbítás lehetőségét

- hangsúlyozta ki a HR szakértő.

Címlapkép: Getty Images

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 02. 20. 08:15
A veszteségelhatárolás szabálya egyéni vállalkozó által alapított egyszemélyes kft-ben

2019. július 10-től jelentősen módosult a 2009. évi CXV. törvény, amely az egyéni vállalkozóról...

legacykft
2020. 02. 19. 09:00
Miért mentem coachképzésre?

A magától értetődő válasz az lenne, hogy azért, mert coach akartam lenni. “Ma már úgyis mindenki...

coachco
2020. 02. 18. 12:38
A hálózatkutatástól a bölcsességig

Vannak az életünknek csúcspontjai. Kinek melyek ezek, sokat elmond rólunk, a személyiségünkről. Ha...

hrbonbon
2020. 02. 17. 09:46
A környezet, mint motiváló erő - dolgozz és "érezd magad otthon" a gyártósor mellett is

  Szakmai kihívást és a megbízásaink közt legjellemzőbb vezető-kiválasztási és –fejlesztési...

jobangel
2020. 02. 17. 07:00
Anyukák állásinterjún: Mi lesz, ha beteg lesz a gyerek?

Ismerjük a kérdést, és persze tudjuk: azt akarják a munkáltatók hallani, hogy meg tudod oldani...

hrdoktor
2020. 02. 17. 04:44
Ön is stresszel esténként? Ne tegye!

Sokan szenvednek attól, hogy este, lefekvés után is „jár az agyuk”, a napi történéseken...

vezetoi-coaching
2020. 02. 16. 16:33
Motivációról... (Mérei Ferenctől Kurt Lewin nyomán)

Közvetlen szükségletek: lényegében a Maslow piramisban megfogalmazott szükségletek, amelyek van...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk