21 °C Budapest

Neked is csökkent a fizetésed? Szavazz!

Pénzcentrum
2012. február 3. 11:26

A napokban szembesülnek a munkavállalók azzal, hogy mennyi pénzt kapnak kézhez a januári fizetésükből. Sorra érkeznek a hírek arról, hogy egyes munkavállalóknak több ezer, vagy akár tízezer forinttal is csökkent a nettó fizetésük.

Az idei adóváltozások miatt a bruttó 216 800 forintnál alacsonyabb keresetekből kevesebb marad idén a munkavállalóknak, mint tavaly, amennyiben a munkáltatójuk nem emeli meg a fizetésüket. Ennek oka, hogy az idén megszűnt a havi 12 100 forintos adójóváírás, ami a múlt évben jelentősen javította az alacsonyabb keresetűek jövedelemszintjét.

A kormány a versenyszférában a munkáltatóktól várja, hogy a bruttó bérek megfelelő szintű emelésével ellensúlyozzák a nettó keresetek csökkenését. Ha az összes munkavállalónál teljesítik az elvárt béremelést, akkor adókedvezményt vehetnek igénybe a munkáltatói tb-járulék helyébe lépő szociális hozzájárulási adóból (szha). A vállalkozásoknak átlagosan 5 százalékos béremelést kell magukra vállalniuk, az afölötti részre eső szha-t nem kell megfizetniük.

Mint azt a Pénzcentrum.hu egy 10 fős vállalkozáson keresztül nemrégiben bemutatta, ez lényegében a teljes bérköltség megközelítően 2 százalékos emelkedését jelentené a cégek számára. A vállalkozások egy része viszont azt állítja, hogy még ezt sem tudja magára vállalni.

KATTINTS! Egykulcsos adó: ilyen árat kell fizetni érte

A fizetések emelésében leginkább azok a vállalkozások lehetnek motiváltak, amelyeknél a foglalkoztatottak jelentős része minimálbérnek megfelelő fizetést kap. Azt ugyanis kötelezően meg kell emelni a tavalyi havi 78 ezer forintról 93 ezer forintra. Ugyanez a helyzet a középfokú végzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottaknak fizetendő garantált bérminimum esetén is, amelynek összegét a tavalyi havi 94 ezer forintról 108 ezerre kell kötelezően emelni. A 18, illetve 15 százalékos tehernövekedést csak akkor lehet 5,6 százalékosra csökkenteni, ha az adott vállalkozás valamennyi dolgozójának a fizetését az elvárt mértékben megemeli. 

KATTINTS! Így kell emelni jövőre a béreket - itt vannak a részletek

A gond csak az, hogy pont ebben a szektorban vannak nagy számban olyan munkáltatók, amelyek még az 5 százalékos elvárt béremelést sem tudják teljesíteni. Számukra újabb támogatási rendszert ígér a Nemzetgazdasági Minisztérium, ennek részletei azonban csak márciusban derülnek ki. Sorra jelennek meg a különböző piaci kutatások arról, hogy a vállalatoknak nincs forrásuk arra, hogy a kellő mértékben megemeljék a béreket.

A közszférában 12 féle családmodell, illetve az alkalmazás kezdetének időpontja szerint  meghatárott, elképesztően bonyolult kompenzációs rendszert dolgozott ki a kormány, ennek részleteit egyedül a Pénzcentrum.hu próbálta megfejteni. A februárban megkapott fizetések alapján kiderült, hogy a munkáltatók nagy részének sem sikerült vele megbirkóznia.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

KATTINTS! Ennyi bérkompenzáció jár a közszférában

Tegnapi hír, hogy a közszféra számos területén késik az alacsony jövedelműek bérkompenzációja. Pedagógusok, könyvtárosok, egészségügyi és szociális munkavállalók kaptak a januári keresetek átutalása eredményeként több ezer, esetenként tízezer forintot is meghaladó összeggel kevesebbet kézhez, mint amennyire számítottak.

A Pénzcentrum.hu olvasóit kérdezi a tapasztalataikról, emelték-e a fizetésüket a munkáltatóik, és mennyit kaptak belőle kézhez. SZAVAZZATOK!

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm