11 °C Budapest

Nem kell búcsút inteni a cafeteriának: így támogathatják a cégek a dolgozókat

2018. november 18. 12:00

Amíg az elfogadott őszi adócsomag értelmében a legtöbb cafeteriaelem bérként adózik jövőre, addig a munkáltatók a dolgozók pihenését és az egészségcélú költéseket kedvezményesen támogathatják a SZÉP kártyán és az egészségpénztáron keresztül. Az önkéntes pénztári célzott szolgáltatások céges támogatása továbbra is 40,71 százalékkal adózik, a legújabb kedvezmény pedig, hogy a dolgozóknak 20 százalékos szja-visszatérítés jár a megszokott munkáltatói hozzájárulás után.

Januártól immár bérként adózik a legtöbb cafeteiraelem is, a munkavállalók így jelentős csökkenésre számíthatnak, a munkáltatóknak pedig át kell gondolniuk a béren kívüli juttatásokat. Az ideihez hasonlóan, jövőre is kedvezményesen, 40,71 százalékkal adózik az önkéntes pénztári célzott szolgáltatásra fizetett céges támogatás, amelyet a nyugdíj-, az egészség-, és az önsegélyező pénztárak is nyújthatnak. Ennek köszönhetően a munkáltatók jövőre is 40,71 százalékos közteherrel támogathatják a munkavállalóik egészségmegőrzését, a prevenciós szűrővizsgálatokon való részvételt, a magánegészségügyi szolgáltatások igénybe vételét, vagy akár a gyógyszervásárlást- írja közleményében a Patikapénztár.

Jelentős fordulat a nyári adócsomaghoz képest, hogy a most kedden elfogadott módosítással a munkavállalók jogosultak lesznek a megszokott munkáltatói hozzájárulás után 20 százalékos szja-visszatérítésre, csak úgy, mint a saját befizetéseik után. Ezzel csökken az a nettó forintveszteség, amely abból fakad, hogy az egészségpénztárakba fizetett munkáltatói tagdíj-kiegészítés bérként adózik 2019-ben.

Célzott szolgáltatással a cégek összességében is mérsékelhetik egészségpénztári juttatással azt a jövedelemkiesést, amelyet a cafeteriaváltozás okoz a dolgozóiknak. A kiemelt szerepbe került pénztári szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a munkáltatók a már megszokott és elvárt egészségcélú béren kívüli juttatást változatlan adóteher mellett, a bérnél 41,24 százalékkal kedvezőbb költséggel nyújtsák jövőre is. A lehetőség azoknak a munkáltatóknak is megfontolásra érdemes, amelyeknél eddig a cafeteriaétlapon nem szerepelt az egészségpénztári tagdíjkiegészítés.

A juttatás a társadalom öngondoskodási hajlandóságát is fokozza: célzott szolgáltatásban az a munkavállaló részesülhet, amely tagja az adott pénztárnak és teljesíti a tagság feltételeit. A támogatást a dolgozó az előre meghatározott, az egészségpénztár alapszabályában szereplő szolgáltatásokra költheti. A munkáltató és a munkavállaló az egészségpénztári szolgáltatások közül, mint egy étlapról válogatja össze a támogatott célokat.

A kassza tagjai éppúgy az egészségpénztári kártyájukkal költhetik a munkáltatói juttatást az új célzott szolgáltatásokra, mint jelenleg a céges feltöltéseket. A fizetéseknél nem lesz fennakadás, az elfogadóhelyeken a POS terminál és az intelligens patikakártya automatikusan kommunikálnak, így a megfelelő egyenleg lesz terhelve. A pénztártagok a kassza online ügyfélrendszerében bármikor ellenőrizhetik a munkáltatótól kapott támogatásból rendelkezésükre álló összeget és a magánbefizetéseiket is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyre kevesebben hagyják az államnál a 20 százalékot 2018 első hat hónapjában a szektor átlagát meghaladó mértékben, 22,33 százalékkal több egyéni befizetés érkezett a Patika-csoportba, mint tavaly, hasonló időszakban. Az idei első félév végén már megközelítette az 50 százalékot az egyéni befizetések aránya, ami - figyelembe véve a minden év novemberében hirdetett pénztári befizetési akció tapasztalatait - az év végére átlépheti az összes beérkezett tagdíj 60 százalékát.

A Patika-csoport szolgáltatási kiadásai is átrendeződnek: továbbra is a gyógyszerköltés áll az élen, de dinamikusan bővülnek az orvosi ellátásra fordított forintok. Utóbbi a második legkeresettebb egészségpénztári szolgáltatás volt 2018 első félévében

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem