13 °C Budapest

Nem alkalmazzák, csak kölcsönzik a munkaerőt a nagy cégek

2019. július 5. 08:30

A gyárak és a munkaerő-kölcsönző cégek válaszai alapján a kölcsönzött dolgozók foglalkoztatásával mindenki csak nyerhet annak ellenére, hogy a gyár még jutalékot is fizet a kölcsönzőcégnek. Állításuk szerint a kölcsönzött munkaerő nincs rosszabb helyzetben, mint a saját dolgozók, viszont erről a szakszervezetnek más a véleménye.

A gyáraknak a leginkább az aktuális létszámhiány enyhítésében segít a munkaerő-kölcsönzés, ugyanis a létszámigény változó a szezonális megrendelések miatt. Egy autógyárnál a megrendelések száma hirtelen megugorhat, majd visszacsökkenhet, amelyhez rugalmasnak kell lennie a gyártónak. A 4700 embert foglalkoztató kecskeméti Mercedes-Benz, a több mint 13 ezer embert foglalkoztató Bosch-csoport, valamint a hasonló létszámú győri Audi is a rugalmasságot nevezte meg a munkaerő-kölcsönzés fő okaként. Azt egyik cég sem árulta el a 24.hu-nak, hogy honnan és milyen létszámban kölcsönöztek munkaerőt, részben üzleti titokra hivatkozva.

A szakszervezet adatai alapján az Audinál a dolgozóknak legfeljebb 5 százaléka lehet kölcsönzött, azaz legfeljebb 650 ember.

A Mercedesnél a szakszervezet szerint jelenleg a négyezer munkást között 70 kölcsönzött dolgozót sem találni, és amikor a legtöbb alkalmazottja volt a cégnek, a számuk akkor sem ment 100 fölé. Az érdekképviselet szerint a gyár a megbecsülés egyik formájának tartja, hogy saját dolgozói vannak, ezt fontosnak is tartják. Viszont nem mindenhol ilyen alacsony az arány.

Kölcsönzött munkaerő végzi a munka felét, harmadát

Az 1100 embert foglalkoztató kecskeméti SMP-nél 35 százalék a kölcsönzött munkaerő aránya. Ahogy nőnek a vevői igények, úgy nő a gyár munkaerőigénye, amelyett kölcsönzött dolgozókkal igyekszenek egyensúlyban tartani: elsősorban fröccsöntőként, festőként, szerelőüzemi operátorként és targoncavezetőként alkalmazzák a kölcsönzött munkaerőt. Legtöbbjük a Prohumán 2004 Kft.-től érkezik, de a Skitus Industries Kft., a Pannon- Work Zrt. és a Dologidő Kft. szolgáltatásait is igénybe veszik.

A Henkel körösladányi és környei gyárában nagyjából 490 saját és 300-400 kölcsönzött munkavállaló dolgozik, vagyis a létszám 38-45 százaléka kölcsönzött. A cég 2003 óta foglalkoztat főként betanított munkára kölcsönzött munkaerőt, akik főként a Get Work Trendtől kölcsönöznek. A Henkel is a kölcsönzés rugalmasságát hangsúlyozta, illetve hogy megszabadul a cég a toborzási és kiválasztási feladatoktól.

A Suzukinál szakszervezeti információk szerint a 2500-2800 saját dolgozó mellett nagyjából 2200 kölcsönzött munkaerő dolgozhat, tehát az arány csaknem fele-fele. Egyik megszólaló cég sem nyilatkozott arról, hogy mennyit költenek a munkaerő-kölcsönzésre, mennyi jutalékot fizetnek, és anyagilag megéri-e nekik.

A cégek szerint nincs különbség saját és kölcsönzött dolgozók között

Valójában a gyárak speciális esetben megtehetik, hogy 184 napig törvényesen kevesebbet fizetnek a kölcsönzötteknek, mint saját, ugyanolyan munkakörben lévő dolgozóiknak. A kölcsönzött dolgozók a cafetériát sem feltétlenül kapják meg, nincs felmondási idejük, nincs véglegesítés. Ha már nincs szükség rájuk, másnap már nincs munkájuk - bár a kölcsönzőcég érdekes is, hogy minél előbb találjanak nekik újat, de ez nem jelent nagy előnyt.

A Bosch-csoportnál elmondásuk szerint a bérbesorolásban nem tesznek különbséget saját és kölcsönzött dolgozó között, sőt ugródeszka is lehett kölcsönzött munkaerőként kezdeni a cégnél. Az SMP is azt nyilatkozta, hogy dolgozóit szerződésük fajtájától függetlenül egyformán és igazságosan kezeli.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakszervezetnek más a véleménye

A Vasas szakszervezet alelnöke, László Zoltán tapasztalatai szerint a Mercedesnél előfordul, hogy betanított munkára vagy valamilyen részfolyamat elvégzésére veszik fel a kölcsönzött munkaerőt, viszont ha máshol lép fel munkaerőhiány, akkor időnként átirányítják őket oda. Így lehet, hogy a saját és kölcsönzött munkaerő ugyanazt a munkát eltérő bérezéssel végzi el.

A gyárak és a munkaerő-kölcsönző cégek azt állítják, hogy ilyen nem fordulhat elő, és minden a szerződés szerint zajlik, viszont a trükközés lehetősége nem csak a kölcsönzött munkaerőt, hanem a hagyományosan foglalkoztatott dolgozókat is érintheti.

A két válaszoló kölcsönzőcég a gyárakhoz hasonlóan a rugalmasságot emelte ki, valamint speciális toborzási szakértelmüket, amely miatt a munkaerőhiány mellett is tudnak teljesíteni. A Trenkwalder 140 cégnek kölcsönöz, összesen mintegy 4000 embert. A Prohumán csak Magyarországon több mint hatszáz ügyfélnek kölcsönöz, naponta átlagosan 8 ezer dolgozót.

Magyarországon szerintük már szinte minden üzleti szegmensben elterjedt a kölcsönzés, de leginkább gyárakba dolgozókat.

Előnyként említették, hogy ügyfeleik csökkenthetik az adminisztrációt, a toborzásra fordított energiát és költségeket. Kölcsönzőként nagy mennyiségben, ezért olcsóbban hirdetnek, folyamatosan végezik a kiválasztást, akár több cégnek, így számos költséget meg tudnak osztani az ügyfelek között. Adatbázisaikban pedig lényegesen több munkavállaló található, mint bármelyik ügyfélében. Úgy vélik, főleg munkaerőhiány idején ezek olyan előnyök, amik felértékelik a kölcsönzők szerepét.

Mennyibe kerül a kölcsönzött munkaerő?

Hogy mennyit számítanak fel a gyáraknak a kölcsönzés fejében, az a szolgáltatástól függ. A Trenkwalder elmondása szerint jelentős a szórás, hiszen a költségeket befolyásolja a szolgáltatás összetettsége, az együttműködés mérete is. A Prohumánnál a szolgáltatási díj mindig attól függ, mennyi HR-funkciót vesznek át (a toborzástól, kiválasztáson, szervezésen, utaztatáson, szállásoltatáson, munkavállalói kapcsolattartáson át az adminisztrációig vagy akár a továbbképzésig). A piac szerintük viszonylag stabil, munkaerő-kölcsönzéssel ma csak nagyban éri meg foglalkozni, és az új belépőnek komoly kezdőbefektetéssel kell számolnia. Nagy verseny van, ami egyre kisebb árrést eredményez.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem